Betalt samarbete med Turistrådet Västsverige.
Det må låta som en klyscha att jag ville gå “i Arns fotspår”, men det var precis så det gick till när tankarna om ett besök till Västergötland började mala. Jag ville åka till trakterna runt Skara för att uppleva en del av historian som jag inte har kunnat släppa sedan jag började sluka Jan Guillous böcker om Arn.
Under mitt besök i Skara med omnejd får jag min beskärda del av den anrika historia som jag har velat åt så länge, men det stannar inte där. I de västgötska trakterna möts jag av öppna landskap och tät morgondimma – men också dansande tranor vid Hornborgasjön. Vi träffar vänliga västgötar, nybakade konfirmander, skickliga konstnärer och drivna entreprenörer. Därtill kryddas resan med storslagna utsiktsplatser, söta småbygder och fina matupplevelser. Här har jag samlat några tips på saker att göra i Skara med omnejd.
Jag får mitt första möte med staden Skara efter att ha checkat ut från Bjertorp Slott en solig lördagsmorgon i mitten av april. Jag och mitt sällskap parkerar bilen vid Ica Kvantum inne i Skara centrum och frågar den första personen vi möter om tips att se och göra under vårt besök. Den äldre mannen är precis på väg upp på cykeln efter att ha handlat och pekar med ett brett leende på Ica Kvantum bakom sig: – “Det här! Och Coop!”. Ett sådant hett tips får inte gå obemärkt förbi, vi tar honom på orden och går in på Ica Kvantum och köper färdgodis för våra kommande äventyr i trakterna. Småstadslugnet inne på Ica blir en indikation på vad som väntar och sätter tempot för resten av vistelsen. Här finns ingen anledning att stressa – skogarna, slätterna, sjöarna och byarna har inte bråttom.
Att göra i Skara med omnejd med fokus på historia, konst och natur
Historiebeskrivningarna är viktiga och ett återkommande tema för de Skarabor jag pratar med under resan. En av invånarna delar med sig av många spännande tankar om Skaras historia och sammanfattar vår diskussion med orden
Vi måste veta var vi har varit för att veta vart vi ska.
De orden stannar hos mig och under hela resan fascineras jag över det faktum att omgivningarna och fornlämningarna i området runt Varnhem ner mot Hornborgasjön är en stor del av vårt svenska arv. Det är tankar som sällan får tänkas klart i dagens samhälle där allt rullar på i en rasande fart.
#1. Att göra i Skara för dig som gillar historia
När jag väl har bestämt mig för att göra Skara till en pärla i min inläggsserie tycker jag mig se och höra historiska händelser kopplade till Skara och Västergötland överallt utöver det jag redan har läst i Guillous böcker om Arn. Här är några specifika platser att besöka i Skara och Västergötland där historian är levande i allra högsta grad.
- Skara domkyrka: Den här kyrkan, som är en av Sveriges största, har kommit att bli Skaras signum. Kyrkan har anor från 1000-talet, även om byggnaden har restaurerats och byggts om flera gånger sedan dess. Läs mer om Skara domkyrka. Adress: Södra kyrkogatan
- Varnhem och Kata Gård: Oavsett om du är intresserad av historia eller inte vågar jag lova att du kommer att få ut något av ett besök i Varnhem och Kata Gård. Här har arkeologiska utgrävningar visat att Västergötland kristnades redan under 900-talet, alltså under den period som vi kallar vikingatiden. I Varnhem stoltserar Klosterkyrkan som är gravplats för den kungliga Erikska ätten: Erik Knutsson, Knut Eriksson och Erik “den läspe och halte” Eriksson, men också för Birger jarl. Bredvid kyrkan ligger klosterruiner väl synliga och i maj 2017 öppnades även informationsbyggnaden Kata Gård som rymmer ruinerna efter en av de första kyrkorna i Västergötland. (Observera att Kata Gård bara är öppet vissa perioder under året.
- Västergötlands museum: Börja med ett besök på Varnhem och ta dig vidare till museet för att få se de föremål som har hittats under de arkeologiska utgrävningarna i området. Ett sådant besök ger historian en annan helhetsbild. Läs mer på Västergötland museums hemsida. Adress: Stadsträdgården
Tips: I Skara med omnejd, som vissa kallar för Sveriges vagga, är den svenska kyrkohistorien stark. Skara stift grundades redan år 1014 och är därmed Sveriges äldsta stift. Min spontana uppfattning att det verkar vimla av vackra kyrkor i trakterna visar sig stämma, i Skara stift finns inte mindre än 435 kyrkor och kapell. Mina personliga favoriter, utöver Varnhems klosterkyrka, är kyrkorna i Brohult och Kvänum.
