Close
Att göra i Skottland bland slottsägor och saltstänkta hav

Att göra i Skottland bland slottsägor och saltstänkta hav

Skottland ligger högt, om inte högst, på min topplista över favoritdestinationer i världen. Jag skulle kunna åka dit en gång i månaden utan att tröttna och ser längtansfullt på de natursköna bilderna min storasyster brukar lägga upp i familjegruppen på Facebook. Trots att hon har bott där i över 15 år hittar hon fortfarande nya favoritplatser och saker att göra i Skottland som lockar mig att åka dit igen.

Jag tror och hoppas att jag även framöver kommer att fortsätta åka till Skottland med jämna mellanrum. Det verkar onekligen lovande, med tanke på att det hittills sällan har hunnit gå mer än ett par år mellan mina besök. De senaste två resorna har jag rest dit med min man Tobias och barnen för att fira jul, kanske är det dags för en sommarresa nästa gång? Här är några av mina bästa tips på saker att göra i Skottland.

att göra i skottland
Förvåningen (och förtjusningen!) var stor när jag skymtade en skotte i kilt och säckpipa mellan träden på slottsägorna under vår roadtrip i julas.

Att göra i Skottland bland slottsägor, högländer och saltstänkta hav

#1. Ge dig ut på slottssafari

att göra i skottland
Donan Eilean Castle.

Skottland är slottland, så har det (nästan) alltid varit och kommer förhoppningsvis alltid att förbli. Det går inte att åka många meter i landet innan ett nytt högsäte dyker upp i en eller annan form och jag undrar om man någonsin vänjer sig vid faktum att det faktiskt är så? När de var som flest fanns det runt 3000 slott utspridda i Skottland, men vädrets makter och historiens gång har gjort sitt. Många av de mest praktfulla exemplaren finns kvar, mina favoriter är Donan Eilean Castle (på bilden) och Dunottar Castle.

Läs mer här: Slott i Skottland: mina tre favoriter

#2: Öluffa

Roadtrip genom skottland
Isle of Skye på västkusten.

Ofta pratar man om ögrupperna mer än de specifika öarna, de fyra mest kända grupperna är Inre och Yttre Hebriderna i väst samt Orkney och Shetlandsöarna i norr. Själv har jag bara besökt Isle of Skye (som tillhör Inre Hebriderna), men drömmer mig ofta och gärna bort till resten av öarna. Första gången jag träffade en av min systers kompisar ”från öarna” förstod jag för övrigt inte ett ord av vad personen sa. Tycker du att skotska är svårt överlag kan jag lova att ö-skotska är näst intill omöjligt.

Läs mer här: Genom skotska högländer mot Isle of Skye

#3. Upplev historiens vingslag på kyrkogårdarna

st andrews
St Andrews katedral.

Jag har besökt Skottland under alla tre föräldraledigheter och varje gång har mina barnvagnspromenader styrts mot en av kyrkogårdarna. Det finns få platser som är så vördnadsfulla och andas lika mycket historia som en kyrkogård vilket gör att jag gärna går dit. En av mina personliga favoriter i Skottland är St Andrews katedral från trettonhundratalet.

Läs mer här: St Andrews i Skottland: mer än bara golf

#4. Njut av högländernas storslagna vyer

Roadtrip genom skottland
Utsikt från Cairn O´Mounth.

Få har väl undgått (det välförtjänta) ryktet om de skotska högländernas storslagenhet. Lika naturligt som det är att ”gå på tur” i Norge, är det för skottarna att dra på sig vandringskängorna och ge sig av på utflykter genom högländernas enastående natur. Jag har själv inte gjort några längre vandringar i landet än, men det är bara en tidsfråga.

Läs mer här: Cairn O´Mounth och skotsk naturmagi

#5. Åk på roadtrip till alla lochs

att göra i skottland
Bensträckarpaus i närheten av Ben Nevis.

Skottlands alla sjöar, eller ”lochs” som de kallas, är lika fotovänliga som de är vackra. Den mest kända, alla kategorier, är Loch Ness och dess mytomspunna sjöodjur Nessie. Andra lochs väl värda en omväg lär vara Loch Lomond, Loch Fyne, Loch Awe och Loch Rusky för att nämna några.

