Close
Att somna i Umeå och vakna i Stockholm

Att somna i Umeå och vakna i Stockholm

I lördags hoppade jag på nattåget mot Umeå och igår kväll väntade tåget tillbaka mot Stockholm. Efter två rejält intensiva heldagar i Umeå är det dags att sammanfatta mina första intryck från vistelsen norröver.

Först och främst, konceptet att somna i Umeå och vakna i Stockholm är värt att lyfta lite extra! Jag kunde utnyttja tiden i Umeå till max för att sedan promenera ner till tåget som gick 21:55, krypa upp i min slaf och somna som en klubbad säl – för att vakna av alarmet lagom till vi närmade oss Stockholm kl 06:30 i morse. Sova skulle jag ju ändå göra, bra grej att kunna transportera mig på samma gång. Jag kommer att skriva mer om själva tågupplevelsen framöver, dessutom väntar snart ett helt avsnitt om att resa med tåg i Att resa-podden.

Att somna i Umeå och vakna i Stockholm

soma i umeå och vakna i Stockholm

Umeå sa hej då till mig på bästa sätt med en kvällshimmel i lila och rosa…

umeå

… och en makalöst god smakmeny på gastropuben/krogen Köksbaren. Jag var tvungen att ta en promenad längs älven innan jag hoppade på tåget, det var länge sedan jag var så proppmätt!

umeå

Umeå var ingen vit fläck på min karta, inte alls, men det var ändå många platser och upplevelser som var helt nya för mig. När jag har besökt staden tidigare har mitt mesta fokus legat på syskonhäng (min syster pluggade och jobbade i staden under 6 år) och jobbmöten. Den här gången låg istället mitt fokus på Umeå sett från en weekendbesökares öga…

umeå

… för visst vore det fint om vi på de flashiga tidningsomslagen kunde få läsa mer om besöksvärda weekenddestinationer i Sverige!? Jag gör mitt bästa för att lyfta schysta alternativ på svenska resmål och kan helt gå i god för att Umeå är ett av dem. Här väntar ett rikt kulturliv (att Umeå valdes till Europas kulturhuvudstad 2014 har satt sin prägel på staden), ett bra utbud på restauranger och fik, promenad- och cykelvänliga sträckor, boutiquehotell i världsklass, närheten till naturen – allt blandat med en småstadskänsla och inte minst det norrländska lugnet.


Resan till Umeå gjordes i samarbete med Visit Umeå och kommer att resultera i ett nytt inlägg för Resfredags Svenska Pärlor

17 comments

 1. Har varit i Umeå på vinterweekend två gånger. Gillade verkligen staden.

  1. Fint att höra Pilla! Jag var också där under vintern och åkte längdskidor – det är en stad att besöka alla årstider.

 2. vad kul att få höra om Umeå, jag kan ingenting om den staden och vill gärna veta mer!

  1. Åh, det kommer ett fullmatat inlägg framöver! 🙂

  1. Mmm, jag förstår det. Jag också!

 3. Kul att du var på Köksbaren! Jag var där när jag var i Umeå i jobbet för två år sedan och älskade maten där. Tyckte att resten av Umeå verkade väldigt fint också men hann tyvärr inte se så mycket eftersom jag jobbade i stort sett hela tiden jag var där.

  1. Ja, men det är liksom en upplevelse i sig att gå dit – med inredningen och stämningen, men inte minst maten. Mmmm! Men då har du anledning att åka tillbaka framöver, och se mer! 🙂

 4. Ser fram emot att läsa mer om Umeå! Jag flyttar dit om en månad! Har vara varit där två gånger och de gångerna spenderades på husvisningar 😛 så jag behöver massa tips om staden! Fina bilder!

  1. What, gör du? Oj – vilken grej. Hoppas att du kommer att trivas, men det tror jag verkligen. Det händer mkt hela tiden i staden, och med ditt friluftsintresse kommer du att ha fullt upp. Fler tips kommer snart! 🙂

   1. Väntar med spänning! Känner du till någon resebloggare som är baserad i Umeå förresten? Jag tänker att jag kommer få lite tid över och vill på riktigt få snurr på min blogg en gång för alla nu och hinna följa er andra som är så himla duktiga på det här! Blev medlem i Influencers of Sweden nu också. Hade varit nice att hitta någon i Umeå att bolla med, dels för utveckling av bloggandet men också för att jag inte känner någon där!

    1. Men ja Emelie, både 4000mil (Gunilla) och Vandraren (Johanna) är baserade i Umeå. Ni får starta en egen liten community där uppe. Och BRA att du blev medlem i InoS!

 5. Ja Umeå är ju min hemstad där jag i princip alltid bott ( född i Stockholm ) förutom några utflykter ut i världen på jobb m.m.
  Här trivs jag och maken, som är uppväxt i Stockholm.
  Det enda negativa är avståndet till Arlanda , fast nu kan vi enkelt flyga ut i världen via Helsingfors också.
  Titti

  1. Ja, men här kommer ditt namn Titti/Umeå/Huay Yang verkligen till sin rätt. Förstår att ni trivs Titti! Ja, visst är det en rejäl bit till Arlanda… men ni verkar ju lösa det ändå.

 6. Jag hoppas lite att min svåger med familj flyttar tillbaka till Umeå efter avslutade studier. Det skulle ge oss en ursäkt att besöka staden igen. Har bara varit där en gång men det räcker inte!

  1. Det låter som en bra sak att hoppas på. Perfekt att ha lite familj att hälsa på när andan faller på, det ger en helt annan inblick i staden också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close