Close
Destination Dupes i Skandinavien: 10 resmål som alternativ till fjärran original

Destination Dupes i Skandinavien: 10 resmål som alternativ till fjärran original

Just nu pratas det om Destination Dupes som resetrend inför 2024. Själva ”dupe”-trenden har blivit stor på sociala medier och handlar alltså om ”affordable alternatives to popular products”. När begreppet spiller över på resebranschen pratas det i praktiken om dubbelgångare i bemärkelsen kända resmål i världen vs andra platser som liknar originalet. Destination Dupes behöver inte nödvändigtvis vara en stad, utan kan lika gärna en sevärdhet av något slag. Vi vill alltså resa till unika platser som har den där eftersträvansvärda wow-faktorn, men som gärna är mindre välbesökta (och eventuellt också mer plånboksvänliga) än originalet.

bucketlist för resor i Sverige höga kusten

De globala sökningarna på resmål i Skandinavien har ökat med 20 procent sedan början på året – allra mest har sökningarna på Norge ökat där siffran visar på 45 procent. (Sökdatan kommer från Hotels.com och avser därmed globala resenärer.) För att lyfta några specifika exempel på skandinaviska alternativ till populära resmål lanserade Hotels.com i veckan en reseguide som går under namnet ”Dupes of Scandinavia”. Jag har kollat igenom guiden och kan konstatera att innehållet är både snyggt paketerat och inspirerande. Vissa av liknelserna har jag hört medan andra är nya.

Jag lyfter ofta tips på svenska pärlor här på bloggen och våra grannar i Skandinavien kan uppenbarligen också stoltsera med beundransvärda alternativ när det gäller resmål. Vi ska definitivt vara stolta över bredden av det vi kan erbjuda som destinationer här uppe i norr. Jag har själv besökt flera av de tio platser som nämns guiden, andra (som Ålesund och Geirangerfjorden i Norge) vill jag boka på studs.

Destination Dupes: 10 resmål i Skandinavien som alternativ till originalen i fjärran

SVERIGE

#1. Versailles vs Drottningholm

Det finns flera svenska städer där paralleller kan dras till Paris. Jag har tidigare nämnt Uppsala och Umeå här i bloggen, men Stockholm är förstås också en värdig kandidat. I den aktuella guiden dras liknelser mellan det pampiga Versailles och vårt eget Drottningholm, hem åt självaste kungafamiljen. Det är inte direkt någon hemlighet att Drottningholm byggdes med Versailles som förlaga. Efter ett besök ute vid slottet kan besökare för all del fortsätta in mot centrala Stockholm…

… där Parisvibbarna bland annat finns att hitta vid Östermalm och The Sparrow Hotel.

Läs mer om franska vibbar i Stockholm: En jorden runt-resa i Stockholmsformat: ett smakprov på världen

#2. Golden Gate vs Högakustenbron

Den röda Golden Gate-bron i San Francisco har kommit att bli en värdig stilikon för USA:s västkust. Det är onekligen en vacker, ståtlig och fotovänlig bro – det tror jag alla kan vara överens om. För att få en liknande känsla i Skandinavien är det givna alternativet att söka sig till Höga Kusten och närmare bestämt Högakustenbron.

Det som gör vårt svenska bro-alternativ extra speciellt är de hisnande vackra naturvyerna både intill och i närheten av bron. Sällan har jag själv blivit så andäktig av ett landskap som just Höga Kusten där hav, kustlinje, skog och fjäll möts i en osedvanligt vacker kombination.

Läs mer: Tips om Höga Kusten – vilt och vackert världsarv

#3. Dubrovnik vs Visby

Jämförelsen mellan Dubrovnik och Visby är lätt att förstå, båda aspirerar som innehavare av titeln Europas vackraste stad om ni frågar mig.

I båda städerna har jag och min familj haft möjlighet att ta ett dopp i direkt avslutning till stadsmuren följt av promenader över kullerstensgränder inbäddade av blått skymningsljus. Här väntar välbevarade gamla stadskärnor och spännande historiebeskrivningar, där Visby är det närmaste alternativet för oss svenskar.

