Close
Historien om Sverige och resor för att känna historiens vingslag

Historien om Sverige och resor för att känna historiens vingslag

För många år sedan sträckläste jag Herman Lindqvists bokserie Historien om Sverige, därefter gick jag på Jan Guillous böcker om Arn. Sanningshalten i nyss omnämnda verk är uppenbarligen lite sisådär – men de stora penseldragen stämmer och visst fascineras jag av desamma! Historia var ett av mina absoluta favoritämnen i skolan och i egenskap av resebloggare blir det såklart extra roligt att ge mig ut på resor i mitt eget hemland för att känna historiens vingslag.

Historien om Sverige och resor för att känna historiens vingslag

I början av året kom ett pressmeddelande jag läste med stort intresse: SVT storsatsar på Sveriges historia under 2023.

Historien om Sverige är en unik programsatsning med påkostade scenerier som ger kött, blod och dramatik till de tider som skildras. I serien förekommer mängder av historiska föremål och 100 historiker, arkeologer och andra experter medverkar. Dessutom har ytterligare 150 experter hjälpt till för att få berättelsen och alla detaljer på plats.

– Pressmeddelande SVT

Och hörrni, idag släpptes första avsnittet. Vilken fantastisk satsning! Jag var i ärlighetens namn lite skeptisk över Simon J. Berger som berättare (helt baserat på hans karaktär i Exit-serien vilket såklart är helt ologiskt), men jag behövde inte vara orolig. Han sköter sitt jobb och han gör det bra! Jag gissar att jag inte var den enda som fick gåshud under prologen av det första avsnittet idag? Jag ser fram emot fler avsnitt framöver och blir väldigt inspirerad att besöka massor av platser i Sverige som har betytt lite extra genom tiderna. I det här inlägget har jag samlat några tips om några svenska resmål jag redan har besökt – där jag tyckte mig känna historiens vingslag lite extra.

#1. Skara med omnejd – Sveriges vagga?

varnhem klosterkyrka skara
collage skara

Det kanske låter som en klyscha att jag ville åka till Västergötland för att gå ”i Arns fotspår” inspirerad av Jan Guillous böcker, men det var precis så tankarna gick när jag och min syster åkte till Skaratrakterna – det som av vissa kallas Sveriges vagga – för att få lite bättre koll på Sveriges historiebeskrivning. Här är den svenska kyrkohistorian stark, vilket blir tydligt under vårt besök i Skara domkyrka.

Ett annat besöksmål i närheten (näst intill obligatoriskt om du är historieintresserad!) är Varnhem och Kata Gård. Här har arkeologiska utgrävningar visat att Västergötland kristnades redan under 900-talet, alltså under den period som vi kallar vikingatiden. I Varnhem ståtar Klosterkyrkan som är gravplats för Birger jarl, men också för den kungliga Erikska ätten: Erik Knutsson, Knut Eriksson och Erik ”den läspe och halte” Eriksson. Bredvid kyrkan ligger klosterruiner väl synliga och under 2017 öppnades informationsbyggnaden Kata Gård som rymmer ruinerna efter en av de första kyrkorna i Västergötland.

Läs mer: Att göra i Skara med omnejd – utflyktstips i Sverige

#2. Sigtuna – Sveriges första stad

Sveriges första stad? Japp, så kallas Sigtuna. Staden grundades redan 970 av Erik Segersäll och kom att bli säte för Olof Skötkonung, som var Sveriges första kristna kung. Det var också här kung Olof lät slå de första svenska mynten. Karaktäristiskt för dagens Sigtuna är huvudgatan Stora Gatan som kantas av söta trähus i varierande färger och utformningar. Stadens originalplan gick ut på att anlägga åtta meter breda tomter med kortsidan mot en huvudgata som i stort sett motsvarar dagens utformning av Stora gatan. Det här är med andra ord historisk mark, en känsla som blir påtaglig för alla som strosar fram på Sigtunas gator.

