Close
Höstweekend i Sverige: hit åker jag gärna

Höstweekend i Sverige: hit åker jag gärna

Under den här perioden av året brukar i vanliga fall mina flöden fyllas av artiklar med rubriker som ”Förläng sommaren – boka en weekend till södra Europa!”. Efter både flygdebatt och Coronapandemi är nu intresset större än någonsin att faktiskt upptäcka mer av Sverige, även utanför sommarens högsäsong. Här kommer några tips till en lyckad höstweekend och saker att göra i Sverige på hösten.

Tips för att resa på en höstweekend i Sverige

#1. Visby (Gotland)

Visby gotland resa höst

Gotland är så mycket mer än en sommarö! Det är en ren fröjd att strosa runt på de kullerstensbelagda gatorna i Visby under hösten. När turistmassorna är borta gör sig medeltidsstaden som bäst, och du kan i lugn och ro utforska byggnader, restauranger, fik och små butiker. Vågbruset och vindsuset nere vid strandpromenaden är också något som lockar när höstrusket drar in.

Läs mer: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

#2. Uppsala (Uppland)

uppsala mat

Universitetsstaden Uppsala har en hel arsenal med höstvänliga aktiviteter och sevärdheter att erbjuda. Här kan du med fördel checka in på ett av Uppsalas alla hotell, för att sedan traska runt i stadens mysiga kvarter.

Läs mer: Att göra i Uppsala – Sverigeweekend i en anrik studentstad

#3. Umeå (Västerbotten)

sverigeweekend att göra i Umeå
Sveriges bästa höststad Umeå

Umeå sattes på kartan som weekendstad i samband med att staden förärades titeln Europas kulturhuvudstad under 2014. Här finns flera besöksvärda museum, schysta restauranger och fik – allt på gångavstånd inom stadskärnan. Utanför staden väntar vacker natur som gör sig oerhört vacker i höstfärger.

Läs mer: Se, äta och att göra i Umeå

#4. Höga Kusten (Ångermanland)

annika höga kusten

Bildsköna och vykortsvackra Höga Kusten i Ångermanland har kommit att bli ett allt mer populärt turistmål. Naturen lockar inte minst under höstmånaderna, då ljuset, färgerna och dimman är något alldeles extra. En av höjdpunkterna som lockar är Skuleskogens nationalpark – kanske är det hit du ska planera in nästa höstvandring?

Läs mer: Tips om Höga Kusten – vilt och vackert världsarv

#5. Åre på hösten

Åre på hösten

För att fortsätta på temat höstvandring är Åre en guldgruva när det kommer till sprakande färger, vykortsvackra fjälltoppar och ett betydligt lugnare tempo än under sommaren och vintern. Utöver lättåtkomliga vandringsleder finns också ett schyst utbud av bra restauranger för att förgylla naturupplevelser med lite guldkant under din höstweekend.

Läs mer: Att resa till svenska fjällen på hösten

#6. Checka in på drömhotellet under din höstweekend i Sverige

ett hem stockholm

Många upplever hösten som en lång och ganska deppig period, utan ljusglimtar och avbrott för långhelger. För egen del tycker jag att hösten är en perfekt chans att boka in en natt på ett extra lyxigt hotell, utan att egentligen behöva lämna hotellbyggnaden innan det är dags att checka ut. Beställ roomservice medan höstregnet öser utanför, ta med en bok och bädda ner dig i sängen och se till att utnyttja alla de där hotellfaciliteterna du aldrig hinner i vanliga fall. Se det som en lyxsemester i miniformat!

Förslag på svenska hotell för din höstweekend: Svenska drömhotell – 15 hotellfavoriter i Sverige

Fler tips för att resa i Sverige under hösten:


Massor med inspiration om att resa i Sverige hittar du i min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor. Inlägget skrevs i augusti 2018 och uppdaterades under augusti 2022.

9 comments

 1. Härliga tankar, och du jag älskar den första bilden med droppen som hänger där på – ja vad det nu är för bär? Hehe

  Jag har planerade besök i Göteborg och Jönköping i höst. Och var ju just i Örebro. Ingen annan utlandsresa inplanerad, så satsar också på en nordisk höst <3

  1. Tack för fotocred! Bären ja… haha, bra fråga! 🙂

   Göteborg och Jönköping låter som bra val. Bodde i Jönköping ett halvår, finfina grejer.

 2. ja ja ja!! jag vill resa nära den här hösten!

 3. Höga Kusten är verkligen en perfekt weekend-destination. Vi var där för några helger sedan och vandrade, provade whisky, gick på konsert mm.

  1. Åh ja, men jag har förstått det. Ser fram emot att komma dit en dag!

 4. Bra med Sverigetips! Husbilen är egentligen perfekt för helgturer, men vet inte vad vi kommer hinna. Tror att den kanske behöver servas eller repareras lite också …

  1. Den har sannerligen tjänat er troget den här sommaren, er husbil! Förstår om den behöver servas lite grand nu. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close