Close
Tips om Karlstad för aktiva sommardagar

Tips om Karlstad för aktiva sommardagar

Inlägget ”Tips om Karlstad” är del av ett samarbete mellan Att resa-podden och Visit Karlstad.

Första gången jag besökte Karlstad var det mörkaste november och jag fokuserade på konst av Lars Lerin, fikapauser, operaföreställning och flera olika museum. Under det här besöket, i början av juli, möttes jag och mitt resesällskap istället av strålande solsken och högsommar vilket passade utmärkt för vårt syfte med resan.

Jag och min poddkollega Lisa besökte Karlstad med en aktiv vinkel för våra dagar på plats. Vi är båda inspirerade av vår gemensamma bekant Ida Svensson, som tidigare bloggade under Alla kan träna. Ida har varit, och är fortfarande, en stor inspirationskälla för outdoor-sport i Karlstad med omnejd. Med utgångspunkt från vårt julibesök kommer här ett gäng råd och tips om Karlstad vilka lämpar sig utmärkt för aktiva sommardagar i Värmland.

Tips om Karlstad för aktiva sommardagar

paddla kajak karlstad
Solnedgångspaddling i Karlstad. (Foto: Jerry Olsson)

#1. Tips om Karlstad – aktiviteter

 Cykla på Klarälvsbanan

tips om karlstad

att göra i karlstad
Vår sista anhalt innan Forshaga kyrka var en fotovänlig bro som gav oss New York-vibbar.

Jag gillar att cykla och håller fortfarande min insats på Tjejvättern för några år sedan som något av det roligaste jag har gjort i aktivitetsväg. Jag känner mig däremot inte särskilt bekväm på en mountainbike bland rötter och spångar. När vi fick rekommendation att cykla ett par mil på Klarälvsbanan, en nedlagd gammal banvall, lät det därför som ett utmärkt upplägg. Vi startade vid entrén till banan och avslutade vår etapp vid Forshaga kyrka efter drygt två mil. För den som är sugen på att cykla hela Klarälvsbanan har ni totalt nio mil bilfri asfalt att se fram emot. Lagom till Hagfors tar istället Klarälvsleden vid i ytterligare 12 mil – då kan ni istället för asfalt räkna med att cykla genom vildmark och på skogsvägar.

Tips: Har du inte tillgång till egna cyklar och hjälmar kan ni hyra av Jerry Olsson på Backwater.

Löpturer/promenader i Mariebergsskogen

tips om karlstad

tips om karlstad

Mariebergsskogen lyckades charma mig redan i november, men dess omgivningar i sommarskrud erbjöd betydligt mer liv och rörelse nu än under senhösten. Jag och Lisa tog oss till Mariebergsskogen från Inre Hamn med hjälp av båtbussarna som trafikerar Karlstad under sommartid. Karlstads svar på Djurgården erbjuder otaliga möjligheter för besökare som är ute efter en aktiv upplevelse, men lämpar sig lika bra för lugna och avkopplande dagar för återhämtning.

Tips: Jag och Lisa valde att springa en runda, men här finns också möjlighet att spela bland annat beachvolleyboll och minigolf strax intill båtbussens hållplats.

Paddla kajak

tips om karlstad

upplevelser karlstad
Solnedgångspaddling på Klarälven. (Foto: Jerry Olsson)

Förra sommaren investerade vi i två kajaker till sommarstället i Karlskrona och jag lovade mig själv fler solnedgångspaddlingar för att förgylla livet. Sagt och gjort – i Karlstad fick vi under kvällstid möjlighet att tillsammans med vår guide Jerry paddla ett par timmar på Klarälven och vidare in i en smal passage som kallas för ”Morbrors ådra”, vilken för övrigt stundtals kändes som Värmlands svar på Amazonas. Vattnet var nästintill spegelblankt, lufttemperaturen var perfekt och solnedgången blev allt vi vågade hoppas på. Vi fick till och med se en bäver simma förbi framför våra kajaker – mer idyllisk än så här kunde vår paddeltur inte ha blivit!

Tips: Har du inte tillgång till egen kajakutrustning går det utmärkt att hyra av Jerry Olsson på Backwater.

#2. Tips om Karlstad – restauranger

Barón

tips om karlstad

tips om karlstad

När vi skulle spika våra restaurangbesök i Karlstad föreslog jag en favorit i repris för Lisa, utan att på förhand veta att Barón har bytt lokaler. Från kvarterskrogskänsla har nu Karlstads omtalade tapasrestaurang bokstavligen talat tagit sig in i finrummen, närmare bestämt Wermlandsbankens anrika lokaler.  Det är en riktigt pampig känsla att kliva in i restaurangen, som till viss del påminner om en gammal kyrksal. Matutbudet, och priserna, kände jag igen sedan tidigare besök – vilket uppenbarligen var så pass bra att jag verkligen ville gå hit och äta igen!

