Close
Semester i Blekinge: guide med tips för en lyckad resa

Semester i Blekinge: guide med tips för en lyckad resa

Mitt lilla hemmalän Blekinge i Sveriges sydöstra hörn må varken vara stort eller särskilt välkänt, men för mig är det ett givet svenskt resmål att tipsa andra om. Att spendera min semester i Blekinge är ett självklart val år efter år, och i detta inlägget delar jag med mig av mina och familjens bästa tips på sevärdheter och saker att göra – allt från specifika städer till badplatser och gårdsbutiker.

Läs mer: Att göra i västra Blekinge – 6 utflyktstips

Semester i Blekinge: guide med tips för en lyckad resa

björketorps gård glass

Bra att veta inför din semester i Blekinge, Sveriges nästa minsta län

tips om blekinge

Blekinge är ett av Sveriges minsta län, näst minst till ytan näst efter Öland. Blekinge brukade beskrivas som gränslandet mellan Danmark och Sverige och blev till slut helsvenskt 1658 genom den berömda freden i Brömsebro. Länet, som är cirka tio mil brett, ligger längst ner i sydöstra Sverige och har starka kungakopplingar tillbaka i tiden. Numera är Blekinge omtalat för sin vackra skärgård och brukar dessutom kallas för ”Sveriges trädgård”. Här bor i dagsläget cirka 150 000 invånare.

#1. Besöksvärda städer i Blekinge

Karlskrona:

Min hemstad Karlskrona med sina otaliga öar, kobbar och skär liknas ofta vid ett Stockholm i miniatyr. Jag, och många med mig, hävdar ofta att marinstaden är en av Sveriges absolut vackraste städer. Kung Karl XI grundade Karlskrona 1680 som en svensk marinbas och staden hade i början av 1700-talet hunnit bli Sveriges tredje största stad. Numera är örlogsstaden upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Läs mer: Weekend i Karlskrona – en guide till staden i havet

Karlshamn:

Karlshamn Vägga

Hamnstaden Karlshamn grundades i samma veva som Karlskrona. Här kan besökare med fördel gå eller cykla “Utvandrarnas väg” som sträcker sig från Eriksmåla till Karlshamn. Det var här, i Karlshamn, som Karl-Oscar och Kristina följde sina drömmar om ett bättre liv och klev på båten mot Amerika.

Läs mer: 5 tips på saker att göra i Karlshamn med omnejd

Kristianopel: 

Den söta lilla kustorten Kristianopel (Nordens första renässansstad!) ligger i Blekinges nordöstra hörn och är återkommande utflyktsfavorit. Ett par av sakerna jag brukar vilja pricka in är ett besök på Café Sött och Salt och en av alla sommarkonserter som ofta hålls i krokarna.

Ronneby:

Ronneby brunnspark

Historiebeskrivningarna om Ronneby (som fått sitt namn efter Ronnebyån som från början hette Rotne å) sträcker sig ända tillbaka till 700-talet e.Kr och kan stoltsera med titeln som Blekinges äldsta stad. En av de givna höjdpunkterna i staden är Ronneby Brunnspark, som är en av anledningarna till att länet brukar kallas Sveriges trädgård.

Läs mer: 5 tips på saker att göra i Ronneby med omnejd

Sölvesborg:

Sölvesborg är den Blekingestad som ligger närmast gränsen till Skåne, vilket också hörs på dialekten. Staden är söt som socker, särskilt under sommarhalvåret. Mina favoritbyggnader i staden är det gamla Fattighuset, Tingshuset (som ritades av arkitekten Gunnar Asplund) och S:t Nikolai Kyrka (fantastiskt vacker kyrka med anor från medeltiden!). Mer information om Sölvesborg hittar du här.

#2. Tips på fina öar att besöka under en semester i Blekinge

karlskrona

Aspö: 

Aspö ligger cirka 25 minuter med vägfärja från Trossö (Karlskrona) och är väl värd ett besök! En av höjdpunkterna på ön är det vackra Drottningskärs kastell, som ligger på öns östra kust.

Hanö:

Hanö, som du når från fiskeläget Nogersund utanför Sölvesborg, är en av mina favoritöar i Blekinge. En av favoritplatserna är Bönsäcke på norra delen av ön, en fantastisk stenstrand bestående av oräkneliga lena, ovala stenar. För att avnjuta ön i lugn och ro kan jag rekommendera en övernattning på Hanö Vandrarhem STF.

Hasslö:

Den solsäkra ön Hasslö utanför Karlskrona går under smeknamnet Lilla Hawaii, och bjuder med sina omtalade och långgrunda stränder på riktigt fin sommarkänsla.

Tjärö:

Vackra Tjärö är bokstavligen talat en väldigt kär ö för både Blekingebor och andra besökare. Till den här ön, som numera är naturreservat, kan du ta dig antingen via Karlshamn eller Järnavik (Ronneby). Läs mer här på bloggen: Tjärö utanför Karlshamn – fint utflyktstips i Blekinge.

