Svenskarnas nyfikenhet på att resa i vårt eget avlånga land fortsätter att öka. Har du själv funderingar på att semestra på hemmaplan, men är osäker på vart du ska åka?
I det här inlägget listar jag sevärdheter i Sverige från A-Ö. De allra flesta platser har jag själv besökt och kan rekommendera, några av punkterna har jag dock själv på önskelistan inför framtiden. Håll till godo!
Tips: Lyssna gärna på vårt podcastavsnitt Att resa till Sveriges underverk för mer inspiration.
Sevärdheter i Sverige: tipslista från A till Ö
A: Ales stenar
Sveriges svar på Stonehenge är en mäktig syn. Den forntida skeppssättningen vid Kåseberga på Österlen har, till skillnad från Stonehenge, en oförglömlig inramning av havet. För dig som vill ha en extra twist på upplevelsen rekommenderas att se de 59 kvartsandstenarna från luften:
Läs mer: Att flyga gyrokopter över Österlen
B: Brändaholm (Karlskrona)
Är det några byggnader som förknippas med Sverige och svenskarna är det väl våra röda stugor med vita knutar. På koloniområdet Brändaholm strax intill Karlskronas “huvudö” Trossö hittar du denna sommaridyll av sällan skådat slag.
Läs mer: Att göra i Karlskrona (en guide till Sveriges vackraste stad)
C: Centralstationerna i Sverige
För flitiga tågresenärer är en del av behållningen att spana in Sveriges vackra centralstationer. De flesta större järnvägsstationer ägs av det statliga fastighetsbolaget Jernhusen, medan mindre lokala varianter ägs av respektive kommun. Umeås Centralstation på bilden ovan är en riktigt vacker pärla som fortfarande är i bruk. En annan station värd att lyfta i sammanhanget är Uppsalas gamla stationshus som numera fungerar som en uppskattad och omtalad restaurang:
Läs mer: Stationen Uppsala: restaurangtips i Uppsala
D: Dyrön (Bohuslän)
När Sverige på ett eller annat sätt blev till drog Bohuslän vinstlotten över vackra vyer. Här avlöser de karga skärgårdsdrömmarna varandra och jag älskar att upptäcka fler för varje år som går. En nyupptäckt favorit är Dyrön och den drygt fem kilometer långa leden som går runt ön.
Läs mer: Att göra på Tjörn: sommarsemester i Sverige
E: Eriksberg (Blekinge)
Ni vet vad de säger om skomakarens barn? I “mitt” landskap Blekinge, mellan Ronneby och Karlshamn, ligger naturreservatet Eriksberg. Här finns Nordens största safaripark där du bland annat kan spana på kronvilt, dovvilt, davidshjort, visenter och mufflonfår. Gourmetmaten på Eriksberg lär också vara i en klass för sig. 2019 får jag ta mig i kragen och åka dit!
F: Fjällbacka (Bohuslän)
På temat skärgårdsidyller och Bohuslän platsar också Fjällbacka. Åk inte härifrån utan att ta er upp på Vetteberget, magnifika vyer väntar!
Läs mer: Fjällbacka: att stannar ör bad, räkmacka och Kungsklyftan
En annan given favorit på F är Falu Gruva, läs mer här: Falu Gruva – tips för en familjeutflykt i Dalarna
G: Gotland
Jag borde såklart lista en specifik plats eller ett specifikt fenomen, men jag kan helt enkelt inte välja. Gotland är Sveriges egen sagoö. Jag vågar nästan lova att du kommer att hitta något som faller dig i smaken i den här delen av vårt land.
Läs mer: Gotland med barn: en nyfunnen semesterpärla
H: Höga Kusten
Det här vilda och vackra kustområdet är ett av Sveriges femton världsarv, och efter mitt besök där kan jag konstatera att det måste vara en av de vackraste platserna i Sverige.
Läs mer: Höga Kusten: vilt och vackert världsarv.
I: Ishotellet i Jukkasjärvi
Ishotellet i Jukkasjärvi har blivit en enorm succé och är en av våra främsta sevärdheter i Sverige, vilket bekräftas inte minst av att TIME Magazine nyligen listade hotellet som en av 100 åtrådda platser i listan över ”2018 World’s Greatest Places”. Bilderna jag har sett gör mig övertygad, hit måste jag åka någon gång!
