Close
Tågsemester i Europa – nu vill allt fler tågluffa!

Tågsemester i Europa – nu vill allt fler tågluffa!

Vi är knappt halvvägs in i den svenska sommaren, men jag kan redan se en tydlig trend i mina sociala flöden bland vänner och bekanta.

Sommaren 2018 verkar definitivt bli startskottet för ”gemene man” att ge sig ut på tågsemester i Europa. Nu är det inte längre nybakade studenter, pålästa miljöaktivister och flygrädda resenärer som dedikerar semesterveckorna åt att tågluffa – intresset för att ge sig ut i Europa med tåg verkar vara större än någonsin. Jag har ett fåtal vänner i bekantskapskretsen som tidigare år har valt att ge sig ut på tågsemester i Europa, men efter den senaste tidens debatt om flygets vara och icke vara samt svallvågorna efter #jagstannarpåmarken som kulminerade i början på året är jag säker på min sak. Det här är inte en fluga eller en trend – tvärtom kommer fler och fler att upptäcka charmen i att ta sig fram i Europa med tåg.

tågsemester barn

Tågsemester i Europa – nu vill alla tågluffa

SJ satsar på tydligare information om tågresor utomlands

Inför min medverkan på SVT Plus, där jag på förhand visste att intresset för tågresor var stort, hade jag en dialog med SJ om vilka åtgärder som görs från deras sida för att underlätta för svenska resenärer som vill satsa på tågsemester i Europa. Svaret SJ gav mig då, alltså i slutet av maj, var följande:

SJ konstaterar att intresset för och efterfrågan på utlandsresor har ökat kraftfullt. Vi arbetar aktivt med att det ska bli lättare att kunna boka utlandsresan via sj.se och SJs app än vad det är idag.

Uppenbarligen har efterfrågan varit så pass stor att SJ igår gick ut med ett pressmeddelande om att ”de har fyllt på sin sajt med ny information och inspiration om tågresor utomlands”. Jag var nyss inne på SJ:s uppdaterade hemsida och kan konstatera att SJ verkligen har gjort sin hemläxa. Det är precis sådan här information som svenska resenärer efterfrågar! För den som aldrig har försökt sig på att boka tågbiljetter utomlands kan det nämligen framstå som en ren djungel att förstå sig på hur bokningarna från Sverige och vidare ut i Europa fungerar. I tågvärldens förtrollade värld finns det nämligen ingen magisk knapptryckning som tar dig hela vägen fram till din slutdestination – något som alla flygresenärer har blivit bortskämda med genom alla lättöverskådliga bokningssajter för flyg.

Jag tycker personligen att den här utvecklingen är hur spännande som helst och ser fram emot den dagen då det är dags för vår familj att upptäcka Europa genom en tågluff. Än så länge känns det som att vår treåring Nelly är lite för liten för att ge oss ut på några längre tågäventyr – det räcker gott med våra tågresor inom Sverige. (Jag skulle gissa att vi är redo när hon är 6-7 år eller så?)

tågsemester barn

Fem heta tips för att inspirera till tågresor utomlands

#1. Tips om smidig tågapp: Rail Planner (finns där appar finns)

#2. Tips om grym Facebookgrupp: Gå med in den här fantastiska FB-gruppen Tågsemester där det vimlar av bra inspiration, information och tips.

#3. Tåginspiratör: Annie / Vegokäk (läs gärna hennes inlägg Resa med tåg till Europa – en snabbguide)

#4. Svensk resebyrå som specialiserat sig på tågresor: Centralens resebutik i Kalmar

#5. Tips för att tågluffa med familjen: läs mer på SJ:s sajt


Samtliga bilder från min senaste tågresa med barnen mellan Stockholm och Karlskrona förra veckan. Har du testat att tågluffa i Europa, eller är du sugen på att göra det framöver?

27 comments

 1. Vi pratar typ dagligen om att vi vill tågluffa, särskilt nu när vi befinner oss på resa ute i Europa. Verkligheten ser dock inte särskilt gynnsam ut. Sonen har så många hangups och regler som gör tågluff omöjligt med honom med (allt ifrån att vägra åka baklänges till att inte kunna passera genom en rad länder, däribland Tyskland.)
  Barnens pappa vill helst inte ha barnen mer än 1 vecka i taget, i undantagsfall kanske 10-12 dagar. Tågluff från Umeå under den tidsbegränsningen blir ganska omöjligt.
  Dock har vi planer på att åka tåg till St Petersburg under nästa år. Har skrivit om det på bloggen.

