Close
Kolmården & Vildmarkshotellet: 24 h minisemester

Kolmården & Vildmarkshotellet: 24 h minisemester

Inlägget är skrivet i samarbete med Destination Kolmården.

Kolmården, 1983. Jag är på mitt livs första semester tillsammans med familjen. Jag åker skrinda och blir blixtförälskad i Flip och hans delfinvänner. Tjugo år senare tar min djurtokige pojkvän hit mig på en av våra första dejter. Vi strosar bland djuren, pussas och äter glass. Dejten visar sig vara ett lyckat drag, några år senare kommer vi nämligen hit igen – numera som herr och fru och med två små blonda lintottar i släptåg. I helgen var det dags för ännu ett lyckat besök på Kolmården, den här gången som trebarnsfamilj.

Kolmården är med andra ord en destination att återvända till, även för mig som helst upptäcker nya platser istället för att återvända till samma ställe år efter år. En copy paste blir det dock inte fråga om, eftersom vi under den här minisemestern får möjlighet att för första gången övernatta på Vildmarkshotellet kvällen innan vårt besök på Kolmårdens djurpark.

Vildmarkshotellet och African Spa & Relax:

spa

Vi kör från Nynäshamn på fredag eftermiddag, stannar och äter middag längs vägen – och checkar sedan in på Vildmarkshotellet lagom för att svida om till badkläder i syfte att besöka African Spa och Relax. Utsikten från vårt hotellrum över Bråviken är bedårande, men det barnen lär minnas av vår hotellvistelse är förmodligen badet.

Familjen badar non-stop i flera timmar och varvar friskt våra stopp mellan vattenfallet och jetstrålarna i inomhuspoolerna, uppfriskande luft vid utomhuspoolen, för att sedan ta det lite lugnare i bubbelpoolen. Badet stänger inte förrän kl 22, så vi har ingen direkt tidspress på oss att hinna med allt vi vill.

sova

Nattningen efter badet går till historien som den enklaste någonsin.

hotellrum

Hotellrummet då? Jo, men det är just utsikten och läget vid vattnet som gör hotellet unikt. Vårt hotellrum (ett av 213 stycken) är helt okej, det är enkelt och fyller sin funktion. Vi sover i ett 14 kvm dubbelrum med två enkelsängar (som vi flyttar ihop till en dubbelsäng) och två juniorbäddar i sängskåp som fälls ut till en överbädd och en underbädd. Balkongen är den största behållningen, vilken lyx att öppna balkongdörren och få mötas av den här utsikten! För de familjer som vill ha det lilla extra finns det möjlighet att boka en av hotellets fem sviter.

bamse1

En stor fördel är att hotellet verkligen är barnanpassat, här finns tillgång till både diverse lekrum och filmrum – och jag har sällan sett så många barnstolar som vid frukostbuffén. För den som inte gillar barn är Vildmarkshotellet inte rätt plats att vistas på, om vi säger så.

Kolmårdens djurpark:

skrinda kolmården

Efter en rejäl hotellfrukost på lördag morgon checkar vi ut från hotellet och gör oss redo för en dag i djurparken. Avstånden i parken är rejält stora, vilket gör att vi planerar dagens hållpunkter redan vid frukosten. Våra ”måsten” är Delfinshowen Life, Bamseteatern, en tur med Safari-gondolen och rovfågelshowen Wings.

wildfire

Min man har siktet inställt på Wildfire, en berg- och dalbana i trä som är har en topphastighet på 113 km/h. Behöver jag säga att jag inte åkte? Jag mår nästan illa av blotta åsynen av den, hjälpes!

linbana1

Min absoluta favorit bland åkattraktionerna är istället Safari, en gondol som under 30 minuters tid tar oss på en guidad tur genom Kolmården. Konceptet att uppleva djurparken från ovan är genialiskt.

lejon kolmården

Närmare safari i Afrika än så här kommer jag nog inte än på många år.

björn

Björnbröder (?).

lekpark

Åkattraktioner behöver uppenbarligen inte ha en motor i sig för att uppskattas, våra barn stannade länge och väl på Kulmården – en enorm lekpark med roliga rutschkanor, gungor och andra snurrmojänger.

DSC08729

Mina preferenser tycks inte ha ändrats sedan jag var här första gången. Delfinshowen är en unik upplevelse för oss alla och under tiden väcks även frågor om våra ekologiska fotspår genom filmen som rullar på projektorn som en del av showen. Jag får villigt erkänna att jag brottas med frågor om att hålla delfiner, och djur överhuvudtaget, i fångenskap i underhållningssyfte för oss människor. I min drömvärld upplever vi i framtiden delfinerna i sin rätta miljö – ute till havs. Å andra sidan tycks delfinerna, på riktigt, ha roligt under hela showen – det är i alla fall min personliga upplevelse. * läs mer om mina tankar kring djurparksfrågan nedan.

farmorshus1

Bamses Värld är en succé från början till slut, det känns som att stiga rakt in i en serietidning! Här hittar vi till exempel Farmors hus uppe på berget, båten Viktoria som karusell och…

bamse

… Bamses hus med inredning och allt. Riktigt, riktigt snyggt, här spenderar vi med lätthet flera timmar.

