Close
Trandans vid Hornborgasjön och tips om Löfwings

Trandans vid Hornborgasjön och tips om Löfwings

Med jämna mellanrum ser jag att folk i olika reseforum tipsar om utflyktsmål runt Hornborgasjön i Västergötland. Det gör de helt rätt i! Den välkända sjön ligger i ett naturskönt område som sägs förena Skövde, Skara och Falköping. Under en roadtrip i västra Sverige med min syster blir just Hornborgasjön och kulturdegeln Löfwings en liten bit därifrån ett par av flera minnesvärda höjdpunkter under vår resa – inte minst eftersom vi lyckas pricka in den omtalade trandansen vid Hornborgasjön. Efter första parkett på tranornas uppvisning checkar vi in på Löfwings där vi beundrar tavlor i Löfwings konsthall, avnjuter lyxmiddag på familjekrogen och avslutningsvis får en god natts sömn på ställets Bed & Breakfast.

Läs mer: Att göra i Skara med omnejd

löfwings ateljé boende skara
löfwings ateljé boende skara
löfwings ateljé boende skara
Bild 1,2 och 5) Tidig morgonrunda i området. Bild 3) Incheckning på Löfwings. Bild 4) Middag på Löfwings Krog.

Välkomna till Löfwings Ateljé & Krog, en kulturoas intill Hornborgasjöns södra strand med galleri, ateljé, B&B, konferens, kafé, butik och krog.

– Välkomsttext på Löfwings hemsida

Utflyktstips i Västergötland: Trandans vid Hornborgasjön och besök på Löfwings Ateljé & Krog B&B

Löfwings Ateljé & Krog B&B

Många turister letar efter svenska besöksmål som är lätta att kategorisera. Helst ska både information och eventuella aktiviteter serveras på silverfat, och folk googlar om allt från ”vacker natur” och ”barnvänliga hotell”, till ”lättvandrade leder” och ”god fika”. Att förklara varför just Löfwings Ateljé & Krog B&B i Falköpings kommun i Västergötland är värt ett besök görs bäst genom att själv åka dit för att bilda din egen uppfattning, men den snabba versionen är att det väntar en riktigt fin mix av det goda i livet. Konst som känns in i hjärteroten, brinnande entreprenörskap och kulinariska smakupplevelser i omgivningar där både dimma och tranor dansar över fälten på vårkanten. Eller som Löfwings själva skriver på sin hemsida:

Konceptet är enkelt, klart som korvspad, kokkonst och kultur i skön förening, mat och måleri, lust och fägring stor. Konstigare än så är det inte.

– Lofwings.se
löfwings ateljé boende skara

De röda byggnaderna i Broddetorp erbjuder en helhetsupplevelse signerad familjen Löfwing. Här skapar konstnären Göran Löfwing konst på sina målardukar, medan Görans äkta hälft tillika kocken Linda skapar matkonst i köket.

Göran Löfwing är en av de mest passionerade konstnärer jag har mött, och har den ena spännande livshistorian efter den andra att berätta. Historierna talar också för sig själva i hans konst, där motiven ofta består av djur och natur i både olja och pastell. Jakt är ett genomgående tema, vilket tidningen Svensk Jakt bekräftar genom att ranka Löfwing som ”den främste av de yngre jaktkonstnärerna”.

Min personliga favoritmålning är Klyftan (”Pojken och vargarna”), där en liten pojke avbildas i ett möte med en flock vargar. Bären i korgen ligger slängda på marken, och som betraktare är det naturligt att fundera över huruvida pojken på tavlan är Löfwing själv. Och i så fall, vilka är egentligen de där vargarna!?

löfwings ateljé boende skara

I restaurangen serveras en årstidsbunden meny med rejäla råvaror – det är hemlagat och hembakat som gäller. I bordsdekorationen finns en röd tråd á la Löfwing med konstnärsdetaljer. Det må vara små detaljer som en palett bakom menyn och penslar som samsas i vaserna tillsammans med en blomma – och i slutändan skapas en hemtrevlig atmosfär som är värd att upplevas på plats.

