Close
Slott i Skottland: mina tre favoriter i sagolandet

Slott i Skottland: mina tre favoriter i sagolandet

Efter några dagar på en roadtrip genom Skottland skulle förmodligen vem som helst vara beredd att döpa om landet till ”Slottland”. Små och stora slott, världsberömda eller helt okända, med hav i sikte eller belägna mitt i skogen – för dig som fascineras av sagans värld och att leva lycklig i alla dina dagar behövs egentligen inget annat resmål än det här.

Alla dessa slott, närmare 3000 när de var som flest, är onekligen en bidragande orsak till att jag framhåller Skottland som en destination värd att upplevas gång på gång. Efter ett flertal resor till landet kan jag konstatera att vissa slott i Skottland ger starkare intryck än andra.

Slott i Skottland: mina tre favoriter

#1. Dunnottar Castle

vackra slott i skottland

Det här slottet, som ligger i närheten av Stonehaven, är min definition på begreppet ”Picture Perfect”. Här haffar vi den sista eftermiddagssolen och får se ruinerna glänsa i ett oreangelila ljus. Med Nelly i bärselen spatserar jag fram och försöker förstå hur det kan finnas sådana här platser på riktigt. Slottsruinerna vilar majestätiskt på toppen av en klippa som stupar rätt ner i Nordsjön. Mitt emot slottet ligger en annan klippavsats dit vi når via en hängbro. På ena sidan slingrar sig ett litet vattenfall fram ner mot havet och jag inser ganska snart att det inte är någon idé att jag tar fler kort. Mina foton skulle ändå aldrig göra Dunnottar Castle rättvisa – det här stället måste ni se med egna ögon! 

#2. Eilean Donan Castle

slott i skottland

Eilean Donan Castle, alldeles i närheten av Isle of Skye, slår Walt Disneys slott alla dagar i veckan. Beläget på en liten ö vid inloppet av Loch Duich är den här platsen som klippt och skuret för Skottlands turistbroschyrer, och jag tror knappast att det finns en vinkel kvar av slottet som inte har fotograferats. Vi kommer hit precis när solen har gått ner – det håller på att blåsa upp till storm och magin är påtaglig. Dagen efter, när vi passerar slottet igen på väg tillbaka från Isle of Skye, har vinden mojnat, regnet strilar ner mot en grå himmel och magin från kvällen är inte lika påtaglig. Har ni möjlighet bör ni se det här slottet efter mörkrets inbrott, lamporna som lyser upp slottet bidrar onekligen till den speciella stämningen.

#3. St Andrews Castle

st andrews castle slott i skottland

Den gemensamma nämnaren för mina favoriter i kategorin slott i Skottland verkar vara att de är omgärdade av vatten. St Andrews Castle på Skottlands östkust är inget undantag. Att få se solen gå ner i horisonten och lägga ett skimmer över de gamla slottsruinerna med havet i bakgrunden är ett koncept som jag aldrig kan få nog av. För mig är St Andrews Castle kronan på verket i den för övrigt så pittoreska universitetsstaden St Andrews med anor tillbaka till medeltiden.


Andra slott i Skottland som jag har sett, eller är nyfiken på att se, är Stirling Castle, Urqhuart Castle, Glamis Castle, Blair Castle, Balmoral CastleCraigievar Castle och Barmar Castle. Edinburgh Castle går inte heller av för hackor, men är en helt annan typ av upplevelse eftersom slottet ligger mitt inne i en stad. Ni som har varit i Skottland – vilket är ert favoritslott och varför?

15 comments

 1. Jag älskar slott 🙂 synd att vi inte hinner resa runt lite mer nu när vi ska till Edinburgh i april.

  1. Det räcker fint med slottet där till att börja med – nästa gång kanske ni har mer tid!?

 2. Stirling ligger också mitt i staden men ja, värt ett besök. Jag tror du skulle älska Tantallon jag. 🙂

  1. Just det, tack för påminnelsen. Åh – då har jag ett slott till att lägga till önskelistan. Perfekt, ännu en anledning att åka över (igen!).

 3. Haha, Slottland… Det är ju något visst med dessa magnifika byggnader och visst kan jag också fascineras lite av dem. Men jag har inte riktigt blivit sådär förälskad ännu.

  Och ett bevis på det (och på hur kass jag är på att ”turista” ibland) var när jag och T passerade Neuschwanstein. Man ser ju det från vägen men för att verkligen SE det på nära håll måste man ta en liten buss eller gå en lite längre promenadsträcka, och eftersom det regnade eller skulle kosta för bussen så kände jag bara ”häpp, det får vara”. Och T tyckte det var såååå dumt att åka hela vägen dit för att sen bara nöja sig med en ”snabbtitt” av det från vägen. Så nu känner jag mig nästan tvungen att åka tillbaka dit en vacker dag 😉

  1. Hahaha, där ser man. Jag hade nog känt mig tvungen att gå dit…

 4. Jag som älskar att kolla på hus av olika slag skulle trivas där märker jag. Men måste nog åka dit själv för att inte ha ett otåligt resesällskap hängandes över mig.

  1. jaså, E är ingen slottskille säger du? well, ge honom ett försök till! 🙂

 5. Jag skulle lätt kunna åka runt där och titta på slott! Älskar dom:)

  1. Kan bara föreställa mig vilka magiska bilder du skulle kunna knäppa där!

 6. För mig finns bara Dunnottar! Måste kompletteras med en vandring längs havet ifrån Stonehaven. Helst en småblommig sommardag med blå himmel.

  1. (Småblåsig!) Men småblommig går också bra. ..

  2. Nu vet jag också vad du menar – magisk promenad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close