Efter bad, övernattning och en heldag i parken med över en mil i benen känns det alldeles lagom att packa in oss i bilen för att åka hem igen. Tack Kolmården för (ännu) en lyckad vistelse hos er!

Barnens favoriter på Kolmården:

rovfågel

Efter en snabb Gallup-undersökning kan jag konstatera att alla våra barn är helnöjda med vår minisemester på Kolmården, det finns dock några favoriter som sticker ut under mina intervjuer med barnen: ”Vilka var dina topp-tre upplevelser på Kolmården?”

Sebastian aka #stormyhran, ca 8 år:

 • # 1. Vattenlandet (African Spa & Relax).
 • # 2. Delfinshowen (Delfinshowen Life).
 • # 3. Godiståget (åkattraktion på Bamses Värld).

Julia aka #mellanmyhran, 6 år:

 • # 1. Godiståget.
 • # 2. Delfinshowen.
 • # 3. Bamseteatern och vattenlandet på delad tredjeplats.

Nelly aka #lillmyhran, ca 2 år, av hennes ljudeffekter och kroppsspråk att döma:

 • # 1. Turen i Safari-gondolen.
 • # 2. Vattenlandet.
 • # 3. Delfinshowen.

Bra att tänka på:

kolmården app

 • Ladda ner Kolmårdens app för att underlätta besöket.
 • Förboka plats till delfinshowen för att bli garanterad en bra sittplats (förbokningen kostar 30 kr/person).
 • Alla åkattraktioner, fria åk i karusellerna, Safari, Delfinshowen Life, Bamses Värld och övriga shower/visningar ingår i inträdesbiljetten. Kostnader som tillkommer är mat inne på området. Vill ni hålla nere kostnaderna – ta med egen fikakorg (men mata aldrig, aldrig djuren!)
 • Praktiska skrindor finns att låna kostnadsfritt på plats.
 • För personer som bor på Vildmarkshotellet ingår parkering, annars kostar det 60 kr/heldag eller 12 kr/h att parkera.

* Inlägget är skrivet i samarbete med Destination Kolmården, men åsikterna och bilderna är som vanligt mina egna. Jag har många funderingar kring djur i fångenskap, men av det jag har sett på Kolmården tycks djuren må bra, ha stora ytor att röra sig på och bli väl omhändertagna. Kolmården arbetar dessutom aktivt med att väcka frågor om våra ekologiska fotavtryck och hur vi som människor påverkar djur och natur – ett stort plus enligt mig.

5 comments

 1. Vilket härligt inlägg! Vi älskar verkligen Kolmården! Men har aldrig bott på Vildmarkshotellet så det vore nåt nästa gång!!! Fina bilder! Du är så duktig!!! Vore kul å ses nåt snart igen!!! Kramar

  1. Tack Lina! Ja, kan verkligen rekommendera att sova över kvällen innan, då blir det inte lika stressigt för barnen att köra direkt från Stockholm.

   Hoppas vi ses på Travel Massive den 15 sep?

 2. Väldigt fint inlägg! Ja det där med djur i fångenskap är inte lätt. Hur ska vi uppskatta djur överhuvudtaget om vi aldrig får se dem eller lära oss saker om dem och djurparker är ju bildande för barn. Kanske finns det vissa djur som mår mindre dåligt av fångenskap, och andra sämre? Sånt kan inte jag något om. Och vad skiljer delfinshower och hästdressyr? Inget av det är särskilt naturligt. Men just nu känner jag själv att delfinshower går bort för min del men rätt vad det är sitter jag säkert där och applåderar…

  1. Ja Linda, verkligen svåra frågor och det finns inga självklara svar. Alla får helt enkelt göra sin egen bedömning, men det viktigaste är nog att man i alla fall reflekterar över frågorna. Jag tänkte också på det där med vad som skiljer vissa djur från andra, vem säger att det är okej att ha hunder och katter som tamdjur – eller att rida på en häst för den delen? Bör inte alla djur få ströva fritt i naturen? Som sagt, alla får avgöra själva.

   Allteftersom tiden går gör jag olika bedömningar mot bakgrund av den information jag har med mig i bagaget. Första gången vi var i Thailand red t.ex. Tobias och Sebbe på elefanter, efter att i efterhand ha sett på olika tv-program hur vissa av elefanterna behandlas kommer vi dock aldrig att göra om det igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close