Close
Stora Hotellet Umeå: ett boutiqehotell att lägga på minnet

Stora Hotellet Umeå: ett boutiqehotell att lägga på minnet

Inlägget om Stora Hotellet Umeå innehåller reklamlänk/adlink.

Det finns vissa destinationer som är värda att åka till för hotellupplevelsen i sig. Den här hotellpärlan i Umeå är helt klart en av dem.

Stora Hotellet Umeå, också känt som Umeå Sjömanshus, har ståtat på Storgatan ända sedan 1895. Efter en omfattande renovering slog hotellet upp sina portar igen 2014, samma år som Umeå stod värdskap för Europas kulturhuvudstad. Firman Stylt Trampoli fick uppdraget för renoveringen och gick in med hull och hår för att ta tillvara på hotellets och i förlängningen Umeås historia. Och som de gjorde det!  Samma år tog hotellet hem den prestigefyllda titeln ”Best New Boutique Hotel in The World”.

Stora Hotellet Umeå

stora hotellet Umeå

Under artonhundratalet var Umeå en sjöfartsstad att räkna med, från Västerbotten seglade skeppen ut i den stora vida världen. 1844 etablerades en typ av fackförening/försäkringskassa för sjöfolket, vilken kom att kallas just Umeå Sjömanshus. Så småningom investerades det i två tomter vid Ume Älv och västerbottningen tillika arkitekten Viktor Åström ritade ett kombinerat sjömanshus/stadshotell som stod klart 1895. Stora Hotellet kom nu att bli ett tillhåll för socitetsfester och nöjen, men också en plats där sjöfartsaktiviteter sprudlade:

På Stora Hotellet möttes med andra ord två världar. Väderbitet sjöfolk, redare och skeppsbyggare mötte Umeåsocieteten, kungligheter och andra prominenta gäster. När den stora världen kom till Umeå, kom den till Stora Hotellet.

Idag möts gästerna av ett hotell där byggnadens spännande historia lyser igenom i varenda vrå. Jag blir alldeles lyrisk från det att jag stiger in i hotellobbyn och får en kort introduktion om hotellets historia av receptionisten. Så här borde alla stadshotell jobba i Sverige, det vill säga ta tillvara på den lokala historian och skapa något unikt för att utmärka sig i hotelldjungeln. Det är så vi gäster sållar agnarna från vetet, mediokra hotellupplevelser från hotellpärlor att lägga på minnet.

#1. Stora Hotellet Umeå och läget i centrala Umeå

stora hotellet i umeå

Hotellet ligger med bästa möjliga läge centralt på Storgatan. Med Rådhusparken på ena sidan hotellet, kulturarenan Väven på den andra och Ume Älv i ryggen kan läget knappast bli bättre.

stora hotellet Umeå

Redan i receptionen, som inte är vidare traditionell, är sjöfartstemat genomgående. I taket hänger långa rader med  inredningsdetaljer som var tänkt att likna sjögräs, men personalen förknippar istället den grönskimrande takdekorationen med Norrlands karaktäristiska norrsken. En fin tolkning – som ju också tar tillvara på fenomen som är typiska för Umeå.

stora hotellet i umeå

Hotellets originaltrappa från 1895 finns kvar, de låga trappstegen skapades medvetet för att socitetskvinnorna skulle kunna skrida ner för trappan med sina långa klänningssläp.

stora hotellet Umeå

Andra inredningsdetaljer som plockar upp hotellets historia är de handgjorda tapeterna, där pelarna i trappan har fått stå modell för tapetmönstret.

#2. Hotellrummen på Stora Hotellet Umeå

stora hotellet Umeå
Dörrarna är täckta med 3-D bilder med sjöfartstema. Förvisso nytänkande, men dörrarna gjorde mig i ärlighetens namn mest snurrig. Jag hade föredragit rustika trädörrar.

Hotellrummen är totalt 82 stycken till antalet, uppdelade i sex olika kategorier:

 1. Vidskepelse – små kompaktrum som också kallas för sjömanskojer.
 2. Äventyr – vanligaste rumskategorin med smarta förvaringslösningar.
 3. Mystik – deluxerum, finns med badrum eller dusch.
 4. Längtan – familjerum för 3-4 personer.
 5. Passion – juniorsviter (läs mer nedan).
 6. Frihet – Stora Hotellets lyxsvit, som ligger i det som en gång var hotellets festsal.

stora hotellet Umeå

Jag bodde i en riktigt fin juniorsvit av rumstypen Passion (rumsnr 135), med utsikt över Ume Älv. I den här rumstypen finns en 180 cm bred King Size-säng, minibar, mat- och arbetsbord och en loungegrupp med soffa, bord och fåtöljer.

stora hotellet Umeå

Enligt hotellet brukar de här juniorsviterna vara brudparens favoriter. Jag kan också tänka mig att hotellgäster bokar in sig här för en romantisk weekend i största allmänhet, oavsett om det vankas bröllop eller inte.

Badrummet, med duschar (!) till vänster, det vill säga dubbla duschar mitt emot varandra, och separat WC till höger.

stora hotellet Umeå
Duschprodukterna i hotellrummen kommer från L:a Bruket.

