Close
Utflykt till Värmdö: Artipelag, Gustavsberg och Björnö

Utflykt till Värmdö: Artipelag, Gustavsberg och Björnö

Det här året avnjuter vi en sommar med utflykter i närområdet och ”hemester” som genomgående tema. I helgen gjorde vi en utflykt till Värmdö tillsammans med våra vänner. Dagen började med promenad ute vid vackra Artipelag, fortsatte med lunch vid Gustavsberg och avslutades med bad och sol vid Björnö Naturreservat.

Utflykt till Värmdö: Artipelag, Gustavsberg och Björnö naturreservat

Värmdö kommun består i själva verket av en massa öar (mer än 10 000 stycken!), några av de mest omtalade är Grinda, Sandhamn och Möja. Skärgårdstemat är med andra ord genomgående, vilket såklart är extra inbjudande under sommartid. Vår utflykt består den här gången av rutten Artipelag, Gustavsberg och Björnö naturreservat:

utflykt till värmdö

#1. Artipelag: konst, kultur och natur

Artipelag har kommit att bli ett unikt utflyktsmål i Stockholms skärgård, vilket mycket riktigt också var intentionen hos initiativtagaren Björn Jakobsson (som för övrigt också grundade BabyBjörn!). Namnet Artipelag är sammansättning av tre engelska ord , vilka alla är huvudingredienser för det som väntar dig på plats: Art (konst), Activities (aktiviteter) och Archipelago (skärgård). Här finns verkligen något för alla, oavsett om du är konstintresserad eller inte. Jag åker hit i sällskap av två nioåringar och en femåring, har med egen fika och väljer att gå på träspängerna längs Strandpromenaden ner mot vattnet.

utflykt stockholm artipelag
utflykt stockholm artipelag
utflykt stockholm artipelag
utflykt stockholm artipelag
utflykt stockholm artipelag
utflykt stockholm artipelag
utflykt stockholm artipelag
utflykt stockholm artipelag

Här fördriver vi ett par fina timmar i den lugna omgivningen, innan vi går tillbaka mot bilen och möter upp resten av gänget i Gustavsberg. Mer information om detta utflyktsmål i Stockholms skärgård finns på Artipelags hemsida.

Ta dig till Artipelag: Det finns flera olika möjligheter att nå Artipelag, allt från direktbussar till båttrafik. Här hittar du mer information om olika transportalternativ till Artipelag.

#2. Gustavsberg: småstadskänsla och båtliv

utflykt stockholm gustavsberg
utflykt stockholm gustavsberg

Gustavsberg är Värmdös centralort, och även här är skärgård, båtar och vatten det genomgående temat. Här finns flera restauranger och kaféer, men också ett porslinsmuseum, en porslinsfabrik (med egen butik) och ett uppskattat galleri. Vi nöjer oss med plockmat från Hemköp, vilken vi dukar upp på en av bänkarna nere vid vattnet – med tillhörande utsikt!

Ta dig hit kommunalt: Ta förslagsvis tunnelbana mot Slussen, därifrån går bussar (474) mot Gustavsbergs centrum. Mer information finns på SL:s hemsida.

#3. Björnö: Bad och naturupplevelser

bada björnö naturreservat
bada björnö naturreservat
bada björnö naturreservat
bada björnö naturreservat

Björnö naturreservat hittar du längst ut på Ingarö. Här finns fina vandringsmöjligheter, men också badvänliga klippor och härliga badstränder (perfekt för barnfamiljer!) vid Stora och Lilla Sand. Åker du utan små barn i sällskapet är annars Björkviks Brygga ett riktigt fint alternativ för barn och extraordinär utlandskänsla.

Vill du hellre vandra i området under din utflykt till Värmdö kan du läsa mer i det här blogginlägget om Björnö naturreservat av Katarina/Äntligen Vilse.

Ta dig kommunalt till Björnö: Buss från Slussen mot Björkviks brygga (för bad gäller busshållplatsen Stora Sand).

Fler tips om Värmdö:


Här hittar ni fler förslag på utflykter i Stockholm med omnejd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close