#2. Att göra i Skara om du är intresserad av kultur
-
Löfwings Ateljé: Under mina dagar i Västergötland har jag nöjet att få träffa en av de mest passionerade konstnärer jag har mött i form av Göran Löfwing, vars motiv ofta består av djur och natur. Den här mannen och hans konstverk lär knappast lämna någon oberörd och jag kan varmt rekommendera ett besök på Löfwings Ateljé och Krog i Broddetorp (mer om krogen nedan). Adress: Hornborga, Broddetorp. Läs mer: Trandans vid Hornborgasjön och tips om Löfwings.
- Bladhska galleriet: Inne i centrala Skara finns möjlighet att ta del av lokala utställningar från Skara Konstförening på Bladhska galleriet. Föreningen anordnar vanligtvis sex utställningar per år på det aktuella galleriet. Adress: Skolgatan 1
Tips: Glöm inte att det finns fantastiskt vackra konstverk inne i kyrkorna som står öppna för allmänheten. Som exempel kan nämnas Skara domkyrkas 37 glasmosaikfönster som är utförda av konstnären Bo Beskow (Elsa Beskows son!) i samarbete med en konstglasmästare.
#3. Att göra i Skara för barnfamiljen
- Skara Sommarland: Många förknippar Skara med Skara Sommarland, som marknadsför sig som Skandinaviens största vattenpark med tivoli och gokart. Sommarlandet ligger åtta kilometer öster om Skara och rymmer äventyrsbad, vattenrutschkanor och flera poolområde. Läs mer om vårt familjebesök här: Skara Sommarland – tips för en lyckad upplevelse
- Varnhem och Kata Gård: Hit kommer jag att ta mina egna barn så fort tillfälle ges. Kata Gård är uppkallad efter vikingakvinnan Kata som tros ha härskat på storgården i slutet av vikingatiden. Tänk på att ni kommer att få se väl synliga skelett inglasade i Kata Gård, vilket kan vara bra att förbereda barnen på.
- Västergötlands museum: På Västergötlands museum kan barnen bland annat kan få se en rekonstruktion av Kata, vars skelett ligger i Varnhem. Adress: Stadsträdgården
- Fornbyn: Bredvid Västergötlands museum ligger fornbyn, vilket kan liknas vid ett Skansen i miniatyr. Adress: Stadsträdgården.
Tips: Naturum Hornborgasjön är ett stopp som passar hela familjen, både naturintresserade barn och vuxna. Här finns bland annat ett fågeltorn, en läs- och pysselhörna och aktiviteter anpassade för alla åldrar. Adress: Broddetorp
#4. Att göra i Skara om du gillar natur
När jag frågar Skaraborna själva om varför de trivs så bra i området är naturen det återkommande temat. De vidsträckta slätterna, det speciella ljuset, ramslöken, sjöarna och vyerna lockar till vandring, cykling, ridning och kanotpaddling och är några av faktorerna som tilltalar livsnjutare i alla åldrar.
-
Vallebygden: I anslutning till berget Billingen skapade inlandsisen det så kallade Valleområdet, i vilket det numera finns inte mindre än åtta naturreservat. I Vallebygden lär det finnas 365 sjöar (en sjö för varje dag på året), kända under det gemensamma begreppet Vallesjöar.
-
Kinnekulle: Det 305 meter höga platåberget är en perfekt utflykt från Skara, här väntar belöning i form av en vidunderlig utsikt över Vänern. Vi fick tipset att köra upp till toppen Högkullen där det bland annat finns ett utsiktstorn, men också inristningar i stenar och bergshällar från ett gäng svenska kungar sedan drygt 200 år tillbaka. Vid Kinnekulle finns utmärkta möjligheter till både vandring och cykling.
Tips: För dig som är ute efter en naturnära upplevelse med det lilla extra lär en pilgrimsvandring vara ett fantastiskt sätt att ta sig runt Skara med omnejd. I Skara stift finns det pilgrimsleder med vägbeskrivningar över sammanlagt 20 mil vandringssträckor. Läs mer på Svenska kyrkans hemsida.
#5. Tips på restauranger och fik i Skara med omnejd
- Bagarstuga, Islanna Trädhushotell: På den här släktgården har ekologiskt varit ledordet sedan Bosse och hustrun Lotta började odla ekologiskt år 1983. I bagarstugan gräddas både bröd, bullar och kaffebröd. Adress: Ugglum Islanna.
