Close
Att besöka Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge bruk vid Dalälven

Att besöka Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge bruk vid Dalälven

Inlägget innehåller reklamlänkar/adlinks.

I Sverige har vi förärats med totalt 30 nationalparker i skrivande stund, och det vore ju faktiskt kul att kunna besöka dem alla. (Bråttom är det däremot inte, jag räknar med flera år för att komma igenom hela listan!). Vissa av nationalparkerna lockar mer än andra, av den enkla anledningen att de verkar spektakulära på ett eller annat sätt. Alla har sin unika profil, men personligen lockas jag av höga vattenfall, vita paradisstränder och imponerande fjällmassiv. Färnebofjärdens nationalpark i Gästrikland är väl inte direkt bäst i klassen på något av ovan nämna kriterier, men stoltserar däremot med både rejäla vattendrag, sandstrand…

Färnebofjärdens nationalpark

…och det finaste naturum jag har sett hittills! Vi åker till Färnebofjärdens nationalpark på väg hem från Hamra nationalpark, vilket visar sig bli en bra nationalparks-kombo.

Älvlandskapet vid Färnebofjärdens nationalpark har en helt annan karaktär och blir en spännande kontrast till den ödsliga urskogen vid Hamra Nationalpark. Hit, till nedre Dalälven, skulle jag gärna ta familjen och hänga vid de fina miljöerna vid naturum, kika på forsande vatten och spana efter djur under någon av alla vandringsslingor som erbjuds. För mig och mina kompisar blir detta ett perfekt avslut på en lyckad kortresa i Sverige.

– Resfredag om ”Kortresa i Sverige”

Att besöka Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge bruk vid Dalälven i Gästrikland

Allmänt om Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge bruk

Färnebofjärden fick titeln nationalpark 1998, för att bevara det unika älvlandskap med omgivande värdefulla skogar och våtmarker som Färnebofjärden har”Det unika älvlandskapet utgörs närmare bestämt av en del av Nedre Dalälven, som sträcker sig fram hela vägen mellan Avesta och Bottenhavet. Närmaste större städer utgörs av Uppsala (drygt 8 mil från parken) och Gävle (cirka 5 mil bort).

Färnebofjärdens nationalpark

Nedre Dalälven är ur naturvårdssynpunkt ett av Sveriges i särklass mest värdefulla områden. 

– Sverigesnationalparker.se om Färnebofjärdens nationalpark
Färnebofjärdens nationalpark

Gysinge bruk

I anslutning till nationalparken ligger naturum (alltså en av de byggnader som brukar beskrivas som porten in till våra nationalparker) i Gysinge bruk och dess vackra gamla kulturmiljöer – som tidigare var känt för sitt stora järnbruk.

Färnebofjärdens nationalpark

Detta naturum, som ligger inrymd i en äldre stallbyggnad från början av 1800-talet (som ett tag också var bilmuseum!), är en av de finaste naturumbyggnaderna jag har sett hittills. Byggnadens läge precis intill en framforsande Dalälven gör förstås inte saken sämre. På grund av Corona får vi dock inte möjlighet att gå in till utställningen den här gången.

Färnebofjärdens nationalpark

Vi laddar inför vår runda i nationalparken med en bra lunch på Café Udden, som ligger strax intill naturum. Här finns möjlighet att sitta och äta med utsikt över älven.

Färnebofjärdens nationalpark

Innan vi tar oss vidare mot vår slinga i nationalparken tar vi också en runda i omgivningarna vid Gysinge bruk för att få en närmare titt på de vackra byggnaderna. Vid ett besök i Färnebofjärdens nationalpark bör du verkligen passa på att ta en tur inne i kulturmiljön vid Gysinge. Det är både familjevänligt och ja, hemtrevligt i största allmänhet.

Vandra i Färnebofjärdens nationalpark

Efter lunch och ett besök utanför naturum tar vi bilen mot Mattön och huvudentrén för Färnebofjärdens nationalpark, som ligger drygt 2,5 kilometer sydost från Gysinge Bruk och naturum.

Färnebofjärdens nationalpark
,

För dig som vill ta dig till nationalparkens huvudentré från Gysinge till fots går det att promenera längs bilvägen, men för att få en finare upplevelse rekommenderas istället en kort vandring på tre kilometer. (Gå över broarna till Mattön, sväng sedan ner på leden till vänster vid vindskyddet och skylten Sevedskvarn 3.)

Färnebofjärdens nationalpark

Den inbitne vandraren lär bli besviken över att det inte finns något specifikt ledsystem runt nationalparken, i den här parken är det istället vattenmassorna som står i fokus. Ett lämpligt sätt att uppleva parken kan exempelvis göras genom en dagstur med kajak! Det finns däremot både kortare slingor och vandringsleder i området, markerade med olika färger:

  • Kungsslingan (blå), 1 kilometer. Utgår från huvudentrén på Mattön.