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om att stanna på hotellet, utan att lämna hotellrummet på minst ett dygn. Det var precis de tankarna som for genom huvudet när jag lämnade rummet i Umeå Sjömanshus för att ge mig ut och göra stan i Umeå. Nästa gång jag kommer hit (för det gör jag!) ska jag planera in mer tid på hotellet.

#3. Gotthards Krog och maten

stora hotellet Umeå

Gotthards krog umeå

Gotthards krog umeå

Gotthard Zetterberg, Stora Hotellets första hotelldirektör, har fått ge namn till hotellets egen restaurang – även den inredd med marint tema. Jag går till Gotthards Krog för att äta middag och serveras en trerätters som håller bra standard, i synnerhet min vegetariska huvudrätt ”Stockholm” bestående av grillad gemsallad, portabello, getost, kantareller, potatiskrutonger och färska bönor. På Gotthards serveras också Afternoon Tea (som min bloggkollega Jennifer har skrivit mer om här: Afternoon Tea på Gotthards Krog i Umeå).

#4. Övrig information och tips

Konferenser och event…

stora hotellet Umeå

… kan Stora Hotellet ordna tillsammans med systerverksamheten ”P5 – konferens, utbildning & festvåning”. Konferensrummet ovan heter Giisa (vilket är namnet på en samiska kista som förvarar värdeföremål), rymmer 12 personer och passar bra för mindre konferenser. Inne i Giisa finns också en samling samiska hantverk för att hylla det samiska kulturarvet.

Söndagslyx…

stora hotellet Umeå

… är namnet på ett hotellpaket som sträcker sig från incheckning på söndag kl 14 fram till utcheckning måndag förmiddag. Paketet kostar 995 kr per person – i priset ingår övernattning i dubbelrum kategori Äventyr, 3-rätters på Gotthards Krog och hotellfrukost. (Med tanke på att bara hotellfrukosten kostar 225 kr är det en riktigt bra deal!).

Gemensamma ytor…

Umeå stora hotellet

… finns det gott om. Dels i hotellobbyn med anslutande bar, dels i min personliga favorit Naezéns bibliotek. Biblioteket är alltid öppet för hotellgäster (bortsett om det är någon bokning) och är en perfekt plats för att sitta och jobba, läsa eller bara slappa.

Hotellfrukosten…
Umeå stora hotellet
Hotellets frukostservering till vänster i bild, till höger ser ni Kulturbageriets servering.

… serveras i form av frukostbuffé på hotellets ”kontinentala inomhustorg”. När du kliver in i Torget för att äta din hotellfrukost kliver du också in i Väven som är namnet på Umeås berömda kulturarena.

Som hotellgäst har du gratis tillgång till ett gym som ligger beläget i Väven. Gymet är förvisso väldigt litet, men det finns tillräckligt med redskap för att riva av ett träningspass.

Boka hotellrum! Här hittar du lediga hotellrum och kan jämföra priser.


Vistelsen på Stora Hotellet Umeå var del av ett betalt samarbete med Visit Umeå för att skriva fler inlägg till Resfredags Svenska Pärlor. Här kan ni läsa hela mitt samlingsinlägg/guide om saker att göra i Umeå: Weekendresa i Sverige: Se, äta och att göra i Umeå. 

8 comments

 1. Hotell ÄR så härligt! Detta verkar ju hur fint som helst, kul med lite annat än traditionella hotell.
  På min Stockholmsresa i helgen bokade reskompisen och jag 2 hotell…efter ha velat hit och dit med ett antal alternativ, blev det en tillslut en natt på Scandic Continental och en på Downtown Camper.
  Två helt olika stilar, båda så bra på sitt sätt!

  1. Åh, låter som en bra kompromiss att köra båda! Jag tycker verkligen om Downtown Camper, Scandic Continental är också fint. Jag kan rekommendera er att testa Haymarket nästa gång ni besöker Stockholm, det är ett fint hotell!

   1. VI sa åxå det när vi var i Stockholm att Haymarket måste provas nån gång.
    Vi var faktiskt inne en sväng och kollade lite, tänkte fika på ”Gretas”, men just vid det tillfället var utbudet klent, så nån fika blev det inte…Men SÅ snyggt inrett hotell av de delarna vi såg!

    1. Ja, det finns många fina hotell att prova sig igenom här i trakterna (och i övriga Sverige!). Har bara sett en bråkdel själv.

 2. Det är få hotell jag går in i som direkt vid första anblick får mig att tänka WOW och nästan trilla baklänges, men det var verkligen nästan min känsla av att gå in på Stora hotellet i Umeå. Så. Himla. Fint! Mäktigt liksom!
  Nu gjorde ju jag bara ett ytterst snabbt gästspel i din fina minisvit, men kan tänka mig att du njöt rejält. Får bli fler turer till Umeå, och boende är givet då. tack för en fin !

  1. Men visst var det verkligen fint!? Ska lobba för ett liknande koncept i marinstaden Karlskrona!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close