Close
Smådalarö Gård: recension av hotell med spa i Stockholms skärgård

Smådalarö Gård: recension av hotell med spa i Stockholms skärgård

Innehåller köplänkar/adlinks.

Med ett ankare i loggan väljer Smådalarö Gård Hotell & Spa att fokusera på skärgårdsmiljön i sin verksamhet. Och det är just skärgård och vatten överlag som är det genomgående temat för en vistelse på Smådalarö Gård. Vill du boka ett spahotell i Stockholmsområdet är Smådalarö Gård intill Hemviken definitivt ett av de bättre alternativen. Anläggningen ligger med avundsvärt läge vid vattnet i en vilsam miljö vilket skapar förutsättningar för en kravlös vistelse jag gärna upplever igen!

Smådalarö gård tips
Smådalarö gård tips

I början av maj sitter jag och Lisa/Let’s go Explore på varsitt håll och googlar lämpliga hotell i Stockholmsområdet inför en miniworkation där planen är att både umgås och jobba. Priserna i Stockholm visar sig vara hutlösa under våra aktuella datum – jag gissar på konferensvecka eller liknande? Lisa föreslår istället en vistelse på Smådalarö Gård som erbjuder väldigt prisvärda mitt-i-veckan paket. Jag säger ja på studs mot bakgrund av fina rekommendationer från nöjda vänner och bekanta som har valt just Smådalarö Gård för att fira diverse jubileum och andra speciella tillfällen, allt från bröllopsnätter till släktkalas och tjejweekends. Det är också min slutsats efter att själv ha besökt Smådalarö Gård Hotell & Spa – det här är en plats att trivas på för alla generationer för alla typer av firanden eller ”bara” lite extra guldkant i vardagen.

Smådalarö Gård Hotell & Spa: en recension av hotell med spa i Stockholms skärgård

#1. Läge, känsla och allmänt om Smådalarö Gård Hotell & Spa

Smådalarö Gård Hotell & Spa ligger längst ut på Dalarö – omgiven av Tyresta Nationalpark i väst, Ingarö i norr, Nämdö i öst och Ornö i söder. Vi får höra att grundaren av Skype har köpt en hel ö nästgårds med Smådalarö Gård Hotell & Spa, så visst är den här delen av Stockholms västra skärgård ett attraktivt bostadsområde. Fullt förståeligt eftersom det ligger i en vacker skärgårdsmiljö precis vid havsbandet men samtidigt relativt nära Stockholm city.

Smådalarö gård tips

Själva hotellet i sig är knappast en nybyggnation i hotellbranschen á la Stordalen utan har vilat på samma plats under ett par decennium. Efter många år vid den svenska handelsflottan var det just här en kapten vid namn Carl Peter Blom valde att uppföra sitt bostadshus i början av 1800-talet. Han hade då förvärvat den stora egendomen ”Tyresö skärgårdsdel” och valde med omsorg Smådalarö Gård som sin hemmabas. Det pampiga trevåningshuset stod klart 1810 och lär vara inspirerat från de lyxiga Medelhavsvillor som Blom besökte under sina seglatser.

Smådalarö gård tips

Allt eftersom fick kapten Bloms bostadshus sällskap av fler byggnader på marken och idag erbjuder Smådalarö Gård bland annat hotellverksamhet, spafaciliteter och fina konferensmöjligheter.

#2. Hotellrummen på Smådalarö Gård Hotell & Spa

På Smådalarö Gård Hotell & Spa finns i skrivande stund 110 personliga hotellrum av olika rumstyper att välja mellan.

Vi checkar in ett ”Superior Loft”, närmare bestämt rumsnummer 265 som ligger i samma byggnad som hotellreceptionen. Mitt första spontana intryck är att inredningen påminner om en mix av Hotel Frantz och Ellery Beach House sammanslaget med en lyxigare variant av sommarstuga. Färgerna är sobra, känslan är vilsam och lantlig, men modern på samma gång. En eloge till inredarna som har lyckats med bedriften att skapa/behålla skärgårdstemat fast utan klyschor!

Jag börjar direkt fantisera om att inreda vårt framtida badrum på sommarstället i Karlskrona skärgård med ungefär samma stil. Badrumsprodukterna kommer från Kerstian Florian (samma märke används på hotellets spa).

Smådalarö gård tips

Vårt rum är ganska litet, mindre än vad jag hade förväntat mig. Det fungerar bra för mig och Lisa att sitta och jobba med varsin dator i sängen, men för den som har mycket skrivjobb och möten att genomföra rekommenderas att boka ett rum med skrivbord och stol för en bättre arbetsmiljö. Lisa väljer istället att genomföra sina möten ute vid de gemensamma ytorna på hotellet, vilket fungerar bra mitt i veckan.

Smådalarö gård tips

Vårt hotellrum ligger på en ”loftgång” ovanför Bloms Bar – som givetvis är uppkallad efter Kapten Blom. Mysigt ställe som passar utmärkt för kvällshäng, särskilt under vinterhalvåret och kyligare dagar.