Löfwing Bed & Breakfast

löfwings ateljé boende skara

Löfwing erbjuder, utöver huvudbyggnaden (med restaurang/kafé, konsthall/ateljé och butik) även ett Bed and Breakfast – vilket ligger ett stenkast bort på tomten.

löfwings ateljé boende skara

Det finns två boenden att välja på, Skatan och Tranan, vilka ligger i samma byggnad men har separata entréer. Dessa boenden kan även användas som ett helt hus för större sällskap.

Vi checkar in i Skatan…

löfwings ateljé boende skara

… ett boende som består av ett sovrum med två bäddar, en bäddsoffa samt ett vardagsrum med pentry plus dusch och toalett.

löfwings ateljé boende skara

På morgonen serveras vår frukost i restaurangen, även den en rejäl sådan.

löfwings ateljé boende skara

Trandans vid Hornborgasjön

Trandansen vid Hornborgasjön lockar till sig gäster från hela världen, vilket i sin tur har skapat en helt egen transäsong i området. Under denna tidsperiod får Löfwing och andra turistaktörer räkna med en strid ström av gäster. Själva Hornborjasjön betecknas som ett drygt 4 000 hektar stort naturreservat, som i huvudsak omfattar sjön och tillhörande strandängar.

När den första tranan syns vid sjön är det ett givet tecken på en stundande vår och ljusare tider. I år (2021) siktades den första tranan den tjugonde februari. – en trana som med största sannolikhet gjort vårflytten från Europa tillbaka till Sverige och hela vägen till Hornborgasjön. Efter den första tranan kommit på plats brukar tusen och åter tusen följa efter, vanligtvis från mitten av mars till slutet av april.

Flest tranor brukar det vara under början av april – då fåglarna alltså stannar vid sjöns sydvästra sida på väg mot häckningsplatserna.

Hornborgasjön tranor

Räkningen sker för övrigt på kvällarna, när fåglarna flyger till sina sovplatser. Som allra flest har man räknat till 27.300 (!) tranor – en siffra som uppmättes den 3 april 2019.

Hornborgasjön tranor

Jag och min syster kommer hit i mitten av april precis i slutet av den omtalade uppvisningen, men hinner få vår beskärda del av kråmande och kärlekskranka tranor.

Hornborgasjön tranor
Foton Hornborgasjön: Monica Bernpaintner

Missa inte ett besök naturum Hornborgasjön och tillhörande utställning när du ändå är här!

  • Fler utflyktstips i närheten: Att göra i Skara med omnejd
  • Hitta hit: Löfwings hittar du på adressen Hornborga Perstorp, 521 98 Broddetorp, cirka tjugo minuters bilresa norr om Falköping alt en dryg halvtimmes bilresa från Skara. Hornborgasjöns informationscentral ligger längs med väg 184, vid Bjurum, mitt emellan Skara och Falköping. Här kan du parkera och även nå utsiktspunkter för fina vyer över tranorna.
  • Ny utställning på gång! Den 1 maj 2021 öppnar Göran Löfwing en ny utställning som går under namnet ”Känslans uttryck”.
  • Ang covid-19: Tänk på att hålla dig uppdaterad om vad som gäller för angående råd och restriktioner för besök i området. Uppdaterad information finns bland annat på Vastsverige.com. och på Lofwings.se.

Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver! Min vistelse på Löfwing gjordes som en del av ett samarbete med Turistrådet Västsverige inom ramen för bloggserien Resfredags Svenska PärlorPå omslagsbilden syns boken Löfwings Ateljé & Krog, med text av Jan Norming och foton av Fredric Sehéler, samt en broschyr över utställningen Förnimmelser, En tanke föds… från 2018.

3 comments

  1. Den där maten… Och omgivningarna! Hela resan var ju fantastisk.

    1. Ja, så bra. Åker igen va??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close