Close
Tips på utflykter runt Stockholm: 15 fina resmål nära huvudstaden

Tips på utflykter runt Stockholm: 15 fina resmål nära huvudstaden

Många som vill ha tips på utflykter runt Stockholm vill uppleva skärgårdsliv och vacker natur – men utan för den sakens skull behöva åka alltför långt. Här kommer femton olika förslag på saker att se och göra när du har tröttnat på Stockholms stadspuls. Tipsen är uppdelade i kategorierna 1) Aktiva dagar 2) Vacker natur och ljuv skärgård 3) Boende/Hotell med det lilla extra 4) Småstadsromantik och 5) Öar utanför Stockholm. De flesta förslagen ligger inom en dryg timmes avstånd från Stockholm city.

paddla kajak i Stockholms skärgård

Tips på utflykter runt Stockholm: 15 fina resmål nära huvudstaden

#1. Aktiva dagar med vandring, paddling, löpning och bad

paddla kajak i Stockholms skärgård

Gålö Havsbad och vandring på Stora Gålöslingan: Gålö Havsbad brukar kallas Stockholms lustgård och ligger vid Skälåkersviken i Haninge. Havsbadet har en av Stockholms längsta sandstränder och är ett omtyckt utflyktsmål för badsugna besökare. Gillar du att vandra? Ta sikte på den drygt 12 km långa Stora Gålöslingan, en av de finare vandringarna i Stockholmsområdet. Till Gålö tar du dig på cirka 35 minuter med bil från Stockholms central. 

Läs mer: Gålö Havsbad och vandring på Stora Gålöslingan

Dalarö: Dalarö, som ligger drygt fyra mil från Stockholm, är ett givet tips på utflykter runt Stockholmsområdet. Här bjuds tydligen på Stockholms bästa väder, men framför allt ett helt gäng öar, kobbar och skär. Förutsättningarna är därmed som gjorda för att åka hit och paddla kajak, förslagsvis via Dalarö Kajak.

Läs mer: Att hyra kajak på Dalarö utanför Stockholm

Tyresta Nationalpark: Stockholmsborna är bortskämda med en fantastiskt fin nationalpark alldeles i närheten av stadsmyllret. En utflykt till nationalparken passar alla åldrar. Här erbjuds allt från fina vandringsleder och grillmöjligheter, men också vindskydd för övernattning samt familjevänliga aktiviteter vid naturum. Parken ligger endast två mil från Stockholm central, hit tar du dig enkelt med kollektivtrafik.

Läs mer: Naturum Tyresta Nationalpark – familjedag i Haninge och Sörmlandsleden från Alby friluftsgård – Tyresta by

#2. Vacker natur och ljuv skärgård

Vandring Lida Friluftsgård Äventyrsstigen

Värmdö: Skärgårdstemat på Värmdö är genomgående, vilket inte är så konstigt med tanke på att det finns drygt 10 000 öar i kommunen (några av de mest omtalade är Grinda, Sandhamn och Möja). Min version av ultimat utflyktsdag börjar med promenad ute vid Artipelag, fortsätter med lunch vid Gustavsberg och avslutas med ett kvällsdopp ute vid Björnö Naturreservat.

Läs mer: Utflykt till Värmdö – Artipelag, Gustavsberg och Björnö

Lida naturreservat: Fina Lida naturreservat ligger vid sjön Getaren i Tullinge söder om Stockholm och är ett perfekt utflyktsmål för natur, bad, friluftsliv och äventyr! Om vandring är din grej rekommenderas Äventyrsstigen. Är du istället ute efter ett kul familjeäventyr kan höghöjdsbanan ”Accropark” vara ett bra alternativ. Lida naturreservat når du på cirka 30 minuter från centrala Stockholm.

Läs mer: Vandra i Lida naturreservat: Äventyrsstigen (9 km)

Torö Stenstrand och Örens naturreservat: Havsvyer, öppen horisont och en karaktäristisk stenstrand är några av anledningarna att besöka Torö Stenstrand och Örens naturreservat i närheten av Nynäshamn. Hit vallfärdar dessutom surfare från land och rike för att fånga Den Perfekta Vågen – det är knappast någon slump att svenska mästerskapet i vågsurfing vid ett flertal tillfällen har gått av stapeln här.

