Close
St Andrews i Skottland: mer än bara golf

St Andrews i Skottland: mer än bara golf

St Andrews på Skottlands östkust är en ständigt återkommande favorit, oavsett årstid. Kustpärlan är förvisso känd som golfens hemstad, men det finns betydligt fler anledningar att åka hit än de perfekta golfbanorna.

St Andrews är en stad jag upptäckte i samband med att min syster träffade en kille från Skottland. Killen är numera hennes äkta make och många är gångerna jag har åkt över till Skottland för att hälsa på dem. Ett av de första ställena de tog med mig till var St Andrews: ”vi vill ju visa det bästa vi har”. Och jo, St Andrews är sannerligen en stad att vara stolt över – inte enbart på grund av golfbanorna vilka klassas som de bästa i världen.

st andrews

Sju anledningar som får mig att återvända till St Andrews:

# 1. Havet

st andrews

st andrews

st andrews

En stor del av charmen med St Andrews är att staden ligger precis vid havet. Känslan av att vara här över jul är såklart milsvida bort från ett sommarbesök. De råa vindarna som blåser in från havet rör mig dock inte i ryggen, trots kylan njuter jag i fulla drag av att vara här. Havet lockar till ett spännande djurliv längs East Neuk coastline, när jag kommer hit nästa gång skulle jag gärna boka in en tur med ”The Elie cruise” som utgår från St Andrews och fokuserar på havssafari. Om man har riktig tur kan man få se bland annat lunnefåglar, sälar, flasknosdelfiner, tumlare och grindval. Vilken grej va!

# 2. Stranden

st andrews

 

st andrews

st andrews

St Andrews West Sands kräver ingen närmare presentation. Sommartid kryllar den två miles långa sandstranden och dess dyner av både lokalbefolkning och turister – men våra barn verkar minst lika nöjda att springa runt och leka längs ett öde vattenbryn under kallaste december.

# 2. Arkitekturen

st andrews

st andrews

st andrews

St Andrews är en bosättningsplats med många år på nacken, runt staden finns flera arkeologiska fyndplatser från bronsåldern. En gammal stad bjuder uppenbarligen på gamla byggnader. Min dotter Julia är dock inte så imponerad av arkitekturen: ”husen är ju jääääättegamla och slitna!” Hon och jag har tydligen olika definitioner på skönhet, med tanke på att gamla byggnader är något av det vackraste jag vet. Det sägs att den äldsta kända byggnaden är ett kyrka från 500-talet, som numera ligger under vatten.

En av anledningarna till att St Andrews är världskänt är att staden har världens äldsta universitet, grundat redan år 1410. Det var här Prins William pluggade när han träffade sin Kate, en anledning nog att åka hit om ni frågar mig. Huset på den understa bilden rymmer för övrigt universitets psykologiinstitution. Tänk vilken dröm att få studera i en sådan här miljö!

# 4. The Cliff walk

st andrews

st andrews

st andrews

The Cliff walk (det låter inte riktigt lika tjusigt på svenska) är en andlöst vacker promenad längs klipporna. Jag brukar i vanliga fall tjata om Varbergs strandpromenad, men i det här fallet har Varberg nog ändå mött sin överman.

# 5. Katedralen

st andrews

st andrews

st andrews

St Andrews katedral tog nästan 150 år att bygga. Det här mästerverket stod klart 1318 – då som Skottlands största kyrka. Byggnaderna som står kvar är något alldeles extra och historiens vingslag gör sig påminda under vårt besök bland gravstenar och ruiner. Enligt sägnerna är ett av tornen hemsökta – här går ”Den vita damen” runt och letar efter barnet hon förlorade alldeles för tidigt.

# 6. Slottet

st andrews

st andrews

st andrews

Skottlands slott är lika många som de är vackra, St Andrews slottsruiner som ligger belägna på en udde längs strandpromenaden är inget undantag. Det här slottet blev intaget av engelska trupper vid ett flertal tillfällen, vilket slutade med att den skotske regenten Andrew Murray förstörde slottet för att det inte fienderna skulle ta det igen. Nej, det är knappast någon hemlighet att skottarna är principfasta av sig.


St Andrews golfbanor kräver ett alldeles eget inlägg någon gång i framtiden, kanske när golfaren i mig har vaknat till liv efter att ha slumrat sedan jag fick mitt första barn. Enligt min man är The Castle Course den bästa golfbanan han någonsin har spelat på: ”Otroligt fin bana med otroligt fina miljöer”. Här kan du läsa mer om vår familjeresa till Skottland.

15 comments

 1. Två av mina bäste norska vänner är ivriga golfare och har i flera år pratat om St Andrews. Kanske jag helt enkelt måste hänga på.

  1. Vet du, jag tror faktiskt att du måste göra det… 🙂

 2. Och så alla fiskebyar med god maaaat längs den där kusten. Mmm. Härligt inlägg.

  1. Just det, bra tips! Vi nöjde oss med pubmat inne i city, men den var dessvärre inte värd att nämna…

 3. Vackert! Om en vecka bär det äntligen av till Skottland för egen del också. ^^

  1. Men åååh, ha en ljuvlig resa Emelie! Skottland kan sällan bli fel…

 4. Nyss hemkommen från brittiska öarna och jag vill redan tillbaka. Tack för det! Skottland är okryssat på listan och efter att en kollega var över och spelade golf just här i somras så står det med även på min bucketlist. Ska (måste?) jobba ner mitt hcp först tror jag…

  1. Äh, du kan väl jobba ner det på plats tänker jag!?? 🙂

 5. Så vackert! Jag skulle gärna resa till Skottland någon gång. Jag ska i allafall till Nordirland i sommar och det ska bli väldigt spännande.

  1. Ja, Nordirland och Skottland är ganska lika naturmässigt har jag hört. Låter som en härlig resa!

 6. Otroligt fint! Aldrig varit Skottland – börjar inse vad jag missat.

  1. Ja, du skulle älska. Såklart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close