Close
Åka tåg med barn: tips för att underlätta resan

Åka tåg med barn: tips för att underlätta resan

Att bo med man och barn i Stockholm men ha större delen av släkten i Karlskrona innebär intensiv tågpendling i perioder, särskilt under det senaste året. Jag har med andra ord samlat på mig en del att säga om att åka tåg med barn som jag gärna delar med mig av.

Jag har varit en trogen SJ-resenär under hela mitt liv, men kan villigt erkänna att jag emellanåt har föredragit att flyga då tågstrul under vissa perioder har varit mer regel än undantag under mina tågresor med barnen. Det senaste året har dock tågen rullat på bra och barnen (framför allt minstingen Nelly) har följt med på de allra flesta drygt fem timmars långa tågresor mellan Stockholm och Karlskrona tillsammans med mig. För ett tag sedan såg jag en bra guide om att åka tåg med barn (och bebis) hos Lisa som jag skulle vilja komplettera med några av mina egna tips. Tipsen är anpassade efter tågresor tillsammans med ett barn i åldern 2-3 år.

Åka tåg med barn: så här gör jag för att underlätta resan

#1. Pratar om tågresan flera dagar innan avfärd
åka tåg med barn
Karlskrona Centralstation med ryggsäckarna redo!

Den här punkten har jag själv betvivlat många gånger – när utvecklar egentligen små barn en tidsuppfattning? Det är förmodligen lika individuellt som alla andra delar i ett barns utveckling, men faktum är att de gånger jag faktiskt har börjat prata om tågresan med Nelly flera dagar innan avfärd har resan gått enklare.

#2. Minimerar antal tågbyten
Resan med pendeltåget tar en timme från vårt hem i Nynäshamn till Stockholm City. Inte optimalt.

Vissa saker kan jag dessvärre inte styra över, mellan sträckan Stockholm – Karlskrona är det två tågbyten i Alvesta och Emmaboda som jag inte kommer ifrån hur gärna jag än skulle vilja att det gick ett direkttåg. Lägger jag dessutom till en timmes resa med pendeltåget från Nynäshamn till Stockholm City får jag ytterligare ett stressmoment. Jag ber därför oftast min man om skjuts till tågstationen för att minimera antal tågbyten – det underlättar!

#3. Reser med ryggsäck
åka tåg med barn
Ryggsäcken jag helst använder är en Thule Guidepost 65L (pressutskick).

Att ha båda händerna fria är guld värt när det vankas flera tågbyten, därför reser jag oftast med en stor och rejäl ryggsäck med höftbälte och knäppning över bröstet. Denna slänger jag upp på bagagehyllan för att ha nära till nödvändigheter som fika, blöjor och extra ombyten, alternativt packar jag detta i en separat axelremsväska. Även barnen reser med varsin ryggsäck.

#4. Åker jättetidigt på morgonen

åka tåg med barn

Jag har hittat ett koncept som passar mig och barnen så bra = vi brukar satsa på en tågavgång som går runt 05-snåret på morgonen. Dels är de tågbiljetterna ofta billiga, dels innebär en sådan lösning att barnen sover nästan hela vägen fram till första bytet i Alvesta. Dessutom anländer vi till Karlskrona strax innan 10:30 – vilket innebär att vi har hela dagen framför oss när vi kommer fram. Visst kan det vara lite tufft att stiga upp mitt i natten, men barnen är vana och klagar sällan.

#5. Packar småprylar i barnets egen ryggsäck

åka tåg med barn

Just nu är Nelly inne i en period där hon kan sitta i timtals och underhålla sig med smågubbar och djur. Jag packar leksakerna i hennes egen lilla ryggsäck som hon med stolthet visar för alla hon möter. I väskan som har gått i arv från storkusinerna finns, förutom gubbar och djur, även små pixiböcker, kritor, pysselböcker och lite fika.

#6. Använder SJ:s app
tåg med barn

Ett stressmoment med att åka tåg med barn är att det kan vara tight med tid mellan tågbytena. Det underlättar om jag från början vet var jag ska på perrongen när tågen rullar in för att komma till rätt vagn och sittplats. Nu har äntligen SJ lanserat en funktion i sin app som löser det problemet (och dessutom innebär att jag slipper surtanter på den tysta avdelningen). Funktionen uppmärksammade jag nyligen i ett nummer av SJ:s egen tidning Kupé. När du har bokat en biljett hittar du funktionen under ”Biljetter” i SJ:s app, men den dyker bara upp om den finns tillgänglig på stationen du reser från. Jag har själv inte testat just den funktionen än eftersom jag nyss läste om den, men jag använder däremot appen flitigt för att bland annat visa biljetten för konduktören (hej då pappersutskrifter!) och ha koll på eventuella förseningar.

#7. Packar med egen fika

åka tåg med barn

Visst kan det vara skönt att sträcka på benen under en tur till bistrovagnen, men allt som oftast packar jag med eget mellanmål till mig och barnen. I min packning finns ofta mackor, frukt yoghurt/risifrutti, sugrörsdricka och minipaket med russin (det är en fördel med pyttesmå saker som tar tid att äta!).

#8. Reser utan barnvagn

Jag försöker att minimera antal kollin och föredrar därför att resa utan vagn. Fram tills för ett halvår sedan var bärselen oumbärlig (tidigare hade jag alltså Nelly på magen och packningen på ryggen), men nu föredrar Nelly att gå själv. Jag ser istället till att det finns en lånevagn och extra bilbarnstol i Karlskrona, vilket innebär att jag slipper släpa på extra packning varje gång vi reser. Det har varit, och är, guld värt att ha dubbla uppsättningar. Det behöver inte kosta skjortan med dubbla uppsättningar, våra grejer har jag lånat och köpt på second hand.

Nästa tågresa går av stapeln redan om ett par veckor, då är det åter igen dags för mig och treåringen att hoppa på tåget ner mot Karlskrona.


Har du fler tips om att åka tåg med barn? Fyll gärna på! Mer inspiration och tips om att resa med barn hittar du här

8 comments

  1. Bra med tips, även om jag inte har några barn. Jag brukar åka buss med min systers barnbarn och det är typ samma tips att nyttja.

  2. Jättebra tips, håller med om allihop! Har åkt många tågresor Stockholm – Vetlanda med min son genom åren. Nu när han är nio så behöver man ju inte längre planera så mycket inför resorna, har han sin telefon och en bok är han nöjd, men när han var mindre så använde jag mig i princip av alla tips ovan.

    1. Min son är också nio, det är en ren fröjd att åka tåg med honom! Han hjälper mig med väskor, håller upp dörrar och är ett eminent resesällskap i största allmänhet. Allra första tågresan med honom som bebis var dock ingen rolig historia… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close