- Löfwings Ateljé & Krog: Jag får berättat för mig att ägarinnan och kocken Linda har stått i köket så länge hon kan minnas och jag inser redan vid första tuggan att hon gör det med den äran. Här serveras gästerna en årstidsbaserad meny med rejäla råvaror tillagade med en stor dos kärlek. Jag tycker det är grymt häftigt att se hur paret Löfwing plockar upp Görans konstnärsdetaljer även i krogen, bland annat i form av en meny i palettformat och penslar som en naturlig del av bordsdekorationen. Läs mer på hemsidan. Adress: Hornborga, Broddetorp.
- Bjertorp Slott: Vid en storslagen slottsmiddag får jag njuta av en meny och service värdig vilken kunglighet som helst. Den vackra slottssalen gör matupplevelsen extra speciell. Läs mer om restaurangen på Bjertorp slott. Adress: Fyrunga, Kvänum.
Tips: Jag får tips från en vänlig Skarabo om en massa härliga gårdsbutiker och osterior runt om i trakten. Dessvärre hinner jag aldrig köra förbi själv, men jag tipsar gärna vidare om Närebo gårdhotell & restaruang i Lidköping samt Falbygdens Osteria i Falköping.
#6. Att göra i Skara för djurfantasten
Efter mitt besök i Västergötland inser jag ganska snabbt att min serie om Svenska Pärlor för första gången skulle få en helt egen rubrik tillägnad djurintresserade besökare. Tack vare trandansen vid Hornborgasjön har Skara gjort sig ett namn i hela världen på grund av trandansen vid Hornborgasjön. Vi kommer hit i mitten av april, precis i slutet av uppvisningen, men hinner ändå få se ett gäng av de kråmande och kärlekskranka fåglarna. Länsstyrelsen menar att datumen 5-10 april ska vara relativt säkra datum att se trandansen: “Då ska det mycket till för att du ska missa tranorna”. Se till att besöka Naturum Hornborgasjön när du ändå är här. Läs mer om vårt besök vid Hornborgasjön.
- Axevalla Travbana: Skara vimlar av hästgårdar och det känns därmed självklart att en av Sveriges största travbanor, den fjärde i storleksordningen, ligger i Axvall mellan Skara och Skövde. Adress: Stallbacken 3
- Veterinärsmuseet: Det är knappast varje stad i världen som stoltserar med ett eget veterinärsmuseum och om det förmodan är det lär museet i vart fall inte vara byggt på rester av ett kloster. I Veterinärsmuseets källarvåning finns välbevarade lämningar av kyrkan vid franciskanerklostret S:ta Katarina. Adress: Veterinärsgatan 7
Tips: I Skara ligger SLU:s (Sveriges lantbruksuniversitet) fjärde största campus. Det var också här Linnés lärjunge Peter Hernquist startade Sveriges första veterinärsutbildning i slutet av sjuttonhundratalet.
#7. Att göra i Skara – tips från Elin Kero
Det är förmodligen ingen tillfällighet att en av de trevligaste personerna jag har träffat är uppvuxen i Skara. Elin Kero, fotograf, retuschör och influencer, pratar sig varm om sin hemstad och jag bad därför henne dela med sig av några personliga smultronställen med tillhörande bilder.
Lokstallarna
Mitt i centrala Skara ligger lokstallarna, som jag har varit vid åtskilliga gånger under mitt liv. Dels för att jag älskar historia och dels för att jag är fotograf – platsen är otroligt fotogenisk. Utanför stallen står nämligen gamla vagnar från början av 1900-talet, helt bevarade. Under sommaren finns även möjlighet att ta en tur med tåget ut till Lundsbrunn. Fullständigt magisk känsla att befinna sig på ett sådant gammalt tåg, medan man betraktar den makalöst vackra naturen utanför – ett måste om du besöker Skara! (http://www.sklj.se/)
Silverfallet
Silverfallet är ett naturreservat mellan Skara och Skövde och bara vägen dit från Skara är magiskt vacker. Den här platsen är känd för sitt stora vattenfall, smala trätrappor och porlande vatten. Jag har både varit här för picknick och för fotografering med häst…
Naturum Hornborgasjön
Här kan man kika på utställningen och lära sig mer om naturen och fåglarna runt Hornborgasjön. Och så kan man, som jag, åka dit för den storslagna solnedgången. Naturum Hornborgasjön är nämligen den perfekta platsen att vinka farväl till solen. Jag älskar de slingrande träspångarna, vassen och det öppna vattnet.