Läs mer: Dubrovnik – en snabbvisit och omedelbar mersmak! och Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

#4. Mallorca vs Kullaberg

Jag har själv aldrig besökt Mallorca, men att döma av bilder, filmer och beskrivningar från andra är likheterna mellan Mallorca och Kullaberg verkligen inte tagna ur luften.

På Kullaberg väntar dramatiska vandringar, spännande klippformationer och lokala matproducenter som är duktiga på att lyfta fram sina produkter – precis som på Mallorca med andra ord.

Läs mer: Vandra på Kullaberg – tips om en ovanligt vacker vandring längs Kullaleden

DANMARK

#5. Sahara vs Skagen

Skagens sanddyner har jag besökt, men jag lyckades tydligen missa Råbjerg Mile som enligt vissa är Danmarks svar på Saharas ökendyner. Efter en snabb googling är likheterna större än vad jag hade räknat med.

För egen del föredrar jag sand i kombination med hav och det får jag bland annat i Skagentrakterna.

#6. Amsterdam vs Köpenhamn

Längtar du efter en härlig miljö med en hel massa cyklar, vackra husfasader och vatten i direkt anslutning till dina promenader?

Om ditt spontana bokningsförslag är Amsterdam menar guiden att Köpenhamn kan vara ett alternativ att kika närmare på. Det är väldigt smidigt att ta tåget hela vägen fram till Köpenhamns centralstation – sedan är det bara att ge sig ut i myllret.

Läs mer om Danmark på bloggen.

#7. Casillo del Morro (Puerto Rico) vs Kronborgs slott

Är du fascinerad av borgar, slott och andra typer av befästningar? Sådana finns det oräkneliga runt om i världen.

Om du specifikt har siktat in dig på världsarvsklassade Casillo del Morro i Puerto Rico lyfts Kronborgs slott (även det världsarvsklassat!) i Danmark som förslag. Jag har flera i min bekantskapskrets som har tagit sig till Danmark den här sommaren – där just renässansslottet Kronborg utanför Helsingör på Själland har blivit ett av stoppen på resan.

NORGE

#8. Westminister Abbey vs Nidarosdomen

För alla som gillar historiska monument med extra allt finns helt klart vissa sevärdheter som lockar mer än extra.

Westminister Abbey i London är en klassiker, men Norge svarar å andra sidan upp med Nidarosdomen som är nordens näst största domkyrka (slagen på fingrarna av Uppsala domkyrka). Nidaros byggas på 1000-talet och står stadigt kvar på sin plats både maffig och majestätisk.

Läs mer: Tips om London – så får du ut mer av din resebudget

#9. Venedig vs Ålesund

Få städer i världen är väl så kända som Venedig i Italien. Gondoler, kanaler, romantik och fasader som fortsätter rakt ner i vattnet. Vill du åt en liknande känsla i Norge är det tydligen till Ålesund du ska bege dig.

Den här lilla norska pärlan (kanske Norges vackraste ort?) är uppbyggd på kanaler och sund kantade av färgglada Art Nouveau-byggnader. Hit vill jag!

#10. Milford Sound vs Geirangerfjorden

Hisnande fjordlandskap och spektakulära vyer så vackra att de nästan ser ut att vara AI-genererade. Milford Sound i Nya Zeeland på andra sidan jordklotet är som taget från en saga. Vill du åt ett liknande pirr i magen lär Geirangerfjorden i Norge vara ett värdigt alternativ.

För min del är det en tidsfråga innan det är dags att se mer av Norge, det blir mer och mer uppenbart för varje dag som går.

Här hittar du mer information om Dupes of Scandinavia hos Hotels.com.


För några år sedan trendade begreppet Secondary Cities, alltså småsyskon till större städer. Lyssna på ett tidigare avsnitt om Secondary Cities i Att resa-podden. Är det något alternativ av ”dubbelgångarna” ovan som lockar framöver? Själv är jag just nu väldigt nyfiken på Ålesund, Geirangerfjorden och Råbjerg Mile. Samtliga dubblettbilder är publicerade med tillstånd från Hotels.com, i övrigt mina egna bilder. (Omslagsbild från Visby, Gotland.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close