  1. Nej, det är onekligen många saker som måste klaffa för att en sådan typ av resa ska fungera för hela familjen. Förstår att det är extra tufft för er att få ihop allt. Det ska bli intressant att läsa mer om er upplevelse att åka tåg till St Petersburg när det blir av. Jag har funderat på Transibiriska i många år, men en sådan resa känns ännu längre bort än tågluff ute i Europa…

 2. Nu som vi har blivit med husbil känns det inte som det kommer bli någon tågluff den närmsta tiden. Tidigare har vi använt en del tåg på plats på våra resmål i Europa i stället för att hyra bil. Det har varit en tidsfråga och en kostnadsfråga att inte välja tåget hela vägen hemifrån. Både i Storbritannien och i Tyskland har det varit rätt smidigt och tågresande är verkligen ett trevligt sett att resa på. Även med husbilen använder vi mycket kollektivtrafik för att ta oss runt.

  1. Spännande att höra om era erfarenheter Linda – tack för din input!

 3. Tågluffa ja, min bästa resa var en tre veckors tågluff på Balkan för några år sen med mina bästa vänner. Hade gärna gjort om det, dock satsat på liggvagn för det är inte så skönt att försöka sitta och sova. 🙂

  1. Det låter fantastiskt! Har hört många som gillar att ta tåget genom Slovenien – vilken del blev din favorit?

   1. Jag hade turen som åkte med vänner som har släkt i Slovenien respektive Makedonien, så det var verkligen lyxigt att få se hur folket där bor. Bästa tågresan var nog genom Österrike på väg ner. Annars gillade jag verkligen Kotor och övriga Montenegro där vi hyrde bil. Ah, sen båtluffade vi ju i Kroatien med. Ja, du hör, en fantastisk resa! 🙂

    1. Men ja, låter helt fantastiskt! Österrike vill jag verkligen få mer av.

 4. Reser ju mest till Thailand, då är flyg ett måste.
  Undrar hur lång tid det skulle ta åka landvägen!?
  Tror i alla fall vi tar snabbtåget mellan Bangkok och Huay Yang nästa resa.
  Motorvägen är inte så kul, mycket trafik och olyckor ofta förekommande.
  Titti

  1. Förstår att det kan bli tufft att ta tåget till Thailand, ja! (Vi resonerar likadant. 🙂 )

   Snabbtåget mellan Bangkok och Huay Yang kände jag faktisk inte till, tack för tips!

   1. Fast det tar ändå 4 timmar om det inte blir försening, enkelspår.
    Titti

    1. Fyra timmar, det är mindre tid än det tar för mig med tåget från Stockholm till Karlskrona!

 5. Vår tågluff var en av de bästa resorna vi gjort! Vi hann med fem länder och flera städer då vi snittade två-tre nätter på varje plats. Har med skrivit en guide om tågluff i Europa. http://sjukontinenter.blogg.se/2017/november/tagluffa-i-vastra-europa-en-sammanfattning.html finns en sammanfattning och här är en guide http://sjukontinenter.blogg.se/2017/august/min-guide-till-tagluff-i-europa.html. Fantastiskt sätt att resa på! Och jag tror absolut att man kan åka med barn, kanske till och med smidigare än med bil eftersom man då kan underhålla sig tillsammans under tågresan 🙂

 6. Vi tågluffade förra sommaren och tycker det är fantastiskt sätt att ta sig fram på! Tror även det funkar med barn, visst har man några tider att anpassa sig till men man hinner få en del roliga minnen under tågresorna med 🙂 De flesta streckor är ju inte längre än några få timmar, vilket det även tar om man åker på roadtrip! Här har jag skrivit några inlägg om man vill bli inspirerad 🙂 http://sjukontinenter.blogg.se/2017/august/min-guide-till-tagluff-i-europa.html och http://sjukontinenter.blogg.se/2017/november/tagluffa-i-vastra-europa-en-sammanfattning.html. Tack för en bra blogg!