Läs mer: Torö stenstrand och Örens naturreservat: hav och horisont och Utflykt till Torö hembygdsförening

#3. Boende/hotell med det lilla extra

häringe slott

Nynäs Havsbad: En dryg halvtimme söder om Stockholm väntar ett spa med oslagbar utsikt och natursköna omgivningar. Den gula träbyggnaden med grönt plåttak och vita fönsterkarmar som inrymmer spaavdelningen är välkänd och uppskattad för både oss lokalinvånare och långväga turister. Vill du ha en övernattning med det lilla extra i närheten av Stockholm är det här ett givet alternativ!

Läs mer: Nynäs Havsbad – spaweekend utanför Stockholm

Smådalarö Gård: Ett annat spahotell som kan rekommenderas utanför Stockholm är Smådalarö Gård på Dalarö. Här väntar riktigt snyggt inredda rum, schyst mat i restaurangen samt en liten men trevlig och fräsch spaavdelning.

Läs mer: Smådalarö Gård – recension av hotell med spa i Stockholms skärgård

Häringe Slott: Föredrar du slottskänsla ute på landet? Checka in på Häringe Slott för en weekend med extra allt. Här kan du äta en trerättsmiddag omgiven av takmålningar, kristallkronor och hyllmetrar med fint inbundna böcker. Häringe Slott är ett perfekt utflyktsmål även utan övernattning, hit kan du bland annat åka för att avnjuta slottets populära Afternoon Tea.

Läs mer: Övernattning på Häringe Slott

#4. Småstadsromantik utanför Stor-Stockholm

trosa

Trosa: Den här lilla söta staden har allt som behövs för en lyckad utflyktsdag från Stockholm! Trosa gör sig som bäst i full blom när trädgårdarna längs å-promenaden exploderar i olika nyanser av grönt. Kombinera gärna med en tur till Tullgarns slott som ligger alldeles i närheten.

Läs mer: Utflyktsdag till Tullgarns slott och Trosa

Norrtälje: Här väntar ännu en skärgårdsidyll på rimligt bilavstånd från Stockholm. Staden har med den äran lyckats bevara, förvalta och förädla sin småstadscharm med marint tema och fungerar fint som utflyktsmål året runt.

Läs mer: Familjesemester i Roslagen: tips och inspiration

Sigtuna: Staden som titulerar sig Sveriges första stad ligger perfekt beläget vid Mälaren och charmerar sina besökare med låg träbebyggelse av absolut bästa sort. Strosa, fika och njut av omgivningarna – det här är helt klart en av Sveriges sötaste småstäder!

Läs mer: Sigtuna – ett smakprov på Sveriges första stad

#5. Öar i närheten av Stockholm

landsort nynäshamn

Landsort/Öja: Båtarna till Landsort/Öja avgår från Ankarudden på Torö, turen över tar en dryg en halvtimme. Väl på plats väntar Stockholms skärgårds sydligaste utpost tillika en av Stockholms absolut charmigaste små öar.

Läs mer: Landsort: båtutflykt till Stockholms skärgård

Utö: Den här ön, som är betydligt större än Landsort, är ett välbesökt utflyktsmål som du når med Waxholmsbåtarna från Årsta Brygga (sommartid går de även från Strömkajen i Stockholm). Utö gör sig utmärkt för cykling, bad, fika och vandring.

Läs mer: Tips om Utö – en utflykt till Stockholms skärgård

Ängsö: Ängsö nationalpark i Roslagen är betydligt mer svårtillgänglig än motsvarigheten i Tyresta, men klart värd ett besök. Det här är en av Sveriges minsta nationalparker, men också en av de äldsta. Skärgårdsskönheten i fråga ligger drygt 1,5 mil söder om Norrtälje. För att nå ön och dess nationalpark är det båt som gäller.

Läs mer: Ängsö nationalpark i Roslagen: tips och inspiration inför ditt besök


Mer inspiration om Sverige hittar du i min bloggserie Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips. (Omslagsbild från Nynäshamn i november.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close