Close
Ängsö nationalpark i Roslagen: tips och inspiration inför ditt besök

Ängsö nationalpark i Roslagen: tips och inspiration inför ditt besök

Ängsö nationalpark i Roslagen är en sommaridyll i Stockholms skärgård, men det gäller att planera sitt besök för att kommat hit! Ön ligger dryga 1,5 mil söder om Norrtälje. För att nå ön och dess nationalpark är det båt som gäller. 

Har du inte tillgång till egen båt? Då får du istället satsa på turbåt eller taxibåt.

ängsö nationalpark

Jag och mina vänner planerar besöket till Ängsö den 6 juni och prickar därmed in Sveriges nationaldag. Något café eller affär finns inte på ön, vi besökare uppmanas istället att ta med egen mat. Den uppgiften tar min vän Louise på allvar och överraskar oss med en klassisk jordgubbstårta som vi hugger in på strax efter vi gått på land. Att besöka en av Sveriges nationalparker på Sveriges nationaldag känns definitivt som en grej vi bör göra till tradition framöver!

En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar.
Nu smeker vindens ljumma fläkt de fagra örtesängar.

Och solens ljus och lundens sus
Och vågens sorl bland viden förkunna sommartiden.

– En vänlig grönskas rika dräkt (Sommarpsalm), text Carl David af Wirsén.

Ängsö nationalpark i Roslagen: tips och inspiration inför ditt besök

I skrivande stund finns det 30 nationalparker i Sverige utspridda från söder till norr. Nationalparkerna skyddar och bevarar värdefulla områden från att förstöras eller försvinna, och är var och en unik på sitt sätt. I de respektive parkerna finns det bästa av vår svenska natur representerat – allt från fjäll och sjöar till kust, hav, skog och våtmarker.

Läs mer: Nationalparker i Sverige (och att vilja besöka alla 30)

#1. Allmänt om Ängsö nationalpark och några av dess höjdpunkter

Vissa nationalparker har helt klart mer wow-faktor än andra, för min del blir jag exempelvis helt tagen första gången jag möter fjällvidderna uppe i Abisko. När jag kliver av båten vid Ängsö nationalpark känner jag mig inte överväldigad av vyerna, mer ”välbekant hemma” eftersom jag är uppvuxen och numera boende i skärgården på Sveriges östkust.

Ön erbjuder ett vackert odlingslandskap med blommande slåtterängar, beteshagar och hamlade träd. 

– Ängsö nationalpark
ängsö nationalpark

Ängsö nationalpark är med sina 190 hektar mark (varav 73 är landyta) en av våra minsta nationalparker, men också en av våra äldsta. Nationalparken bildades redan 1909 för att bevara den vackra miljön på denna skärgårdsö – vilket idag innebär att ön huserar ett välbevarat odlingslandskap från 1800-talet. Parken gör sig bäst under våren och försommaren, när hela ön exploderar i grönska och blomsterprakt!

ängsö nationalpark

När vi kliver av båten (som stannar vid Hemudden) ger sig några av båtpassagerarna ut på en guidad tur med Ängsös naturbevakare. De guidade turerna ges vissa datum och sker alltså i anslutning till turbåtarnas ankomst. Under vår båtresa med Waxholmsbolaget från Strömkajen annonseras det ut information om turerna, biljetter säljs ombord och kostar 80 kr/vuxen. (Barn och ungdomar under 18 år går gratis). Den guidade turen tar strax över en timme.

Läs mer om vandringar och guidade turer

ängsö nationalpark

För oss som har en brokig skara barn och ungdomar med oss i sällskapet passar det bättre att följa barnens takt och därmed själva se mer av ön och dess stigar. Ön är generellt ganska platt och det är lätt att ta sig fram.

ängsö nationalpark

Det finns markerade stigar att följa och vi sätter av förbi det röda torpet upp mot Brunnsängen och förbi Långängen. Fåglarna kvittrar och man nästan hör hur grönskan pirrar på ön.

Flera av våra medpassagerare på båten tillhör Botaniska sällskapet – som under den här dagen besöker Ängsö och dess blommande ängar och hagar under en av sina botaniska exkursioner. Jag slår följe med en av medlemmarna, som entusiastiskt berättar om Ängsös växtlighet och om den ”tystnadsterapi” han tycker att skärgården erbjuder.

Under tidig vår, i lövsprickningstid, lyser lövlundarnas marker vita av blommande vitsippor. Vill man uppleva massblomningen av orkidén Adam och Eva ska man besöka Ängsö från mitten av maj till mitten av juni. Då blommar även majviva, ramslök och vårärt och gullvivor färgar ängsbackarna gula.

– Ängsö nationalpark
ängsö nationalpark

Vi promenerar vidare upp mot Norrudden och dess klippor…

ängsö nationalpark

… där vi stannar och hugger in på vår medhavda lunch.

ängsö nationalpark

Efter lunch och lek tar vi oss vidare in mot Adamsängen där Ramslöken blommar.

ängsö nationalpark

Här vid Adamsängen finns också en husgrund markerad på kartan, vilken såklart ska utforskas av småttingarna.

