Close
Gålö Havsbad och vandring på Stora Gålöslingan

Gålö Havsbad och vandring på Stora Gålöslingan

Jag är bortskämd med havsvyer och fina vandringsleder här ute i Nynäshamn, men visst är det kul med lite variation mellan varven på ”mina” välbekanta stigar. På mindre än en timmes räckhåll med bil har jag tillgång till en hel uppsjö av vackra skärgårdsmiljöer i närheten; Dalarö, Torö, Landsort/Öja och Muskö för att nämna några. Igår stod Gålö Havsbad på schemat, och närmare bestämt den 11,7 kilometer långa vandringsleden ”Stora Gålöslingan”.

Gålö Havsbad och vandring på Stora Gålöslingan (11,7 km)

Gålö Havsbad

Gålö Havsbad, som tydligen brukar kallas ”Stockholms lustgård” ligger vid Skälåkersviken på nordöstra Gålö i Haninge kommun. Havsbadet har en av Stockholms läns längsta sandstränder, vilket innebär att badet brukar vara ett omtyckt utflyktsmål för badsugna sommargäster i Stockholmstrakten.

Gålö havsbad

Här finns också camping för både husbilar och husvagnar, samt möjlighet att hyra stuga.

Gålö Havsbad

Jag och mina två vänner åker till Gålö Havsbad i början av maj, men den här gången är det inte badet som lockar. Vi har istället planerat att ta oss runt Stora Gålöslingan, en vandring som bjuder på ett varierat landskap.

Gålö Havsbad

Vi väljer att börja slingan längs kustlinjen förbi den lilla båthamnen och vidare…

Gålö Havsbad

… in i tallskogen. Vi upplever att leden (följ röda markeringar!) är mycket väl utmärkt hela vägen, med undantag för ett ställe där leden delar sig i gult/rött precis i slutet.

Gålö Havsbad

För egen del finns ingen tvekan om att jag gillar sträckan längs havet och kustlinjen allra bäst.

Gålö Havsbad

Här finns gott om vackra platser att välja på för att…

Gålö Havsbad
Fiskartorpet Havstornsudd.

… slå sig ner och njuta av de vackra och roingivnade vyerna.

Gålö Havsbad

Under vår vandring i början på maj står gullvivorna i full blom.

Gålö Havsbad

Vi har hört på förhand att Gålös halvö Havtornsudd är den absoluta höjdpunkten under vandringen…

… och då specifikt den högsta punkten uppe på halvön.

Gålö Havsbad
Utsikt över Mysingen.

Här slår vi oss ner för att äta vår medhavda lunch med fantastisk utsikt över Mysingen, som alltså är namnet på denna mäktiga fjärd i Stockholms södra skärgård. Från Havtornsudds högsta punkt går det också att se Gålö fyr.

Gålö Havsbad

Efter ett par rejäla portioner pastasallad, massor med vatten (glöm inte ta med dricka under en sådan här utflykt!) och några rutor choklad…

…knatar vi vidare på Stora Gålöslingan.

Gålö Havsbad

Det är inte en plättlätt vandring, räkna med både steniga partier, några branta trappor och flera utmanande stigningar. Jag hade kunnat ta med mina två äldre barn (11 och 9 år gamla), men femåringen hade inte grejat mer än ett par kilometer utan att börja klaga.

Gålö Havsbad

Mot slutet av vandringen går vi förbi Gålö Fornstig, en 3,8 km lång vandring som förmodligen passar mina femåring mycket bättre än Stora Gålöslingan. Här finns skyltar uppsatta längs stigen som berättar om spännande händelser och platser från stenåldern och fram till idag.

Vill du däremot ha en vandring som känns i benen, och som bjuder på varierat landskap med både hav, skog och hedar är Stora Gålöslingan och dess 11,7 kilometer ett utmärkt alternativ som jag varmt kan rekommendera!

Vi tog oss runt på ca 2,5 timmar med lunchpaus, men hade ganska högt tempo i slutet eftersom vi hade en tid att passa. När jag läste på inför vandringen kunde jag se att flera personer snarare tagit sig runt på 3-4 timmar i lugn takt. Räkna med en lagom halvdagsutflykt!

Hitta hit och bra att veta om Stora Gålöslingan:

stora gålöslingan
Gålö Havsbad
  • Kommer du med bil? Kör Nynäsvägen (väg 73), och sväng av mot Dalarö. Efter en dryg mil är det skyltat mot Gålö.
  • Vi tog oss runt Stora Gålöslingan på cirka 2,5 timmar med en kortare lunchpaus. Räkna med 3-4 timmar i lugnare tempo.
  • Vandringen är bitvis ganska utmanande, med steniga partier och stigningar. Jag hade själv kunnat ta med mina äldre barn (9 och 11 år), men femåringen hade inte klarat att ta sig runt.
  • Det finns gott om parkeringsmöjligheter (betalparkering) vid Gålö Havsbad. Här finns också bistro, minilivs samt toaletter.

Här hittar du tidigare blogginlägg med tips om saker att göra i Stockholm med omnejd.

2 comments

  1. Gålö är väldigt fint! Härliga bilder!

    1. Ja, så fint – älskar den havsnära vandringen där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close