Close
Observationer från en tågresa

Observationer från en tågresa

För några veckor sedan tog jag tåget från Stockholm till Malmö och hann i vanlig ordning tänka en och annan tanke medan landskapet susade förbli utanför. Jag kan väl inte direkt påstå att rubrikerna nedan kvalificerar in mig i något medlemskap i Mensa eller så, de är snarare observationer helt rakt och upp och ner. Häng med in i mitt huvud!

Observationer från en tågresa

Boken som statussymbol (eller alternativ till hundtricket)

stadsbiblioteket stockholm

I avgångshallen på tågstationen hamnar jag bredvid en kille (man?) i min ålder som plockar upp en luggsliten tegelsten till pocketbok för att börja läsa. Det här hade blivit en swipe på Tinder direkt om jag nu vore singel. Under tågresans gång ser jag en kille i tjugoårsåldern göra samma sak och jag blir instinktivt välvilligt inställd till personen i fråga. Har samhället blivit så knasigt att boken har blivit något av en statussymbol? Jag vill ju hävda att personer som bär med sig böcker blir mer intressanta än de som inte gör det. I vårt snabb-scrollande samhälle känns boken som en trygg punkt, och kanske – om du frågar mig – ett utmärkt alternativ till hundtricket.

Visa din väska och jag ska säga vem du är

tåg i italien

I samma avgångshall ser jag en botoxpumpad silikontuttsfylld lady trippa omkring på höga pumps med en enorm Louis Vuitton-bag i ena handen och en liten hundråtta (förlåt hunden) i den andra. Jag föreställer mig samma person med en Fjällräven-rygga (otänkbart?) och funderar vilka förutfattade meningar hon i sin tur har om mig, min packning och mina eventuella husdjur.

2 klass Lugn vs 1 klass (och mupparna som aldrig slutar prata)

SJ nya x 2000 tåg

Jag när en liten dröm om att SJ ska lansera en variant där 1 klass håller samma ljudnivå som i 2 klass Lugn. Jag överväger nämligen numera alltid att boka 2 klass Lugn istället för 1 klass – detta enbart baserat på ljudnivån. Här kommer mina förutfattade meningar igen, men man kan ju tycka att klientelet i 1 klass borde klara av att hålla snattran. Efter mina senaste tågresor är jag fullt insatt i x, y och z:as ledningsgrupper, vilka chefer som är idioter, vilka kollegor som inte håller måttet och vilka som är allmänt muppiga. Är det någon som är muppig här är det väl snarare De Viktiga Personerna i Kavaj som med myndig stämma håller sina telefonmöten på tåget. Snälla läs någon kvartalsrapport eller så istället?

När frukosten lockar mig att boka morgontåg

SJ frukost

Trots ovanstående observation brukar jag i slutändan boka 1 klass av den enkla anledningen att det med SJ Snabbtåg ingår en riktigt bra frukost om tåget avgår innan klockan 09. Den där frukostlådan är en ren fröjd för både öga och gom. Bra jobbat SJ! (Det ska tilläggas att en enklare frukost även ingår vid 1 Klass Lugn om du reser innan 09.)

Att känna med alla stackars barnfamiljer på tåget

tåg med barnen

För att ytterligare spinna vidare på tråden om 2 Klass Lugn, alltså det som tidigare kallades ”tyst avdelning”, kommer jag på mig själv att tänka på en tidigare upplevelse med Häxan Surtant. Jag har nämligen stor fördragsamhet med skrikande barn och svettiga småbarnsföräldrar som av olika anledningar behöver passera lugna/tysta vagnar – detta mot bakgrund av otaliga resor med egna barn i släptåg (bokstavligen talat).

Läs mer: Från surtant på tåget till hotellhäng på Arlanda

Och med den observationen rullar vagnen snart in på Malmö C. Den här gången i tid minsann!


Gilla Resfredag på Facebook för att få del av observationer och tips om resor i Sverige och vidare ut i världen! (Bilder från tidigare tågresor genom åren).

6 comments

 1. Hehe, visst är det en ny lite bitskare Annika vi får träffa i dagens inlägg? Me love.
  Och vill man slippa ledningsgruppsmupparna på tåget är djurvagnen mitt tips. Där är alla trevliga och avslappnade.

  1. Kan hända att jag dessutom skrev det aktuella inlägget i sällskap av min PMS. Djurvagnen? Då kanske jag får träffa hundråttan plus matte igen, hurra!

 2. Hundråtta! 😂
  Bokar allt som oftast 2 klass Lugn av just de anledningar du beskriver, allra helst på avgångar efter 09 när 1 klass inte ens har frukosten att locka med. Jag avskyr telefonmöten, högtalartelefon och folk som älskar sina egna röster. I morgon blir det Lugn igen. Med en enkel och duglig macka. I tystnad.

  1. ”Lugn med enkel och duglig macka.” Du hör, det är ju en boktitel redan där!

 3. Böcker är det sexigaste som finns. Eller nej, BRA böcker är det sexigaste som finns. Nästan i alla fall. Hundtricket has got nothing on boktricket 📖😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close