Utklippan:

Allra längst ut i Blekinge skärgård ligger ögruppen Utklippan, dit du tar dig med båt från Karlskrona (räkna med ca en timmes båtfärd). Vill du få en glimt av stjärnhimlen, som lär vara något extra där ute, kan du med fördel övernatta på Utklippans Vandrarhem (som dock tyvärr är stängt för tillfället).

#3. Djur och natur i Blekinge

stärnö-bodö

ARK56:

Lederna under samlingsnamnet ARK56 ger ett utmärkt sätt att upptäcka Blekinge via vattenväg eller på land. Lederna, som möts vid 13 olika nav, kan du upptäcka till fots, på en cykel eller i kajak/båt. Här kan du läsa mer om ARK56.

Tromtö naturreservat:

Tromtö, som ligger i Ronneby kommun, är en oas för besökare som uppskattar vacker natur. Naturreservatet är främst känt för sin vackra bokskog, men här finns också ekhagar, en engelsk park och fornlämningar.

Eriksberg:

Blekinge kan stoltsera med en egen safaripark, med allt från kronvilt till visenter. Ett besök här, cirka 15 km utanför Karlshamn, är en unik helhetsupplevelse!

Blekingeleden:

Du borde inte lämna Blekinge utan att gå i vart fall en liten del av Blekingeleden, en drygt 26 mil lång vandringsled med totalt 15 etapper genom omväxlande natur.

Ronneby Brunnspark:

En liten bit av just Blekingeleden går genom Ronneby Brunnspark. Här gör Sveriges trädgård skäl för sitt namn – den prunkande parken är Ronnebys stora stolthet. Namnet härstammar från en hälsokälla som gjorde att folk lockades hit från alla håll och kanter.

Stärnö-Bodö (Karlshamn):

Det här stället är definitivt en av Blekinges naturpärlor och därmed en perfekt utflykt för både Blekingebor och turister. Vacker natur, bra vandringsled (tre kilometer runt Bodö) och fin stämning – åk hit om du har chansen!

#4. Förlag på sevärdheter i Blekinge

marinmuseum

Marinmuseum:

Marinmuseum på Stumholmen i Karlskrona är en given sevärdhet under en semester i Blekinge. Här har stadsplanerarna lyckats bevara det gamla arvet från Karlskrona som världsarvsklassad örlogsstad. Här vilar stadens pampiga Marinmuseum på en pir ut i vattnet, en pir som för övrigt kantas av ett gäng kändisfartyg på rad (bland annat Sveriges sista fullriggare HMS Jarramas). Missa heller inte ubåtshallen!

Läs mer: Marinmuseum i Karlskrona, ett favoritmuseum i Sverige

#5. Tips på bra restauranger & gårdsbutiker i Blekinge

Blomlöfs Rökeri:

Familjeföretaget Blomlöfs Rökeri finns både i Brömsebro och inne i Karlskrona (numera också i Kalmar!).. Den rökta fisken är oslagbar, och räkmackorna slår heller aldrig fel.

Wägga Fisk & Delikatessrökeri / Restaurang Fiskstugan (Karlshamn)

Wägga Fisk & Delikatessrökeri och deras restaurang Fiskstugan är ett annat hett tips för dig som är ute efter en bra fiskrestaurang i Blekinge. Maten håller hög klass, servicen likaså.

Visenten och Havsörnen (Eriksberg):

Restaurangerna tillhörande Eriksberg sägs vara några av Blekinges bästa, och omnämnd i White Guide. Missa heller inte gårdsbutiken, med allt från egenproducerade viltprodukter till delikatesser.

Äggaboden (Ronneby):

Äggaboden är en omtyckt och prisbelönt gårdsbutik/restaurang som ligger strax utanför Ronneby. Läs mer om Äggaboden i Blekinge.

Hiet Kök & Bar (Ronneby):

Den här restaurangen, som öppnade 2023, är ett välkommet inslag i Ronnebys stadsbild! Vid fint väder slår både uteserveringen på gatan och innerfickan upp sina portar. På menyn finns allt från Moule frites till ryggbiff får Bjursund – ni lär inte bli besvikna! Adress: Karlskronagatan 26, Ronneby.

Askunga Dovvilt (Karlskrona):

En av de fina gårdsbutikerna som finns i Karlskrona med omnejd är Askunga Dovvilt Gårdsbutik och Café. Adress: Askunga 422, Fridlevstad

Kai Krog (Karlskrona):

Vill du äta mat på en av Karlskronas absolut bästa restauranger ska du ta dig till Kai Krog på Kilströmskajen. De asiatiska smakerna med nordisk inspiration sitter som ett smäck, och den vackra presentationen och utsikten får du på köpet. Adress: Kilströmskajen 3, Karlskrona.