Läs mer här: 10 Scottish Lochs You Must See

#6. Spela golf

st andrews

Att skriva ett helt inlägg om Skottland utan att nämna golfen vore slarvigt. Faktum är att jag slog mina första golfsvingar på en bana utanför Glasgow långt innan jag tänkte tanken på att ta grönt kort hemma i Sverige. Därefter har jag mest promenerat runt på de skotska golfbanorna utan varken klubbor eller boll eftersom min systers familj i princip har en golfbana som sin bakgård. Min man har däremot spelat sin allra vackraste golfrunda i just Skottland, närmare bestämt på en av de anrika banorna i St Andrews. Frågar jag honom om tips är just golfandet en självklar sak att göra i Skottland.

Läs mer här: St Andrews i Skottland: mer än bara golf

#7. Byhoppa på landsbygden

Roadtrip genom skottland

Det finns otaliga små pärlor till byar på den skotska landsbygden. Gemensamt för dem alla är att de har minst en pub där ortens invånare samlas under de flesta tider på dygnet. Hoppa in i bilen och stanna till vid första bästa ställe som faller er i smaken, det brukar bli en lyckad upplevelse var ni än hamnar.

#8. Ta dig till havet!

gott nytt resår
Havsvidder i St Andrews.

Nog för att Skottlands lochs är vackra och sagolika, men i slutändan är det vid havet jag trivs allra bäst. Dramatiska kustlinjer eller sandvita stränder? I Skottland behöver du inte välja. En sak som däremot inte finns är badvänliga vattentemperaturer, i vart fall inte om ni frågar en badkruka som mig.

Läs mer här: St Andrews i Skottland: mer än bara golf

Vill du ha mer Skottlandsinspiration kan jag rekommendera min artikel för Travelmarket: Roadtrip i Skottland: Se alla mina favoritsevärdheter. 


Eftersom jag själv inte dricker alkohol uteblir den annars givna punkten om skotsk Whiskey, en sådan faller av uppenbara skäl inte inom mitt expertområde. Lämna gärna fler tips om saker att göra i Skottland i kommentarerna, jag planerar snart att åka dit igen!

11 comments

 1. Vilka bra Skottlandtips! Jag vill så gärna åka dit, kanske nästa år.

  1. Du skulle typ kunna fota ihjäl dig där… 🙂

 2. Jeg har aldri vært i Skottland, men kjenner du til Cava for Lunch? Norsk blogger som har bodd lenge i Skottland og skriver på engelsk. Hun har skrevet en del om Skottland.

  https://cavaforlunch.com/

  1. Har bara hört talas om, men visste inte att hon bodde i Skottland. Tack för tips!

 3. Fantastiska Skottland. Jag reser dit nästa vecka igen. 🙂 överlycklig!!!Ska bli så kul att få se och uppleva mer.

  1. Men åh, mersmak deluxe alltså? Förstår det – Skottland är verkligen en plats att återkomma till.

 4. Underbara Edinburgh såklart! Historisk atmosfär, fina restauranger…

  1. Ja, men den är nästan FÖR självklar, haha! Jag gillar också E, men är klart påverkad av min storasyster som av någon anledning inte alls gillar Edinburgh trots att hon har bott där borta så länge. Det är också anledningen till att vi inte hänger så mkt där när jag hälsar på. Måste prata mer med henne om det… 😉

 5. Så inspirerende innlegg! Jeg er enig med deg, Skottland er en av mine favorittdestinasjoner. Jeg har bare vært der en gang tidligere, men drømmer meg tilstadighet tilbake. Dessuten fant jeg nylig ut at deler av slekten min stammer derfra! Da ble jeg mildt sagt overlykkelig, haha. Håper på en reise tilbake til Skottland til neste år. 🙂

  1. Tack Renate. Fint att höra att du också gillar Skottland, det är så mycket som lockar mig med det landet! Hoppas att dina planer om att åka dit nästa år går i lås. Jag väntar också in rätt tillfälle…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close