ängsö nationalpark

Vi följer sedan de upptrampade vandringsstigarna ett varv upp mot Adamsudden och rundar därmed både Adamsskogen och Norrskogen. Den här vandringen vid Adamsudden är betydligt mer kuperad och inte lika lekande lätt för våra yngre barn, som vid det här laget börjar kännas ganska klara med stigvandrandet. En del av oss stannar till för ett svalkande dopp längs vägen…

ängsö nationalpark

… innan vi snart är tillbaka till den välbekanta synen av torpet igen!

#2. Att resa till Ängsö nationalpark

Under vår- och sommartid går turbåtar till Ängsö från Strömkajen i centrala Stockholm, men också från Furusund i Norrtälje. Från Strömkajen tar båtturen nästan 2,5 timme. Från Furusund går det betydligt fortare, 20-25 minuter. Tidtabeller och aktuella biljettpriser från Strömkajen finns hos Waxholmsbolaget.

ängsö nationalpark

Vi besöker Ängsö sommaren 2022 och betalar då 135 kronor/enkel resa för en vuxen och 99 kronor enkel resa/barn. Barn under 7 år åker gratis. Båten tar 2 timmar och 20 minuter från Strömkajen till Ängsö. Åker du med barn? Ladda upp med spel, kortlek och fika! (Det finns också fika att köpa på båten).

ängsö nationalpark

Vår båt avgår kl 10:45 från Strömkajen, drygt en timme senare stannar vi till vid Vaxholm där våra vänner kliver på. Vi når Ängsö kl 13:05, och båten tillbaka mot Strömkajen går från Ängsö 16:40. Detta ger oss 3,5 timmar i nationalparken – vilket känns väldigt lagom för en dagsutflykt! Åker du från Furusund? Boka resan hos Norrtälje turistbyrå/Visit Roslagen.

Båttaxi bokas via Norrtälje turistbyrå (tel 0767-650 660) eller hemsidan Norrtälje turistbyrå/Visit Roslagen.

ängsö nationalpark

Kommer du med egen båt? Vid Hemudden finns en mindre småbåtsbrygga där man kan lägga till maximalt två nätter i rad. Det finns också ett helt gäng naturhamnar och klippor (vi ser bland annat en båt ligga utanför Adamsudden). OBS! Tänk på att större delen av öns östra sida är fågelskyddsområde med tillträdesförbud mellan 1 februari till 15 augusti.

#3. Bra att tänka på om du besöker Ängsö nationalpark

ängsö nationalpark
ängsö nationalpark
  • Är Ängsö nationalpark lämplig för barn? Jag och mina vänner besöker ön med nio barn i åldrarna 7 – 15 år. Vi prickar in en vacker sommardag med härligt väder och alla verkar faktiskt uppskatta utflykten. Båtturen är behaglig, stigarna relativt lätta att gå (baserat på att man inte har barnvagn med sig) och vi har med oss mycket mat och fika för att hålla humöret uppe. Vi ser ett par småbarnsfamiljer som har lämnat barnvagnen hemma och istället har bärsele med sig – vilket rekommenderas. Jag reagerar dock på är att det blir en dyr utflykt för en barnfamilj, båtbiljetterna för en vuxen och fyra barn går på över 1000 kronor. Bor du i Stockholmsområdet och vill besöka en nationalpark med barnen hade jag personligen rekommenderat Tyresta nationalpark, som är minst lika fin fast med annan karaktär!
  • Ta med egen mat och dricka! Det finns ingenting att köpa på ön. Rastplatser med bänkbord lämpliga för picknick finns vid både Svartviken, Norrviken samt vid båtbryggan vid Hemudden där turbåtarna kommer in. Dricksvatten finns på ladan mittemot torpet, men ta med eget vatten om du har möjlighet eftersom mängden vatten på ön är begränsad.
  • Grillplatser och eldning: Två grillplatser finns vid båtbryggan vid Hemudden, i övrigt är det förbjudet att elda på ön.
  • Torrtoaletter finns i Svartviken, Norrviken och Hemudden (endast tillgänglighetsanpassad vid Hemudden).
  • Övernatta/tälta: Det finns möjlighet att tälta på anvisad plats på norra delen av ön. Det är tillåtet att tälta i högst två dygn. Det finns alltså ingen stuguthyrning på Ängsö.
  • Är Ängsö nationalpark tillgänglighetsanpassad? I området mellan båtbryggan och torpet är stigarna ”hårdgjorda”. I det här trevliga området finns en tillgänglighetsanpassad torrtoalett, rastplats med eldstad och en rastbod med en Ängsö-utställning som går att nå med rullstol. Det är dock klurigare att nå bortanför torpet, där stigarna inte är hårdgjorda och där vissa partier blir geggiga och sanka när det regnar.
  • Karta över Ängsö nationalpark finns i pdf-format här.

#4. Övriga tips i Roslagen

marholmen båthus

#5. Mer läsning om svenska nationalparker

stenhuvuds nationalpark tips

Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. (Här på bloggen finns fler svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.)

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close