Close
Bjertorp Slott på Varaslätten: att bo på ett svenskt slott

Bjertorp Slott på Varaslätten: att bo på ett svenskt slott

Om du letar efter boendeupplevelser i Skara/Vara-trakten är Bjertorp Slott i Kvänum på Varaslätten ett riktigt bra alternativ! Här checkar jag och min syster in efter en heldags äventyr och sightseeing i Västergötland, där vi bland annat besöker Hornborgasjön för att uppleva tranornas berömda dans – och även får en efterlängtad utflykt till Varnhems klosterruin.

Bjertorp Slott på Varaslätten: om att bo på ett svenskt slott

#1. Omgivningarna och historia

Bjertorp Slott ligger drygt elva mil nordost om Göteborg och byggdes klart 1914. Känner du igen byggnadsstilen?

bjertorp slott Kvänum

Arkitekten bakom slottet är Ferdinand Boberg, alltså samma arkitekt som står bakom NK-huset, Rosenbad och Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Några sagoslottsvibbar á la Disney är det inte tal om, men slottskänslan infinner sig ändå…

… inte minst när vi öppnar den tunga porten och kliver in i den tre våningar höga slottsbyggnaden.

Slottet präglades i hög grad av sekelskiftets arkitekturideal med krav på naturmaterial. Fasaderna är av rustikhuggna kalkstenskvadrar utom sockel och portaler, som är av släthuggen granit. Den sparsamma utsmyckningen, främst i portalpartier och balkonger, består av tidstypiska växt- och djurmotiv. Inredningen, i synnerhet i sällskapsvåningen, är synnerligen påkostad och elegant utförd med olika slags ädelträ och marmorsorter samt stuckaturer av hög kvalité.

– Wikipedia om Bjertorp Slott
bjertorp slott Kvänum

Slottet står på plats tack vare Knut Henrik Littorin, en affärsman som skapat en förmögenhet på olja och gas i Ryssland. Littorin ville uppföra en storslagen byggnad på samma plats där föräldrahemmet låg, och hade planer på att anlita den välkända Boberg till projektet. Denne Boberg tackade först nej mot bakgrund av åsikten att ”ett slott mitt ute på Varaslätten var en befängd idé”.

bjertorp slott Kvänum

Efter att ha fått fria händer och en obegränsad budget satte Ferdinand Boberg dock igång med projektet, långt bort från storstaden och dess profilerade byggnader. År 1914 fick Varaslätten så äntligen sitt slott.

När Knut Henrik Littorin dog 1939 tog sonen över egendomen, och slottet var sedan i släktens ägo fram till 1956 då slottet istället började användes som hushållsskola. Allt sedan 1980 har slottet fungerat som hotell, restaurang och konferensanläggning – för närvarande drivs verksamheten av Winn Hotel Group.

bjertorp-slott Kvänum

Jag tycker personligen att slottets baksida, där arkitekten har lyckats väva in slottsparken med trappan upp mot slottet, är ännu pampigare än framsidan.

#2. Rummen och att bo på Bjertorp Slott

Bjertorp Slott erbjuder fyra olika rumskategorier: två stycken sviter (Fruns svit och Konsulns svit), 23 stycken dubbelrum (uppkallade efter allt från Ferdinand Boberg till Tsarfamiljen), sex stycken enkelrum samt slutligen fyra olika rum i jaktvillan, det vill säga en mindre byggnad som ligger ca 100 meter från huvudbyggnaden.

bjertorp slott Kvänum

Vi checkar in i dubbelrummet nr 204…

bjertorp slott Kvänum

… som går under namnet ”Handelsstationen”.

bjertorp slott Kvänum

Sängarna hade tilltalat även prinsessan på ärtan, och vi får en riktigt god natt sömn.

bjertorp slott Kvänum

Badrummet är helkaklat och går i färgerna svart, rött och vitt (genomgående färgskala i flera av dubbelrummen) samt har, precis som sig bör på ett slott, ett badkar med tassar.

#3. Maten på Bjertorp Slott

Det som gör starkast intryck på mig under vår vistelse på Bjertorp Slott är den lyxiga slottsmiddag vi serveras inne i den vackra matsalen. Hela middagen känns som en upplevelse från början till slut, dels på grund av den pampiga matsalen och de utsökta rätterna…

bjertorp slott Kvänum

… men också eftersom den proffsige kyparen ger oss intressant bakgrundsinformation om både själva slottet och maten vi serveras. Både jag och min syster konstaterar att vi faktiskt känner oss som kungligheter för en kväll, och restaurangen har mycket riktigt en välförtjänt plats i White Guide under rubriken ”Majestätisk mat på slottet på slätten”.

Väggarna i matsalen är klädda med mahogny och takrymden känns värdig ett slott.

bjertorp slott Kvänum

Middagen i restaurang består antingen av en tre- eller fyrarättersmiddag, och salarna kan ta emot både små och större sällskap. Under vårt besök består gästerna av allt från ett frackklätt sällskap som skålar och sjunger sig genom kvällen i sann herrmiddagsanda, till lokala middagsgäster från trakten.

Läs mer: Här kan du läsa mer om restaurangen på Bjertorp Slott.

#4. Hitta hit och bra att veta

bjertorp slott Kvänum
Infarten till slottet.

Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver! Min vistelse på Bjertorp Slott gjordes som en del av ett samarbete med Turistrådet Västsverige inom ramen för bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Foto: Monica Bernpaintner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close