Close
Fem basplagg i min resegarderob (och ett par kängor)

Fem basplagg i min resegarderob (och ett par kängor)

När sommaren slår över mot höst går jag till garderoben och gräver fram ett gäng plagg som har fått vila över sommaren. Vissa plagg får däremot jobba hårt, nästan varje dag året runt. I det här inlägget har jag samlat några basplagg i min resegarderob – plagg som håller över tid och som jag gärna tipsar om och kan rekommendera vidare.

Fem basplagg i min resegarderob (och ett par kängor)

#1. Skaljacka + tunn dunjacka från Haglöfs

Att resa till Skottland på hösten

Det dröjde bra länge innan jag hittade en ultimat variant av lager-på-lager, men den fanns tydligen i Åres Haglöfs-butik. L.I.M-serien från Haglöfs har många guldkorn, bland annat kängorna jag har burit under flera år. Den här gången fastnade jag för en skal/regnjacka som går under det hajpade namnet L.I.M GTX JACKET. Jackan är ultralätt och väger bara 230 gram vilket gör att jag kan stuva ner överallt och när som helst. Som ”förstärkning” till skaljackan köpte jag en tunn och lätt dunjacka från samma serie: L.I.M Essens Jacket Woman. Den här kombinationen har numera klarat av allt från höststormar i Skottland till kajakpaddling i Nynäshamn. Här är några anledningar som gör att jag gillar min jackduo:

 • Vikten och smidigheten: Det är nästan overkligt att plagg som väger så lite kan skydda mot regn och vind (skaljackan) och hålla värmen (dunjackan). Kombinationen lätt vikt och smidig packning gör det här till en drömkombination i packningen och därmed i alla resesammanhang.
 • Vattentåligheten och material som andas: Det är ett mardrömsscenario att gå runt i regnkläder där det stundtals känns som att jag blir blötare innanför kläderna än utanpå. Med den här skaljackan håller jag mig torr trots tunga regnskyar.
 • Färgvalet får en egen punkt, den knalloranga färgen är nämligen en bonus som gör mig på väldigt gott humör!

Ett par handfickor till hade inte skadat på skaljackan och dunjackan hade gärna fått kompletteras med dragkedjor över fickorna. Läs mer om plaggen hos Haglöfs.

#2. Mellanlagertröja med dragkedja från Icebreaker

Båstad Hiking Festival

Under en höstvandring i Båstad fick jag låna en tunn grå ”ulljacka” av min lillasyster, som i sin tur hade fått den av sin svärmor i julklapp. Det slutade med att jag bar jackan hela vistelsen och innan avresa mycket motvilligt lämnade tillbaka den till sin rättmätiga ägarinna. Plagget från Icebreaker åkte upp på min önskelista och under Black Friday slog jag till på det här årets mest använda tröja. Efter att ha googlat ser jag att min modell verkar ha utgått, däremot finns en liknande (och uppdaterad) version här: Icebreaker W Descender LS ZIP. Här är några av mina hyllningspunkter:

 • Användningsområdet: Jag är väldigt förtjust i att jackan är så diskret. Den liksom bara… är. Jag har den hemma, på min arbetsplats i padelhallen och diverse utflykter – den funkar fint både på Liseberg och i skogen!
 • Tjockleken, eller snarare tunnheten, är perfekt. Jag gillar också att kragen är hög så att jag kan dra upp den över hakan.
 • Materialet är skönt utan att kliar (88 procent ull, 9 procent nylon och 3 procent elastane).
 • Den långa dragkedjan gör att jag kan öppna och stänga beroende på myshetsfaktor och temperatur.
 • Rejäla fickor med dragkedja som gör att jag kan bära med mig mobil och plånbok.
 • Behöver inte tvättas så ofta och kan med andra ord användas många gånger innan den börjar lukta sunkigt.

#3. Fodrade skidbyxor från Craft

vinter

De här byxorna är utan tvekan mitt mest använda plagg genom tiderna. Alltså någonsin i livet. Jag köpte dem inför min korta karriär som längdskidåkare som kulminerade i Tjejvasan år 2013, därefter har de fortsatt att hänga med i vått och trott. Nu börjar tiden ta ut sin rätt, men än är jag inte beredd att kassera mina trotjänare. Exakt min modell verkar inte finnas kvar, men det här verkar vara den uppdaterade versionen. Här är mina anledningar att älska byxorna.

 • Slitstarka och hållbara: Jag har använt byxorna i vått och torrt sedan 2013 och de har hållit riktigt bra över tid. (Även om de nu sjunger på sista versen).
 • Användningsområdet: När jag köpte byxorna var tanken att bara ha dem när jag tränade längdskidåkning, men jag insåg snabbt att de var minst lika sköna under löprundor i kallare väder. Snart började jag också bära dem till vardags under vinterhalvåret för att hålla benen varma.
 • Skönt material mot huden: Det luddiga materialet mot huden har mattats av med tiden, men de har snarare blivit ännu skönare ju länger tiden går.
 • Tjocklek och design: Jag gissar att det är svårt att hitta en balans för den perfekta byxan. Här har Craft lyckats pricka in alla rätt. Byxorna är följsamma, varma (men inte för varma så jag börjar svettas) samt tillräckligt långa över ev pjäxor (men inte för långa så jag snubblar om du bär dem till vardags).