#6. Tips på bra caféer & fik i Blekinge

tips på utflykt i Blekinge hoby kulle herrgård

Andréns Bageri på Sturkö (Karlskrona):

Det lilla familjeföretaget utanför Karlskrona är ett skärgårdsbageri du inte vill missa. Här serveras det godaste fika- och matbröd du kan tänka dig (missa inte Karlskronaspecialiteterna ”rågskorpor”!). Adress: Kyrkvägen, 22 Sturkö

Björketorps Gård (Ronneby):

Vill du ha glass i stora lass (antingen kulglass eller förpackning) rekommenderas en utflykt till Björketorps Gård, där glassen tillverkas av mjölken från gården och ägg från grannhönsen. Här går det också att köpa med sig egen mjölk på flaska från gårdsbutiken.

Café Mandeltårtan (Ronneby):

Café Mandeltårtan är en klassiker i Ronneby, med vackra omgivningar och viktigast av allt – fika av hög kvalitet.

Kafé Måsen (Torhamn):

Gulligt skärgårdscafé och hamnkrog i östra Blekinge, perfekt sommarutflykt dit du också kan ta skärgårdsbåtarna från Karlskrona. Läs mer: Kafé Måsen i Torhamn – utflyktstips i Blekinge skärgård

#7. Tips på boenden i Blekinge

tips på utflykt i Blekinge hoby kulle herrgård

Hoby Kulle Herrgård (Ronneby):

Vill du bo på ett av Blekinges bästa B&B bör du ta sikte på Hoby Kulle Herrgård i Bräkne-Hoby, som ger associationer till både rosaskimrande slottdrömmar och italienska “villas”. Historierna om Hoby Kulle sträcker sig långt tillbaka i tiden, och den nuvarande byggnaden uppfördes på mitten av 1800-talet.

Eriksberg:

Eriksberg erbjuder utöver safariupplevelser också hotellupplevelser av väldigt hög klass. Mest omtalat just nu är nybygget Synvillan, ett riktigt häftigt naturboende med glasgolv (!) där hotellgästerna har möjlighet att se djuren äta under huset. Läs mer och boka här.

#8. Tips för barnfamiljer på semester i Blekinge

sturköpendel
tips på saker att göra i karlskrona med barn barnens gård
 • Kreativum i Karlshamn erbjuder allt från visuell stjärnhimmel och rymdutställning till och äventyrliga stationer med teman som skog, vatten, hållbarhet, teknik, människans sinnen och reaktion.
 • Barnens Gård strax utanför Karlskrona är en sommarklassiker för många besökare under en semester i Blekinge, och är väl så nära nöjespark vi kommer i länet. En av anledningarna till att mina barn vill dit varje sommar är vattenlandet. Läs mer: Barnens Gård – tips att göra i Karlskrona med barn
 • Campa, fiska, vandra och bada: Blekinge erbjuder för att uppleva naturen i stort och smått, allt från camping och fiske till vandring och bad. Ta en titt på Naturkartan för att hitta inspiration om bland annat Blekingeleden och ARK56 (Blekinges länkade kustleder). Gillar dina barn att fiska? Här finns mer information om fiske i Blekinge skärgård

Fler tips hittar du här: Blekinge med barn – 10 tips på saker att göra

#9. Tips på stränder och badplatser under din semester i Blekinge

Sandviken (Sölvesborg)

Sandviken, med dess kilometerlånga vita sandstrand, brukar anses som en av Blekinges mest populära stränder. (Nej, du behöver alltså inte åka till Österlen för att få vita sandstränder!)

Saltö (Karlskrona)

En av mina personliga favoritbadplatser i Karlskrona är Saltö och dess badvänliga klippor (här finns även badbrygga och sandstrand).

Listerlandet (bl.a. Torsviken, Sandviken, Pukavik och Hällevik)

Vill du åt riktigt fina stränder i Blekinge är badplatserna längs halvön Listerlandet ett väldigt hett tips! Här finns stränder för alla smaker.

Fler tips på platser med fina badmöjligheter:

 • Petersvik (Torhamn)
 • Gökalv (ca 15 km från Ronneby), både klippor och strand
 • Tjärö/Karön (Ronneby)
 • Stundentviken (Karlskrona)

Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. Här på bloggen finns specifika svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor. Omslagsbild: Brändaholm, Karlskrona. Inlägget publicerades 2020, men är uppdaterat i juli 2023.

10 comments

 1. Vilken lycka för den som vill semestra i Blekinge och finner detta inlägg. Snyggt presenterat!

 2. Måste erkänna att jag har ganska dålig koll på Blekinge, även om det är det landskap jag besökt varje år i över 15 års tid – och till skillnad från dig så är det Sölvesborg jag känner till allra bäst – Sweden Rock Festival! Nästa år kommer bli episkt. Längtan är enorm.

  1. Förstår att du längtar efter så många år på plats och nu det här ofrivilliga uppehållet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close