Axevalla Hed
Om man är en person som dyrkar dimma lika mycket som jag gör, så finns det en plats som man bör åka till – nämligen Axevalla Hed. Här är chansen till dimma riktigt hög och jag har upplevt ett antal magiska soluppgångar och solnedgångar där. Men platsen i sig själv är härlig även utan dimma. Hit kan du åka året om och promenera mellan enarna på heden.
Tusen tack till Elin för fina tips! Vill ni ha fler sagolika bilder och uppdateringar från Elin rekommenderar jag att ni kikar in på Elins hemsida eller på hennes Instagram-konto.
#8. Praktiska tips och bra att veta
Ta dig hit
Bil: Från Stockholm och Göteborg gäller E20 mot Skara. Tåg och buss: Ta X2000 eller regionaltåg till Skövde och sedan vidare med buss till Skara (du kan boka hela resan med tåg och buss på SJ).
Tips om boende i Skara med omnejd
Om du behöver boende i Skara med omnejd finns det bokstavligen talat både (träd)koja och slott att välja på, här är några exempel.
- Bjertorp Slott: Vid en första anblick ser det bruna tegelslottet ganska trist ut, men så fort jag öppnar porten byts tvivel till belåtenhet – så här ska ett slott se ut! Rummen är omsorgsfullt inredda och sängarna är påkostade, jag sover som en prinsessa hela natten. Mitt favorittillhåll är i slutändan slottets baksida och matsalen med dess pampiga takkrona. Adress: Fyrunga, Kvänum (mellan Vara och Skara). Läs mer om hotellupplevelsen här: Bjertorp Slott på Varaslätten – att bo på ett svenskt slott.
- Löfwings B&B: Paret Löfwing är mångsysslare och driver också ett B&B i Konstnärsvillan på gården. Här finns två separata boenden, vi bodde på nedre plan i Tranan som var fräscht och hemtrevligt. Mer information hittar du på Löfwings hemsida. Adress: Hornborga Persberg, Broddetorp.
- Islanna Trädhushotell: Tänk att få tillbringa natten uppe bland trädtopparna och få en frukostkorg upphissad till dig på morgonen. Grundarna Bosse och Lottas entusiasm för sitt livsverk Islanna Trädhushotell går inte att ta miste på. Inspiration till trädhushotellen fick Bosse, som är född på gården, från ursprungsbefolkningen på Borneo och Sri Lanka. Det finns två olika boenden att välja mellan, det enkla Andrum och det mer påkostade Sjunde himlen. Tänk på att trädhusen är populära, boka i god tid! Lär mer på Islannas hemsida. Adress: Ugglum Islanna
Tips: Fler boendealternativ, allt från stugor till hotell, hittar ni här. Vill du ha förslag på andra unika boenden i Sverige? Det hittar du här: Unika boenden i Sverige: 23 tips på annorlunda boendeupplevelser.
Evenemang under året
För mer information om saker att göra i Skara med omnejd, kontakta turistbyrån i Skara eller Turistrådet Västsverige.
Inlägget om saker att göra i Skara med omnejd är skrivet i samarbete med Turistrådet Västsverige men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver. Inlägget publicerades ursprungligen i maj 2018, men uppdaterades i november 2023.
16 comments
Bästa resan! ❤️
Ja, det var mycket som var “bästa” med den resan!
Ooooh, hit vill jag med familien i sommar! Tack för tips!!!
Vad fint att höra Anna Linda, hoppas ni får en fin vistelse!
Jag kan garantera att Falbygdens ost är värt ett stopp. Även historiska muséet i Skara och så är det inte långt till trästaden Hjo.
Tack, då blir det ännu fler anledningar att återvända till trakterna! Just det, Hjo hoppas jag kunna skriva ett helt eget inlägg om framöver – det lär vara en av Sveriges tio sötaste städer!?
Kul med en artikel om ”schlätta” bodde själv i Vara i flera år. Så björnen på bjertorp har jag hälsat på flera gånger;) Nästa gång, missa inte pyttesamhället Vara och anrika konditori Nordpolen (som sägs ha fått namnet från en känd polarexpedition som kraschade på åkern i närheten). En av få cafeer i sverige som fortfarande har bordsservering!
Åh, när jag var i Skara fick jag tips om just Nordpolen och att vi borde åka dit. Den här gången hann vi inte, men det vill jag verkligen göra framöver. Kul med bordsservering, det hade de också på Tant Brun i Sigtuna när jag var där. Blev jättekonfunderad först, när jag inte hittade någon disk att beställa vid… 🙂