Någon nackdel då? Jag hade velat ha dem ännu lite högre i midjan. När jag sätter mig ner åker de ner mot rumpan, det gillar jag inte.

#4. Multijacka från Tenson

syskon Blekinge fiska

Den här glada färgkaramellen från Tenson går under namnet ”Himalaya Shell Jkt W” (färg dark fuchsia). Jag hade turen att vinna den i en tävling och sedan dess har den varit en trogen följare genom årstiderna. Det finns flera faktorer som gör att jag gillar min rosa jackkompis.

 • Användningsområde och tjocklek: Den här jackan är perfekt när det är lite ”mittemellan”-väder. Jag har bland annat burit den på höstvandring i Skåne och fiskeutflykt i de småländska skogarna under sommartid. Jag gillar multianvändningen som gör att jag kan ha den i lekparken eller ute på tuffare vandringsäventyr.
 • Design: Plus i kanten för den ”höga halsen” vilket gör att jag kan dra upp jackan över hakan när det blåser och regnar. Jag älskar det också faktum att jackan har massor med fickor med dragkedja.
 • Vattentät utan att stänga in fukt: När jag behöver en renodlad regnjacka använder jag min oranga variant från Haglöfs ovan, men den här fungerar också toppen i typiskt svenskt blandväder.
 • Hållbarhetstänk: En annan grej jag gillar är att jackan är ”Carbon Zero”-certifierad och gjord av 55 procent återvunnen polyester.

Precis som med byxorna ovan hade jag gärna haft jackan lite, lite längre.

#5. Merino-hoodie från Aclima

aclima hoodie höst

Jag har haft flera plagg från det norska klädmärket Aclima som är väldigt duktiga på att tänka hållbart. För ett tag sedan fick jag testa deras FleeceWool V2 Hoodie W’s i en snygg turkosblå färg (pressutskick). Hoodien har jag burit både hemma, i skogen och på jobbet.

Design, passform och användningsområde: Jag gillar att gå runt i bekväma hoodies som inte klämmer åt över magen och gärna går ner lite grand över rumpan. Hemma brukar jag gå runt med en fleecefilt över axlarna – och faktum är att den här hoodien ger typ samma känsla fast i mer ”klädd” form. Jag gillar att den är lätt, fluffig och allmänt gosig att bära. Hoodien gör sig bäst på vinterhalvåret när kylan kryper sig på. Under milda oktoberdagar funkar den perfekt precis som den här istället för jacka – under iskalla decemberdagar kommer jag istället bära den som mellanlager.

Hållbarhetstänket: Jag har numera svårt att motivera mina fleecefiltar hemma mot bakgrund av mikroplatserna som så småningom hamnar i havet. Aclimas FleeceWool-serie är istället tillverkat av ett (egenutvecklat) nedbrytbart material i merinoull, men ger typ samma känsla som fleece.

Eftersom hoodien är tillverkad av merinoull är den ”svett-tålig” och kan användas många gånger innan den kräver tvätt.

Röda skofavoriter från Haglöfs

Båstad Hiking Festival

Jag förespråkar inte förutsättningslöst scrollande under Black Friday, men faktum är att det var så jag hittade mina röda vandringsskor för några år sedan. Jag älskar det faktum att de är röda, men också att de är fantastiskt sköna och sitter lätt på foten. Det rätta begreppet är ”vandringsskor”, men jag brukar själv kalla dem för kängor – de är ändå halvhöga och vattentäta och funkar därför fint för min typ av relativt enkla vandringar. De röda skönheterna tillhör samma Haglöfs-serie som jackorna överst i inlägget. Just den här modellen heter L.I.M Mid Proof.

 • Bekvämlighet och vikt: Skorna sitter som en smäck på mina problemfötter (brottas med förstadie till hallux valgus). Jag kan gå, gå och gå lite till utan att få ont – vilket inte brukar vara fallet för mig.
 • Slitstarka och hållbara: Jag har gått otåliga mil i de här skorna, som trots alla steg ser förhållandevis nya ut.
 • Vattentäta: Eftersom det inte är en regelrätt vandringskänga var jag lite tveksam till förmågan att stöta bort vatten, men så länge jag inte klampar i djupa vattenpölar håller de tätt.

Andra välanvända basplagg i min garderob:

vandra biosfärleden
 • Underställströja i merinoull från Jack Wolfskin.
 • Vandringsbyxor från Lundhags (bär både tröjan från Jack Wolfskin och byxorna från Lundhags på bilden ovan).
 • Hoodie (Power Houdi) från Houdini.

I min telefon väntar en önskelista med kläder och prylar som väntar på att införskaffas när rätt tillfälle (och erbjudande!) dyker upp, men det får bli ett eget inlägg framöver. Har du tips på basplagg du gillar extra mycket? Tipsa gärna!

2 comments

 1. Känner igen en del kläder i detta inlägg, samt en del bilder 🤗 Kul att vara med ibland. Älskar oxå min tenson och min ullkofta. Tips är att vädra merinoull också mellan varven för att spara på tvättar. Obs på att tvätta i ullprogram o plantorka

  1. Ja, att hänga ut och lufta är ett väldigt bra tips… till en viss grad, sedan måste man ta till med lite hårdare tag. 🙂 Tack för många roliga resor, fler ska det bli!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close