Close
Resa med tåg: tips och inspiration för Sverige och Europa

Resa med tåg: tips och inspiration för Sverige och Europa

Den här veckan börjar med ett samlingsinlägg med inspiration och tips inför nästa tågresa, vare sig den går inom Sveriges gränser eller vidare ut i Europa.

I somras skrev jag ett inlägg om det ökade intresset för att åka på tågsemester i Europa, där jag även delade några konkreta tips för att inspirera till tågresor utomlands. I kombination med mitt öppna brev till SJ förra året, tidigare tipsinlägg om att resa tåg med barn och efter att äntligen ha spelat in ett tågavsnitt för Att resa-podden är det läge att skriva ett samlingsinlägg om att resa med tåg.

Resa med tåg:

#1. Åka tåg med barn

att göra på tågresan barn

Med storfamiljen i Karlskrona och basen i Stockholm är jag van att hoppa på tåget i sällskap av både ett, två och tre barn. Vi har våra rutiner och vet i praktiken hur resan genomförs på smidigast möjligast sätt. Väl planerat fika och pyssel i väskan är självklarheter, men finns det fler saker att tänka på? Här har jag plitat ner några saker som kan vara bra att tänka på: Att åka tåg med barn: tips för att underlätta resan.

#2. Tågluffa med familjen i Europa

clara Lidström underbara clara

Fler och fler överväger semesteralternativet att dra med hela familjen på tågluff i Europa och vi har fått in flera önskemål om ett dedikerat tågavsnitt i Att resa-podden. Efter att ha läst om, och inspirerats av, Clara Lidströms tågluff i Europa tidigare i år bjöd vi in Underbara Clara som gäst till det aktuella avsnittet för att höra henne berätta mer om resan. Hur upplevde barnen tågresan, vilken sträcka var vackrast och vilka tips finns för att göra tågupplevelsen så lyckad som möjligt? Svaren får ni i podden.

I avsnittet går igenom för- respektive nackdelar med tågresande och vi pratar även vidare om att resa med tåg i Sverige. En av punkterna vi går in på är SJ:s rykte om att aldrig någonsin vara i tid. Stämmer ryktet? Enligt SJ själva håller de samma nivå som världens punktligaste flygbolag KLM. Skillnaden är dock att flyget mäter sin punktlighet med ankomst inom 15 minuters avvikelse – medan tåget mäter inom fem minuter. Nio av tio av SJ:s tåg är med andra ord i tid, men å andra sidan vill ingen vara den som hamnar på det tionde tåget… Förhoppningsvis blir siffrorna ännu bättre framöver.

Lyssna på avsnittet här: Att resa-podden om att resa med tåg.

#3. Att resa med nattåg

sovvagn nattåg

För en vecka sedan satt jag med datorn i knät i en egen förstaklasskupé på ett nattåg till Umeå. Det är en skön känsla att sakta vaggas fram och tillbaka medan tåget susar fram genom ett mörkt Sverige – och ett fascinerande fenomen att somna i en stad och vakna i en annan.

resa med tåg

SJ har tre olika kategorier av nattåg: sovvagn, sittvagn och liggvagn. Under studenttiden åkte jag liggvagn, men ju äldre jag blir, desto mer bekväm blir jag. Jag har åkt sovvagn i både första och andra klass…

resa med tåg

… just de här bilderna är tagna på resan upp till Umeå i en egen sovvagn 1 klass (tack SJ för min prova på-biljett). Det finns två bäddade sängar i kupén, men reser du själv kan ingen utomstående bokas in i kupén. Det här med egen kupé är såklart extra lyxigt – som en egen liten minilägenhet.

resa med tåg

Om du kommer fram till ankomstorten mellan 06.30 – 09.00 ingår frukost, vilken vanligtvis serveras i bistron ombord. I de fall bistron inte har hunnit öppna erbjuds frukost på vissa utvalda frukostställen på orten, i mitt fall serverades frukost på Hotel Aveny i Umeå.

resa med tåg

I förstaklasskupén finns en liten dusch och WC, med handduk och tvål.

resa med tåg

Jag är alltid rädd att försova mig, men säkrade upp med att både ställa mobilalarmet och begära väckning på tåget (klockan ringer 30 min innan ankomsttid). Ytterligare en grej som kan vara bra att veta för förstaklassbiljetterna är att det också ingår tillgång till SJ Lounge i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Läs mer om nattåg hos mina bloggkollegor: 

#4. Frågor och svar till SJ

resa med tåg SJ

För ett år sedan skrev jag ett öppet brev till SJ med förslag till förbättringar där jag tog upp frågor och önskemål om allt från ett förmånligare poängsystem och en barnvänligare tågupplevelse till frustration över att inte smidigt kunna ta sig över landgränserna med tåg. En kort tid därefter fick jag ett utförligt svar från SJ – där jag systematiskt fick svar på mina funderingar.

En av sakerna jag efterfrågade var lekhörnor till barnen på tågstationerna, vilket visade sig vara ett feladresserat önskemål från mig eftersom det tydligen är Jernhusen AB som äger de flesta stationshus och andra järnvägsfastigheter. Och vet ni? Jernhusen har gjort sin hemläxa! I februari 2018 lanserades konceptet ”Lek med Alfons Åberg” – vilket innebär att sju av Jernhusens stationer (Norrköping, Malmö, Borlänge, Linköping, Skövde, Göteborg och Stockholm) numera har en dedikerad plats för barnen att leka loss med motiveringen:

– Vi vill lyfta barnperspektivet och göra det roligare för barnen att vänta på buss eller tåg på de aktuella stationerna, de är framtidens resenärer.

Nu hoppas jag att konceptet lanseras på ännu fler stationer runt om i landet framöver.

Läs mer här: Alfons Åberg flyttar in på sju tågstationer

#5. Tågsemester i Sverige

att resa till Umeå

Många semesterfirare verkar, som jag också konstaterar ovan, nyfikna på att tågluffa i Europa. Föredrar du att stanna i hemlandet finns ett helt gäng fina alternativ på tågsemester i Sverige:

Läs mer: Tågsemester i Sverige: 7 förslag på resmål


Vad har ni för spontana funderingar om att resa med tåg? Hiss eller diss? Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips och inspiration framöver.

4 comments

  1. Men wow för den där första klass kupen! Fuck d vill jag pka. Vad kostar d till umeå?

    1. Men visst är den fin! Priserna varierar, men när jag kollade kunde jag få en icke ombokningsbar biljett för ca 1500 kr enkel väg (kollade en onsdag). Typ dubbelt så mkt som sovvagnskupé 2 klass med andra ord, vilket ju känns rimligt.

  2. Gillar verkligen att åka tåg…bara allt fungerar! Stockholmsresan i helgen funkade K:na-Sthlm utmärkt, hem däremot blev taxi från Alvesta. Inte det optimala. Hem kom vi till slut men betydligt senare och definitivt obekvämare. Halvkul sitta som en fällkniv 12 mil ihop med ett antal ganska irriterade människor! 😄

    1. Åh nej TAXI från Alvesta… så himla trist!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close