Läs mer: Sigtuna – ett smakprov på Sveriges första stad

#3. Uppsala och Sveriges rikshelgedom

tips om Uppsala kultur
tips om Uppsala kultur

Uppsala är den enda staden i Sverige jag har besökt där det fortfarande ligger hattar på restaurangernas hatthyllor. Uppsala universitet grundades redan år 1477 och idag blandas både kultur och historia i en perfekt blandning tillsammans med det bästa från en större stads utbud. Att kliva in i Uppsala domkyrka, som också går under namnet Sveriges rikshelgedom, är onekligen mäktigt. Under detta kyrkotak har människor samlats under drygt åtta decennier – uttrycket ”det sitter i väggarna” har sällan känts så påtagligt som just här!

Läs mer: Att resa till Uppsala – 10 tips med kulturtema

#4. Stockholm – Sveriges huvudstad

hotel diplomat stockholm

Vår huvudstad kräver väl egentligen ingen närmare förklaring. Så många vackra byggnader och många spännande historiska händelser under årens lopp. Jag tar uppenbarligen staden för given och har därför inte prioriterat att skriva en guide om mina favoritplatser sett ur ett historiskt perspektiv. Det får jag se till att ändra på inom en snar framtid!

#5. Kalmar och den berömda unionen

tips om Kalmar slott
kalmar tips

Under mitten av 1200-talet var Kalmar en av Sveriges absolut viktigaste handelsstäder, styrd av välbärgade handelsmän av tysk härkomst. Spola fram bandet några år och en av de viktigaste unionerna i vår svenska historia bildades på Kalmar slott. Kan du din historia lär årtalet 1397 sitta i sedan skolåldern, det var alltså då Kalmarunionen bildades mellan Sverige, Norge och Danmark. Hjärnan bakom alltihop var ingen mindre än Drottning Margareta som lyckades med konststycket att förena de tre länderna med en gemensam regent – allt för försöka stå enade mot den tyska Hansan. Unionen upphörde formellt 1523 med Gustav Vasa som kung.

Läs mer: Resa till Kalmar – 15 tips till din semester

#6. Karlskrona – örlogsstaden tilltänkt som Sveriges huvudstad

Vy från Brändaholm Karlskrona

Min hemstad Karlskrona grundades av kung Karl XI för drygt 300 år sedan. Faktum är att Karlskrona var tilltänkt som huvudstad i Sverige givet sitt strategiska läge vid porten till Östersjön. Idag gör sig det marina arvet och de historiska byggnaderna påminda överallt. Denna stad i havet är både vacker och besöksvärd, vare sig du är intresserad av marinhistoria eller ej.

Läs mer: Weekend I Karlskrona – en guide till staden i havet

#7. Kristianstad med danska influenser

kristianstad svenska pärlor
att göra i Kristianstad

Den danske kungen kung Christian IV anlade ”sitt” (Kristian)stad år 1614, då som en befästningsstad där tanken var att flera bastioner skulle försvara staden. Det imponerade bygget gjordes på Allön som låg mitt bland de svårtillgängliga våtmarkerna. Flera år senare skrevs freden i Roskilde 1658 in i historieböckerna – nu var Kristianstad (äntligen!) svenskt istället för danskt.

Tiden gick sin gilla gång och i mitten av 1800-talet slutade Kristianstads dagar som fästningsstad i samband med att bastionerna revs och vallarna fylldes igen. Vallarna ersattes istället av trädkantade boulevarder i sann Parisanda – vilket har gett Kristianstad smeknamnet Lilla Paris. Vill ni se Kristianstads historia i fysisk bemärkelse rekommenderas bland annat besök till Heliga Trefaldighets kyrka och Regionmuseet.

Läs mer: Att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne

#8. Vadstena och Heliga Birgittas historiska avtryck

att göra i Vadstena
vadstena klosterkyrka

En av de mest kända svenskorna genom tiderna heter Heliga Birgitta. Den här superkvinnan lyckades sannerligen göra avtryck i de svenska historiebeskrivningarna. Är du något som helst intresserad av hennes livsverk rekommenderas en tur till Vadstena och Vadstena kloster. Detta landmärke, som planerades samt ritades av Heliga Birgitta invigdes i slutet av 1300-talet, huserade både munkar och nunnor.

