Close

RESFREDAG

Reseblogg världen över!

Familjesemester i Sverige under sommarhalvåret: 10 tips

Familjesemester i Sverige under sommarhalvåret: 10 tips

Den här sommaren har vi haft noll anledningar att lämna Sveriges gränser för att få en lyckad familjesemester. Vi är bortskämda med fint väder i princip varje dag, vilket gör det roligare att utforska vad vårt eget land har att erbjuda för barnfamiljer.

När vänner och bekanta frågar efter utflyktstips för en lyckad familjesemester i Sverige har jag ett helt gäng uppslag att dela med mig av. I det här inlägget har jag samlat några av dem (uppräknade efter landskap i bokstavsordning för att få lättare överblick).

Familjesemester i Sverige under sommarhalvåret

familjesemester i Sverige Astrid lindgrens värld
Tre av fem medlemmar i familjen Myhre.

#1. Blekinge: Skärgårdskärlek i Karlskrona

Räkna med sol, vind och vatten om ni besöker Karlskrona. Här spenderar vår familj en stor del av sommaren och vi njuter ungefär varenda sekund. Öliv med bryggdopp och båtturer är ett måste, liksom ett besök på Stumholmen och Marinmuseet.

Läs mer: Resfredags Svenska Pärlor: Att göra i Karlskrona 

#2. Bohuslän: Öluffa och hitta din personliga favorit

dyröleden

Bohuslän är salta bad, hoppvänliga klippor, krabbfiske och evig sommar. Längs hela kustremsan ligger den ena pärlan efter den andra, ge er ut på båtluff med skärgårdstrafiken för att hitta er personliga favorit! Vi har spenderat mycket tid på Orust, men ger oss ofta och gärna ut för att utforska andra delar av den bohuslänska skärgården. I sommar väntar återbesök i Strömstad, men också premiär på Koster!

Läs mer:

#3. Gotland: Utflykter till raukar, sagoskog och stränder

familjesemester i Sverige Gotland

Gotland är som ett helt eget land, det finns ingen plats i Sverige – eller för all del världen – som kan jämföra sig med den här ön. Naturen, havet, raukarna, kalkstensbrotten och känslan, här stormtrivs både barn och vuxna. Vi strosar gärna runt i Visby, men åker lika gärna till mindre samhällen på andra sidan ön.

Läs mer: Gotland med barn: en nyfunnen semesterpärla!

#4. Halland: Spännande fästning och havsbris

familjesemester varberg

På västkusten lockar givetvis även Halland – ett utmärkt alternativ för familjesemester i Sverige. Min personliga favorit är Varberg med omnejd, men även i Halmstad finns utmärkta möjligheter till fint familjehäng.

Läs mer: Roadtrip på svenska västkusten: fem besöksvärda stopp 

#5. Jämtland: Aktiva dagar i Åre och Östersund

aktiva dagar Åre

Den jämtländska fjällvärlden visar sig vara en enda stor lekplats för våra barn. Här är aktiva dagar ledordet och det finns oändliga möjligheter att upptäcka och utforska omgivningarna. Vi satsade på en kombinationsresa till Åre och Östersund – ett ultimat upplägg med vandringsmöjligheter, vattenfall och Skansenkänsla på Jamtli i Östersund.

Läs mer:

#6. Skåne: Badvänliga stränder, sköna dagar och nära till kontinenten

österlen

I Skåneland finns det mesta man kan tänkas önska sig som barnfamilj. Österlen är Sveriges svar på Toscana, sandstränderna är vidsträckta och myskänslan total. Hade jag inte haft sommarställe i Blekinge hade jag definitivt sneglat på alternativ i Skåne. En extra bonus är givetvis närheten till Köpenhamn, Tivoli och Danmarks familjevänliga semesterlandskap.

#7. Småland: Astrid Lindgren-idyll

familjesemester Sverige

Småland för mig innebär kvällsdopp i insjöar, skogsutflykter och Astrid Lindgren-idyll. Finns det en plats i Småland ni ska satsa på som barnfamilj är det just Astrid Lindgrens Värld, punkt slut!

Läs mer: Astrid Lindgrens Värld och tips för en lyckad upplevelse 

#8. Sörmland: Fjärilsjakt på Tullgarns slott och söta hus i Trosa

Tullgarns slott för barnfamiljer

Med utgångspunkt från vår hemmabas i Stockholm vimlar det av fina dagsutflykter i närheten. Några av dem hittar vi i form av sockersöta Trosa och det närliggande Tullgarns slott, där barnen gärna ger sig ut på fjärilsjakt.

Läs mer: Utflyktsdag till Tullgarns slott och Trosa

#9. Västra Götaland: Goa Göteborg och leklandsfokus

Ledsagare på Liseberg
Pressbild, Liseberg

Vi hänger med jämna mellanrum i Göteborg där barnen har sin farmor. Här finns alltid mängder av aktiviter att hitta på för barnen, inte minst våra årliga besök på Liseberg. Andra favoriter i Göteborg är Universeum och häng i Slottsparken. I Västra Götaland finns också Skara Sommarland, där vattenlandet lär vara en höjdare (vi har hittills prioriterat Liseberg). Är du i Skaratrakterna bör ni såklart också ta en sväng förbi Varmhem och Kata gård.

Läs mer: Resfredags Svenska Pärlor: Att göra i Skara med omnejd

#10. Uppland och Södermanland: Roligheter i Stockholm och skärgårdshäng

stockholm

Världens vackraste huvudstad? Jo tack, den har vi förmånen att kalla för Stockholm – som landskapsmässigt ligger både i Uppland och Södermanland. Efter ett par varv runt jorden har jag inte hittat någon motsvarighet. Stockholm och dess skärgård är ett perfekt utflyktsmål för familjesemester i Sverige under sommarhalvåret!

Läs mer: 


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

 

4 comments

  1. Vilken fantastisk fin guide du gjort! Blev inspirerad kanske idé med något liknande, gjorde nyligen en om familjevänliga campingar i Sverige,

    Njut av sommar Sverige. Det gör vi oxå nu i några v till, kramar

  2. Klockrent ju, din Sverigekarta är snart täckt. Ser fram när Västerbotten får den stora äran att bli besökt av er!

    1. Det ser jag också fram emot! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close