Close
Att göra i Askersund: tips om en svensk pärla vid norra Vättern

Att göra i Askersund: tips om en svensk pärla vid norra Vättern

Det har varit ett rent nöje att under årens lopp besöka orterna runt Vättern. Resorna har kommit att bli min egen lilla version av ”Vättern runt” med dryga 30 mils turistande runt Sveriges näst största sjö. Sist ut för att sluta cirkeln på riktigt är ett försommarbesök i söta Askersund under början av juni. Den här lilla staden vilar vid toppen av Vättern och har tidigare varit något av en doldis för mig som är uppvuxen i Blekinge. Jag har snarare hört Vadstena och Hjo lyftas i Vättern-sammanhang. Och (h)jo, kanske vinner både Hjo och Vadstena över Askersund i det långa loppet, men Askersund förtjänar inte desto mindre att hyllas som en svensk pärla. Förhoppningsvis kan du som läser inlägget hitta både tips och inspiration för ett eget besök framöver. Så här spenderade jag min vistelse i Askersund.

Läs mer: Tips om Vättern – att resa runt Sveriges näst största sjö

Att göra i Askersund: 6 tips om en svensk pärla vid norra Vättern

#1. Promenad i Askersund

tips om Askersund

Askersund är ingen novis i svenska historiesammanhang. Första gången den lilla staden nämns är någon gång under 1300-talet, då under namnet Eskersund. Det dröjer ytterligare ett sekel innan namnet Askersund blir vedertaget. Idag förknippas staden med kullerstensgator, träbyggnader, skog (staden ligger precis i utkanten av Tiveden) och så vatten förstås…

tips om Askersund

… närmare bestämt sjön Alsen som i sin tur utgör den nordligaste delen av Vättern.

Precis som i så många andra av våra svenska städer har elden härjat även här. I slutet av sjuttonhundratalet brann nästan hela staden ner till grunden, kvar stod inte ens tio hus. Några år senare hade hela staden återuppbyggts. För dig som vill kika på husen som räddades undan branden finns några av dem kvar i Hembygdsgården i Askersunds stadspark.

#2. Utsikt från Norra Berget och Sofia Magdalena

Efter en tur genom stadens lilla centrum tar vi sikte mot Norra Berget…

tips om Askersund

… där det finns många tjusiga byggnader att beundra!

tips om Askersund

En byggnad som utmärker sig är alldeles extra är det drygt 30 meter höga Vattentornet. Nyligen rustades detta kulturminne upp till sju lägenheter som lär ha beundransvärd utsikt över Askersunds takåsar, men också över Tiveden och Vättern.

tips om Askersund

Kyrkan med det vackra namnet ”Sofia Magdalena” är en annan byggnad som utmärker sig uppe på Norra Berget.

tips om Askersund

Faktum är att hela området runt kyrkan tilltalar oss så pass mycket att vi dröjer oss kvar ett bra tag innan vi promenerar vidare.

#3. Strandpromenaden

Efter att ha beundrat utsikt och byggnader uppifrån bergshöjden tar vi oss åter igen ner mot vattnet…

tips om Askersund

…för att följa den promenad som sträcker sig från småbåtshamnen och vidare.

Uppifrån Norra Berget tycker vi oss skymta ett slott, som efter lite googling visar sig vara Stjernsunds slott.

Läs mer på hemsidan: Stjernsunds slott.

tips om Askersund

Under den här ljumma sommarkvällen visar sig både Askersund och sommaren från sin allra bästa sida!

#4. Middag vid Askersunds hamn

Vid Askersund väntar Vätterns nordligaste gästhamn och med den också härligt häng under den här tiden på året. När det börjar bli middagsdags vänder vi från promenaden och går tillbaka in mot centrum. Vi vill helst äta nere vid de röda små hamnbodarna, och efter att ha botaniserat runt en stund tycker både jag och mitt sällskap att ANTEs Hamnbod och dess matutbud lockar allra mest. Jag hade förmodligen kunnat beställa nästan vad som helst på menyn och ändå blivit nöjd, men valet faller till slut på en halloumiburgare. Servicen är utmärkt, måltiden riktigt bra och miljön somrigt härlig.

#5. Boende på Pensionat Sundsgården (och fika på Café Garvaregården)

När jag började googla efter boende inför vår resa till Askersund fastnade jag snabbt för Pensionat Sundsgården. Jag fick intrycket att det här boendet skulle vara ungefär som Askersund självt – det vill säga gulligt, personligt och relativt lugnt.

Och visst gör bilderna på nätet verkligheten rättvisa. Efter att ha parkerat bilen går vi en kort promenad till pensionatet som ligger i en rödvit trädröm med vajande svenska flaggor. Den blå porten leder in till…

tips om Askersund

… en välskött liten innergård där gäster till Café Garvaregården sitter och fikar. Incheckning till vårt rum sker inne i caféet.

tips om Askersund

I vårt dubbelrum väntar två enkelsängar med varsitt nattbord, fladdrande tyllgardiner och mönstrade tapeter.

Det här rummet, eller faktiskt hela det här stället, påminner mig om farmors lilla röda hus i skogarna mellan Blekinge och Småland. Jag trivs från första sekund!

Vårt rum har tillgång till en egen toalett med dusch, men det kan vara bra att veta att toan ligger ute i korridoren och inte i direkt anslutning till rummet.

tips om Askersund

Frukosten serveras inne i cafédelen, där vibbarna från min farmor åter igen gör sig påminda med virkade dukar, väggklockor, inredning och allmän känsla.

Frukosten är enkel, men bra.

Det geografiska läget då? Jodå. Det här boendet ligger precis till vänster om bron när du kör in i Askersund. Härifrån kan vi enkelt promenera för att se mer av själva Askersund, och samtidigt ha nära huvudvägen för att köra vidare till nästa äventyr.

Tips! Ett annat boendetips som har fått bra lovord är Aspa Herrgård, som ligger drygt tio minuter från centrala Askersund. Perfekt utgångspunkt för en aktiv weekend!

#6. Fler tips runt Vättern

tips om Vättern
vadstena vättern

Vill du ha fler tips på saker att se och göra i och utanför Askersund? I så fall kan jag tipsa om att utforska skärgården, besöka Knalla gruva och Zinkgruvans gruvmuseum men också att vandra i närliggande Tivedens nationalpark.

Fler tips runt Vättern finns här:


Följ gärna Resfredag på Facebook för fler tips om att resa i Sverige. Omslagsfoto: Hamnbodarna, Askersund. Bild tagen av Charlotta H.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close