  1. Hej Elin, tack för dina kommentarer och för dina inspirationsinlägg! Just nu är Nelly inget roligt tågsällskap (det går mycket smidigare med bil konstigt nog!), så vi avvaktar ett par år till som det känns just nu. Det kan dock hända att det känns annorlunda till nästa sommar!

 7. Jag gjorde en veckas resa i Schweiz förra hösten med tåg, samt fyra dagar i norra Tyskland året innan. båda var fantastiska resor och jag älskade att åka tåg där, i Schweiz fick jag också med mig The Galcier Express från Zermatt till St Moritz.

  Men; jag jag flög in till båda länderna sen började tågresan. Jag hade tyvärr inte tid att att resa med tåg från Skandinavien till Zürich respektive Hamburg; det skulle ta för många semesterdagar som jag önskar lägga på annat. Rent krasst så blir tåg från Sthlm till Zürich en weekendresa mindre och jag hushåller redan hårt med mina semesterdagar.

  1. Åh ja, såg dina bilder från Schweiz – det såg helt magiskt ut!

   Det kan absolut vara ett alternativ att ta tåget inrikes, precis som Titti skriver om
   ovan. Jag kommer nog göra den varianten till Tyskland senare i höst.

 8. Bussresepaket är ett smidigt och miljövänligt alternativ om man inte har möjlighet att snickra ihop sin egen tågluff.

  1. Bra tips, tack David!

 9. Åh jag tågluffade i Europa med bästisen efter studenten för en sisådär 20 år sedan och skulle gärna göra en tågluffsresa med familjen (skulle dock kunna tänka mig att göra en i Sverige , vi har ett vackert land och Östersund är det längsta norrut jag har varit) men eftersom vi precis fått en liten så får det nog dröja. Iaf om man
  väljer att åka utomlands. Så jag ser fram emot ditt inlägg efter att Nelly blivit lite större för det är väl typ då det är dags för oss med ?

  1. Ja, ni som tågluffade för 20 år sedan satte nog trenden utan att ni riktigt visste om det själva… 🙂 Jag lovar att återkomma när det är dags för oss att ge oss av, hoppas det inte dröjer allt för länge!

 10. Håller på att läsa ikapp dina inlägg som du märker. SÅÅÅ bra inlägg och många tips så fler kan göra det lätt för sig. Massa saker jag inte visste om. Tack!

  1. Tack Linda, älskar att du läser ikapp och kommenterar. 🙂

 11. För 30-35 års sedan var det väldigt populärt med tågluff i Europa. Kommer håg att interrailkortet kostade 800 och gav tillgång till resa inom viss tid (2 mån?) i hela Europa. Fick ta båten från Malmö över till Köpenhamn 🙂 fixa ett visa till Frankrike eftersom första stoppet var där och lösa första delen av tågbiljetten. Hem med båten igen för sedan åka tillbaka över till Hovedbangarden åter på avresedagen. Ville man hoppa av på vägen i Tyskland och då få veta vart nästa tåg kunde ta en (och när…) så var det till att hitta en telefonkiosk och rätt nummer till tågbolagen och hoppas att det fanns någon där som pratade engelska. Fantastisk resa som efter Frankrike gick mot Italien med många stopp för att sluta i en båtresa till Grekland. Och sedan hem igen i ett svep (då ville man bara hemåt). Nu är min dotter snart i sena tonåren och vi är så taggade på att ut och tågluffa! Tack för EU (fri rörlighet för människor/varor/tjänster) tack för internet, tack för smartphones och tack för Öresundsbron. Och inte minst tack för alla tipsen här! Jag hoppas vi får se digitala plattformar framöver som förenklar det något så att mest fokus kan läggas på upplevelserna. Å andra sidan så är det ganska så spännande när inte allt är perfekt serverat…..

  1. Hej Karin, SÅ kul att läsa om dina erfarenheter. Ni fattade grejen redan då… 🙂 Vilken grej ändå, att ”hoppas att det fanns någon där som pratade engelska”. Kan ändå hålla med om din sista mening – lite charm är det ändå att inte få allt på ett silverfat. Läste precis att det kör igång en tågsajt i dagarna, som bland annat kommer att erbjuda tågcharter. Det händer massor på tågfronten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close