Adress: Barón håller numera till på Tingvallagatan 13, Karlstad.

Olssons Bazar

tips om karlstad

Olssons bazar Karlstad

En annan restaurang jag hade höga förväntningar på var Olssons Bazar nere vid Inre Hamn. Förutsättningarna är optimala, här finns stadens största bar med brasserie och lounge, uteserveringen med kvällssol är rejält tilltagen, här är allmänt skön stämning och restaurangen har alla rätt inredningsmässigt. Jag hade dock i ärlighetens namn förväntat mig ännu mer av maten och den sommargrillmeny som jag beställde in. När jag senare på kvällen scrollade igenom mina flöden såg jag att en av mina favoritprofiler Cecilia Blankens och hennes kompisgäng hade besökt Olssons Bazar på champagnelunch några timmar innan vi kom dit – vilket var tecken nog för mig att det här stället är ”rätt” att hänga på i Karlstad.

Adress: Tullhusgatan 1, Karlstad

#3. Tips om Karlstad – boende

Clarion Collection Hotel Drott

tips om karlstad

tips om karlstad

Karlstad har en hel uppsjö av boendealternativ att välja på och har inte mindre än tre Clarionhotell placerade inom en ganska snäv radie. Den här gången valde vi att bo på Clarion Collection Hotel Drott som ligger i en gammal byggnad från 1909 – den gamla jugendstilen märks bland annat av genom den tre meter höga takhöjden. Hotellfrukosten är värd en eloge, dels för frukostlokalerna i sig (matsalen rymde tidigare en biograf), men jag ger också extra plus för ett stort utbud på frukostbuffén, som dessutom erbjöd nybakade scones. Sådant tillför många pluspoäng för mig som älskar hotellfrukost. Läget kan knappast bli mer centralt, hotellet ligger bara ett stenkast från tågstationen.

Adress: Järnvägsgatan 3, Karlstad

Alstrum rum och frukost

karlstad

tips om karlstad

Sista natten var vi ute efter ett naturnära boende och efter lite googlande hittade jag ett B&B drygt en mil utanför Karlstad. Jag varvar gärna lyxiga hotellnätter med enklare boendeupplevelser ute på landet (pris för ett enkelrum låg här på 450 kr/natt) och jag föll för den lantliga charmen. Alstrum är en familjeägd gård, där Alsterån rinner rakt genom markerna. Gården är från 1700-talet och har senare renoverats i jugendstil av Lars Israel Wahlman, som bland annat ritade Engelbrektskyrkan vilken är en av mina favoritkyrkobyggnader i Stockholm. Våra sovrum låg i en av gårdens två flyglar, frukost äter gästerna inne i den imponerande huvudbyggnaden där det jag gick runt och kände mig som en kunglighet. Ägarinnan Annika, som också bor i huvudbyggnaden tillsammans med sin man, satte standarden för resten av dagen med hjälp av nybakade tekakor direkt från ugnen.

#4. Övriga tips om Karlstad

mariebergsskogen karlstad

att göra i karlstad
Båtbussen är ett utmärkt sätt att turista i staden och samtidigt ta dig från punkt A till B. (Nedre fotot: Lisa Fahlåker)

Jag och Lisa är ofta och gärna aktiva under våra resor, utan att för den sakens skull vara extrema i våra aktiviteter. Vår kajakguide Jerry sorterade in våra aktiviter såsom cykling, paddling och löpning under begreppet ”soft adventure”, något som vi pratar mer om i vårt senaste avsnitt av Att resa-podden:

Lyssna på vårt podcastavsnitt: Att resa för soft adventure (avsnittet handlar även om våra dagar i Karlstad).

Läs Lisas inlägg från besöket i Karlstad: Att uppleva i Karlstad – en aktiv destination 

Läs mer på min blogg om vad som finns att se och göra i Karlstad: Resfredags Svenska Pärlor: Att göra i Karlstad 

karlstad by night

tips om karlstad
Sommarkväll i Mariebergsskogen.

Sammanfattningsvis levererade Karlstad precis det vi ville ha ut av en aktiv vistelse i staden. Efter mitt tidigare besök i trakterna kan jag konstatera att Karlstad har något att erbjuda för alla sorters resenärer – både kulturentusiaster, naturälskare och sådana med försmak för aktiva upplevelser!


 Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

7 comments

    1. På alla sätt och vis.

  1. Fler svenska städer borde marknadsföra sig som aktiva-destinationer. Nästa alla har ju något att erbjuda, turistivrarna måste bara få veta om det 🙂 – Bra jobbat av er alltså!

    1. Men visst är det så, man måste bara veta var man ska börja leta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close