Close
Tullgarns slott: tips på dagsutflykt från Stockholm

Tullgarns slott: tips på dagsutflykt från Stockholm

Lagom till våren börjar göra sitt efterlängtade intåg i Sverige börjar också utflyktslusten att väckas till liv. För vår familj, som bor i närheten av huvudstaden, finns en lång önskelista över lämpliga utflykter att bocka av. Ett tips på dagsutflykt från Stockholm som vi uppskattade är Tullgarns slott i kombination med några timmar i Trosa.

Trosa ligger en dryg timmes bilresa söder om Stockholm. Vi började istället vår utflyktsdag vid Tullgarns slott, därifrån tog det max 20 minuter att köra vidare till Trosa.

Tullgarns slott
Tullgarns slott
Tullgarns slott

Tullgarns slott: tips på dagsutflykt från Stockholm

Under mina resor till Skottland brukar slottssafari vara ett uppskattat inslag, men faktum är att även Sverige har ett gäng fina slott som håller måttet för den som vill åt lite kunglig glans.

Tullgarns slott

Tullgarns slott i Sörmland byggdes på 1700-talet, och har kunnat titulera sig kungligt slott sedan 1770-talet, när staten gav slottet till hertig Fredrik Adolf.

Tullgarns slott

Nuförtiden förknippas slottet främst med Gustav V och drottning Victoria, som använde Tullgarn som sitt sommarslott i slutet av 1800-talet och några år framåt.

Tullgarns slott
Utsikt över Tullgarnsviken.

Slottsomgivningarna är rofyllda och vackra, vi var här under början av säsongen och stundtals kändes det som att vi var nästan ensamma på plats.

Tullgarns slott

För den som är intresserad av slottsparken och växtligheten i området finns bra information på hemsidan för De Kungliga Slotten. Jag fastande främst för informationen att det på Tullgarn tidigare fanns en stor handelsträdgård som levererade sina varor till hovet i Stockholm, men också till försäljning till allmänheten.

Tullgarns slott

I slottsparken, intill parkeringen, ligger Tullgarns Värdshus. Här ryms både besökscenter, slottskafé och butiken Slottsboden.

Tullgarns slott

När vi var här hade värdshuset inte hunnit öppna, så vi fick nöja oss med medhavd picknick på trappan…

Tullgarns slott

… men det gick uppenbarligen ingen nöd på oss!

Tullgarns slott

Under vårt besök höll stallbyggnaden intill värdshuset på att renoveras inför sommarsäsongen. I den här byggnaden serveras måltider i samband med specifika temakvällar och evenemang.

Tullgarns slott

Öppettider och praktiska detaljer:

  • Slottet har öppet specifika dagar under sommarmånaderna (juni-september) i samband med guidade visningar. Visningarna genomförs en gång i timmen från kl 11 fram till stängning kl 17. Visningen pågår i 45 minuter, läs mer här.
  • Biljetter kan köpas på plats, antingen i besökscentret/värdshuset eller vid entrén till Tullgarns slott. Biljetter kan även förköpas på nätet. Vuxen betalar 100 kr, barn 7-17 år samt studenter betalar 50 kr.
  • Här kan du läsa mer om vår utflyktsdag till Tullgarns slott och Trosa.

Tips! Här hittar du fler förslag på besöksvärda svenska slott.


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close