Läs mer: Att göra i Vadstena – 5 tips i en av Sveriges sötaste städer

#9. Marstrand och Carlstens fästning

Marstrand Carlstens fästning Stefan Andersson
Marstrand Carlstens fästning Stefan Andersson

För alla som är intresserade av svensk historia är Marstrand en guldgruva att ösa ur. Orten Marstrand grundades redan i början av 1200-talet av den norska kungen Hakon IV, även känd som Håkon Håkonsson och har varit en viktig militärt strategisk plats genom åren. 1658 blev Bohuslän svenskt och Carlstens Fästning byggdes – samma fästning som nu majestätiskt vilar uppe på Marstrand. En guidad visning på fästningen är en väl värd investering både sett till tid och pengar, att Marstrand i sig dessutom är en av Sveriges trevligaste öar blir en extra bonus i sig!

Läs mer: Att göra på Marstrand: en svensk pärla att återvända till

Tips! Gillar du svensk historia i form av svenska låtskatter kan jag varmt rekommendera min svåger Stefan Anderssons skivor (och tillhörande föreställningar) som bland annat äger rum på just Carlstens fästning. Läs mer: Marstrandsfånge No 90 Kleist: Stefan Andersson på Carlstens Fästning

#10. Karlsborg och Karlsborgs fästning (Sveriges tilltänkta reservhuvudstad)

karlsborgs fästning
karlsborgs fästning

Visste du att Karlsborgs Fästning vid Vätterns nordvästra sida vid bygget i början av artonhundratalet var tilltänkt som Sveriges reservhuvudstad? Vid händelse av krig skulle nämligen den här väl skyddade fästningen fungera som både kungahus, regering, riksdag och även guldreserv för Sverige. Vi åkte hit hela familjen och fick lära oss mer om svensk militärhistoria, väldigt spännande för både barn och vuxna!

Läs mer: Karlsborgs Fästning – tips på utflykt vid Vättern

#11. Visby – välbevarad och vacker

Visby gotland resa höst
visby gotland

Det finns få svenska städer där det rent visuellt känns som att bokstavligen gå omkring i – och på – vår historia. Sveriges mest välbevarande medeltidsstad är också den vackraste, oavsett vilken årstid du väljer att komma hit. Den välkända ringmuren uppfördes i mitten av tolvhundratalet. Historian om varför den byggdes är inte lika pittoresk som den ser ut – muren uppfördes nämligen för att hindra folket från landsbygden att bedriva handel inne i staden. I Visbys hjärta Almedalen har det också skrivits samtidshistoria under Almedalsveckan, då vi ”vanlisar” har haft möjlighet att mingla runt med högt uppsatta politiker.

Läs mer: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

#12. Öland och Eketorps borg

Eketorps borg Öland

Eketorps borg på Öland är en av inspelningsplatserna för Historien om Sverige. Närmare Ronja Rövardotters borg än så här kommer man nog inte i Sverige utan att besöka Astrid Lindgrens Värld. I den här fornborgen från järnåldern (den enda som är helt rekonstruerad) går det att få en känsla över hur miljöerna och livet utspelade sig från järnåldern och framåt – som mest låg här 13 gårdar innanför murarna. Under en utgrävning under ledning av Riksantikvarieämbetet (1964-1974) hittades över 20.000 föremål, flera av dem finns att titta på i museet som är uppbyggt på de gamla husgrunder som en gång var del av borgen. Väldigt lyckat utflyktsmål om du är historieintresserad och befinner dig i södra Sverige!

Läs mer: Eketorps borg – utflyktsmål på Ölands Stora Alvar


Har du några favoritplatser i Sverige med historisk koppling? Tipsa gärna!

2 comments

  1. Otroligt spännande, jag vill se serien – särskilt med det filter som skapats av kritikerna. Minns en (minns dock inte vem) som sade att Norrland inte finns representerat, trots sin viktiga betydelse för Sverige och vårt välstånd idag. Men som sagt, ska se serien – och sedan uttala mig. 🙂

    1. Ja, kolla och återkom. Tänker att kritikerna ev får vänta tills alla avsnitt har släppts innan de uttalar sig om vilka platser som är representerade och inte. Det är ”ganska” många platser att täcka under ”ganska” många år med tanke på att serien ska gå igenom istiden fram till modern tid… Jag gissar att många har massor att säga om utvalda delar av programmet – men håller verkligen fast vid att helheten och historiesatsningen i sig är häftig (och för min del väldigt efterlängtad).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close