#3. Restaurang och mat på Smådalarö Gård Hotell & Spa

Utöver ”Bloms Bar” (där det finns möjlighet att beställa enklare mat) stoltserar Smådalarö Gård med sin restaurang ”Brasserie och Bränneri”…

Smådalarö gård tips

… där vi äter middag och frukost. Under vår vistelse möts vi av en härlig blandning av gäster i hela åldersspannet – glada pensionärer av olika nationaliteter som golfar i närområdet, en familj med tonåringar som firar pappans femtioårsdag, en småbarnsfamilj som lyxar till det och diverse konferensgäster. Det är ett gott betyg till Smådalarö Gård Hotell & Spa – de har lyckats skapa en stämning som passar alla åldrar och samhällsklasser.

Smådalarö gård tips

Maten på restaurangen håller bra klass. Inte högsta, inte lägsta, men över medel. Vi tar in en brödkorg med riktigt bra knäckebröd och bröd – lika gott som efterrätt! I den bästa av världar hade brödkorgen serverats utan extra kostnad, vilket är fallet på vissa finare restauranger. Här får vi dock betala strax under hundralappen för korgen i fråga. Till huvudrätt tar Lisa tar in krabba, medan jag kör en vegetarisk kålrätt.

Smådalarö gård tips

Hotellfrukosten är fin, här finns en lagom stor frukostbuffé med godsaker. Extra plus för egentillverkad granola, finbröd och massor med tillbehör i form av nötter, frön och torkad frukt.

#4. Spaupplevelsen på Smådalarö Gård Hotell & Spa

2023 kammade Smådalarö Gård Hotell & Spa hem titeln ”Stockholms bästa spahotell” på Travel News Business Forum. Det finns flera bra spahotell i Stockholm, men det jag tycker utmärker Smådalarö Gård är att stället lyckas leverera i alla beståndsdelar utöver spadelen: snygga hotellrum, härlig miljö både ute och inne, möjlighet till aktiviteter och därutöver en restaurang som levererar. Själva spadelen är 2000 kvm som sträcker sig både inom- och utomhus.

Smådalarö gård tips

Spaavdelningen är lyxigare än vad jag har förväntat mig. När jag kliver in i damernas omklädningsrum mötes jag av en härlig grön kakelvägg, stora speglar och separata duschar.

Smådalarö gård tips

Det finns fyra pooler att välja på, två ute och två inne.

Bortanför en av innepoolerna väntar OAS-rummet med hängstolar, soffor och en hel massa kuddar…

.. men min klara favorit är ändå brasrummet med sina viloplatser. Det ska väl tilläggas att jag har lyxen att vara helt själv här inne – det förhöjer såklart upplevelsen. Här sitter jag länge, inlindad i min badrock och stirrar in i lågorna medan jag känner värmen omsluta mig från alla håll och kanter. Det här stället gör sig allra bäst innan badkläderna blir blöta!

Smådalarö gård tips

Drömmen hade såklart varit att sitta i en infinitypool utan en gångväg mellan spadelen och Hemviken, och därmed möjlighet att kunna klättra nerför en badstege direkt i havet (vilket jag är bortskämd med från Nynäs Havsbad i mina hemmatrakter). Det här duger dock gott!

Utöver pooler, behandlingsrum och avslappningsrum finns tre olika bastur: ångbastu, torrbastu och ett sanarium – alltså en blandning mellan torr- och ångbastu. Det finns också ett par bastur nere vid bryggan som du når via trappor ner till vattnet. Elbastun finns att tillgå för hotellgäster, den vedeldade tillhör inte Smådalarö Gård men går ändå att abonnera.

Gillar du yoga finns en Yogashala, föredrar du fotbad finns ett gäng sådana där du själv får göra behandlingen. Barn är välkomna från sex års ålder i sällskap av målsman mellan kl 08-11. Vill du åt ett större spahotell är min rekommendation att boka Falkenberg Strandbad, Ystad Saltsjöbad eller Asia Spa i Varberg.

#5. Bra att veta om Smådalarö Gård Hotell & Spa och fler tips om Dalarö

Smådalarö gård tips
  • Kostnad för hotellrum: Vi betalar drygt 3000 SEK för två personer, då ingår övernattning, frukostbuffé, spaentré för tre timmar (inklusive lån av morgonrock och tofflor) samt tillgång till gym. Tänk på att det ofta är billigare att checka in mitt i veckan och att du får tio procent rabatt om du signar upp dig på nyhetsbrevet.
  • Padel- och tennisbanor (utebanor) ligger precis i anslutning till hotellets parkering. Bokning sker via MATCHi-appen.
  • Utflyktstips i närområdet: Jag kan verkligen rekommendera att uppleva Dalarös skärgård genom att paddla kajak: Att paddla kajak i Stockholms skärgård (Dalarö)
  • Annat hotelltips i Stockholm med liknande karaktär: Ellery Beach House – recension av naturnära Stockholmshotell
  • Ta dig hit: Från Stockholm central tar det enligt Google Maps ca 40 minuter med bil att nå hotellet, som har bra parkeringsmöjligheter. Åker du kommunalt gäller resrutt enligt sl.se.

Läs mer och boka här: Smådalarö Gård och Hotell (adlink).


Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close