Close
Garphyttans nationalpark: tips om försommar i Sveriges näst minsta nationalpark

Garphyttans nationalpark: tips om försommar i Sveriges näst minsta nationalpark

Sverige besitter en skattkista full av naturupplevelser att ta del av. För alla som inte känner sig bekväma med att knata ut i skogen på oupptrampad mark med karta och kompass finns en uppsjö med alternativ serverade på guldfat i form av naturreservat och nationalparker. Sverige har i skrivande stund 30 nationalparker från norr till söder, var och en med sin unika karaktär. Jag har som mål att någon gång i livet ha besökt samtliga och i början av juni 2023 har alltså turen kommit till Garphyttans nationalpark. Jag och en kompis åker på en minisemester genom Sverige med siktet inställt på söta småstäder och kringliggande nationalparker.

att göra i nora

Resan börjar med en behaglig tur till Nora för att sedan fortsätta till Garphyttans nationalpark följt av övernattning i Askersund. Resan avslutar vi på topp med vandring i Tivedens nationalpark. Av dessa fyra stopp är Garphyttan i ärlighetens namn det som gjorde minst intryck – men nu har vi i alla fall varit där!

Läs mer: Nationalparker i Sverige (och att vilja besöka alla 30)

#1. Allmänt om Garphyttans nationalpark och några av dess höjdpunkter

Till att börja med ska sägas att bilresan till Garphyttans nationalpark från Nora är en upplevelse i sig. Kilsvägen mellan Pershyttan och Lannafors fullkomligt exploderar i försommargrönska och det är flera gånger vi får sakta in för att ta in allt det fina. Precis som med Tyresta nationalpark ligger Garphyttans nationalpark ganska ”centralt” och lättillgängligt i den bemärkelsen att det ligger bostadshus nästan framme vid entrén. Andra nationalparker norröver är betydligt svårare att nå med bil.

Garphyttan nationalpark

Garphyttans nationalpark ligger vid Kilsbergens östra sluttning i Närke. Parken inrättades 1909 och är därmed en av våra första svenska nationalparker. I samma veva avsatte Riksdagen mark till ytterligare åtta nationalparker – faktiskt de första i Europa. Nationalparkens areal mäter 111 hektar och är därmed Sveriges näst minsta efter Dalby Söderskog i Skåne.

Dagen efter vi har besökt Garphyttan är det dags för oss att vandra Tivedens nationalpark. Där får vi höra att Garphyttan förmodligen aldrig skulle ha fått epitetet nationalpark idag. Anledningen? Både för liten och för intetsägande jämfört med andra nationalparker. Jag vet inte om denna spaning stämmer, men det kan i vart fall vara bra att ha i bakhuvudet inför ett besök i Garphyttan!

Garphyttan nationalpark

Efter att ha läst in oss på Sveriges Nationalparkers hemsida kan vi konstatera att nationalparken till större del består av forna ägor till Östra gården, vilket var en av fyra bergsmansgårdar i Svenshyttan. Hela det här området i Sverige är för övrigt starkt präglad av bergshanteringen/bergsbruket – vars historia alltså även går som en röd tråd genom den här nationalparken. Miljön som väntar i nationalparken består av den gamla gårdstomten, men också öppen odlingsmark som finns kvar och årligen sköts genom slåtter. Det innebär i sin tur att växter och djur i området är typiska för det ”äldre odlingslandskapets ängsmarker”.

Det finns fyra kortare leder att ta sig an. Vi bestämmer oss för den längsta, Bergstigen, som mäter behagliga och lättvandrade tre kilometer. Här går vi främst genom gårdens omgivande barrskog, som idag fritt får utvecklas till naturskog. Efter att ha parkerat bilen startar dagen med en promenad genom öppen odlingsmark där vi bläddrar igenom en ”utebok” med typiska blommor för området….

Garphyttan nationalpark

… innan vi viker av mot skyltningen till Svensbodaberget.

Garphyttan nationalpark

Det är grönt och skönt…

Garphyttan nationalpark

… även om både jag och min kompis hinner tänka att Garphyttan inte är de storslagna naturupplevelsernas park, snarare den typiskt sydsvenska naturskogen vi växte upp med.

Garphyttan nationalpark
Garphyttan nationalpark

Uppe vid Svensbodaberget stannar vi för drick- och fotopaus. Här kan vi skymta både Örebro och Kvarntorpshögen utanför Kumla.

Garphyttan nationalpark

Uppe vid Svenstorpsberget finns ett par bord och bänkar tillgängliga för picknicksugna besökare. Här finns också ved på plats, tänk dock på att den kan behövas klyvas och sågas – det finns yxa och såg på platsen. (Vill du vara garanterad ved får du ta med egen eftersom veden inte alltid hinner fyllas på.)

Garphyttan nationalpark

Vi knatar vidare genom skog och mark, innan vi snart kommer tillbaka till samma plats där vandringen började.

Garphyttan nationalpark

I slutändan får vi en härlig utflykt genom skog och mark kantad av liljekonvaljer, hundkex, akleja och annan blomsterprakt. Det här är vårens och försommarens nationalpark. Inte den vackraste och vildaste Sverige har att erbjuda, men är du ändå i krokarna tycker jag ett besök kan vara värt. Särskilt som en del av ”vår” lilla roadtrip-kombination tillsammans med Nora, Askersund och Tivedens nationalpark.

#2. Bra att tänka på om du besöker Garphyttans nationalpark

Garphyttan nationalpark
  • Gillar du att vandra? Garphyttans nationalpark erbjuder endast fyra kortare leder, varav den längsta mäter tre kilometer. Komplettera gärna ditt nationalparksbesök med en etapp av den 28 mil långa Bergslagsleden som du kan nå via nationalparken.
  • En fin och relativt stor tältplats finns i anslutning till parkeringen. Här får du stanna en natt, inte mer.
  • Ett fräscht dass finns att tillgå vid parkeringen.
  • Tänk på att enbart hålla dig till stigarna och inte gå i ängen innan gräset är slaget.
  • Elda och grilla? Gäller enbart på anvisade platser vid parkeringen samt Skomakartorpet och Svensbodaberget. 

#3. Tips på saker att göra i närheten av Garphyttans nationalpark

Askersund

Vår roadtrip går av stapeln i början av juni med följande stopp: Nora – Garphyttans nationalpark – Askersund – Tivedens nationalpark. Hela sträckan från Nora med slut i Askersund skulle ta oss dryga två timmar att köra i ett sträck. 100 procent överkomligt i restid med andra ord!

Örebro, som ligger endast 25 minuters bilresa från parken, är såklart också värt att lära känna för dig som inte har varit där.

#4. Mer läsning om svenska nationalparker

nationalparker i sverige

Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. Här på bloggen finns fler svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor. Omslagsbild tagen vid Svensbodaberget.

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close