  • Bändan (röd), 4 kilometer. Utgår från huvudentrén på Mattön. (De första 300 m av slingan är tillgänglighetsanpassad.)

  • Skekarsboslingan (grön), 3 kilometer. Utgår från Skekarsbo, drygt 2 mil söder om Gysinge.

Utöver slingorna finns det markerade leder (orange), på flera ställen i nationalparken – se mer information på kartan här.

Tips! Det ska också fina leder strax utanför nationalparken, till exempel Kyrkstigen, Ljusbäcksleden och partier av Gästrikeleden.

Vi väljer att gå ”Bändan”…

Färnebofjärdens nationalpark

… som är en fyra kilometer lång och lättvandrad slinga.

Längs vägen finns både vindskydd och eldningsmöjligheter…

Färnebofjärdens nationalpark

… och när vi besöker parken i mitten av juli möts vi av ett sommargrönskande landskap.

Färnebofjärdens nationalpark

Slingan, och omgivningarna, är omväxlande och trevliga…

Färnebofjärdens nationalpark

… med betoning på trevliga. Det här är ingen spektakulär vandring, men en utmärkt skogspromenad som också hade fungerat bra med mina barn i släptåg.

Det finns en tydlig skillnad i vegetationen mellan områdets södra och norra del. Den södra innehåller barrskogar och myrmarker av norrländsk karaktär, medan den norra har en mer frodig vegetation med ett påfallande inslag av ädla lövträd, framförallt ek och lind.

– Färnebofjärdens nationalpark

Hemön

En av de vanligaste höjdpunkterna (bokstavligen talat) i Färnebofjärdens nationalpark som besökare brukar sikta in sig på är det 20 meter höga utsiktstornet i Skekarsbo, där besökarna lär få en riktigt fin utsikt över nationalparken. Vi blir istället rekommenderade ett annat utflyktstips – Färjestaudden och dess sandstrand på Hemön. Det är en bra bit att köra från huvudentrén, men väl värd mödan. För att ta oss till sandstranden känns det stundtals som att vi kör på Sveriges motsvarighet till Key West, på en smal väg med vatten på båda sidor. (Tänk på att hålla nere hastigheten, och att vara försiktig när du får möte på den stundtals mycket smala vägen!)

Färnebofjärdens nationalpark

Väl på plats väntar en minnesvärd fikastund på sandstranden, med utsikt över självaste Färnebofjärden.

Färnebofjärdens nationalpark

Strax efter oss kommer ett par som kurar ihop sig i vindskyddet på stranden, perfekt om vädergudarna inte är lika nådiga som de var för oss under vårt besök i nationalparken.

Mer läsning om nationalparken hittar du hos mina bloggkollegor 4000mil, som har besökt parken flera gånger.

Bra att tänka på om du besöker Färnebofjärdens nationalpark:

Ta dig hit: Kommer du med bil svänger du av mot Gysinge Bruk från riksväg 56, därifrån är det skyltat mot naturum (där det finns bra parkeringsmöjligheter). Vill du åka buss gäller buss 49 från Gävle, och buss 47 från Sandviken. Det går tyvärr ingen lokaltrafik från Uppsala. Busshållplatsen ligger vid Brukshandeln, därifrån får du promenera en halv kilometer till naturum.

Bästa tiden att besöka parken? Parken är känd för sina mygg, vi får höra att maj är den bästa månaden för att undvika dem – men också för att uppleva den spirande grönskan. Men ja, alla årstider har såklart sin charm! Vi besökte parken i mitten av juli, och besvärades inte alls av myggen.

Övernattningsmöjligheter? Här kan du läsa mer om att övernatta i Färnebofjärdens nationalpark.

Mer läsning om svenska nationalparker: 

Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. (Här på bloggen finns svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.)


Tips! Letar du efter lämpliga dagsryggsäckar till vandringen har Outnorth många fina varianter, bland annat från Fjällräven.

6 comments

  1. Min hittills enda, men verkligen inte sista, upplevelse av Färnebofjärden är den novemberhelg då min bror och jag var där. Vi sov i en väldigt fin, öppen raststuga i nationalparken och hade tänkt att vandra i skogen men… vi hittade så galet mycket trattkantareller att vi bara plockade och plockade och plockade. Till slut backade vi upp bilen intill skogsbrynet och bara lassade in i bakluckan. Påsarna hade tagit slut för länge sen… Det ”lilla lagret” av trattisar har jag kvar, torkade, fortfarande. 🙂

    1. Oj, vilket äventyr – låter ju som en dröm för svampfantaster med så mycket gult guld!

  2. Ni hade samma härliga väder som vi ser jag? 🙂
    Kul att detta har blivit en nationalpark som ”lyfts” till en nationell status, det anade man inte på den tiden man var barn och var här på läger.

    1. Ja, det var tur vi hade regnkläder med oss… Spännande att besöka många olika nationalparker för att se bredden och det unika med varje plats. Söderåsen och Hamra, som jag besökte tidigare i år, är ju något helt annat än det här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close