J: Jamtli (Östersund)
Gillar du Skansen i Stockholm? Då kommer du att älska Jamtli strax utanför Östersunds stadskärna. Vackert belägen vid Storsjön bjuder detta friluftsmuseum på en unik upplevelse av tidsepoker genom den svenska historian.
Läs mer: Jamtli: Östersunds svar på Skansen
K: Kalmar slott
Personligen tycker jag att Kalmar slott är ett av få svenska slott som kan matcha mina skotska slottsfavoriter. Tinnar, torn och en tillhörande vallgrav, så här ska ett riktigt slott se ut – vilket gör att jag gärna listar slottet som en av punkterna i listan om sevärdheter i Sverige.
Läs mer: Kalmar slott: julmässa och första helgen i advent
L: Lars Lerins permanenta utställning på Sandgrund (Karlstad)
Har ni inte sett eller hört talas om den svenske konstnären Lars Lerin är det hög tid att göra det nu. Efter ett besök på hans permanenta utställning på Sandgrund i Karlstad kommer ni inte att kunna glömma honom och hans konst i första taget. Lerin är en av mina absoluta favoritkonstnärer just nu.
Läs mer: Att göra i Karlstad: höstweekend med extra allt
M: Marstrand (Bohuslän)
Vissa platser känns nästan overkligt idylliska, som att det inte går att bo så här fint på riktigt. Men jo, här på Marstrand bor folk på riktigt. Vi andra får nöja oss med att komma hit och beundra den här skärgårdsdrömmen under semestern.
Läs mer: Att göra på Marstrand: en svensk pärla att återvända till
N: Nordiska akvarellmuseet (Tjörn)
Nordiska akvarellmuseet på Tjörn innehåller givetvis en massa fina konstverk, men det hade nästan räckt med omgivningarna för att denna plats skulle platsa under listan över sevärdheter i Sverige. Utsikten från museets utsida är som en akvarellmålning i sig.
O: Omberg (Östergötland)
Det är inte bara norra Sverige som har patent på berg – Omberg i Östergötland är ett fint utflyktsmål att besöka om du har vägarna förbi. Ta med fördel sikte på Hjässatorget, bergets högsta punkt, där du kan räkna med en riktigt schyst utsikt över Vättern, slåtterängar och fina skogslandskap.
Läs mer: Tips vid östra Vättern (inklusive Omberg)
P: Pilane gravfält och konstutställning (Bohuslän)
“Djur, natur och skulptur i ett forntida landskap” är slogan för skulpturparken i Pilane, Bohuslän – utsedd till en av de tio bästa i Europa. Att få uppleva konst ute i det fria ger en ännu starkare upplevelse.
Q: Qvarnholmen (Stockholm)
I våras tipsade en kompis om “Sveriges kanske finaste lekpark just nu”, vilket fick min familj att åka dit redan helgen efter. Parken ligger på Lilla Kvarnholmen utanför Nacka och har en snygg utsikt över Svindersviken. Parken är skapad av Tor Svae, som också ligger bakom Junibacken på Djurgården och Anders Franzéns lekpark i Hammarby Sjöstad. Parken är en miniatyr av Kvarnholmen under tiden då bland annat Qvarnen Tre Kronor fortfarande var i bruk.
Läs mer: Lilla Kvarnholmen: en ovanligt fin lekpark i Stockholm
R: Raukar
Jo, jag vet. Gotland finns redan med på listan – men raukarna på öjn förtjänar en helt egen punkt!
S: Sankt Anna skärgård (Söderköping)
Många av punkterna på min tipslista må vara platser som ni redan har hört talas om i något sammanhang. Men så finns det de där dolda pärlorna, de som ligger lite avsides och som inte är självklara stopp under en resa genom Sverige. För egen del tycker jag att Sankt Anna skärgård strax utanför Söderköpings stadskärna är ett sådant ställe. Likt Stockholms skärgård, men så mycket lugnare.
Läs mer: Sankt Anna skärgård
T: Textile Fashion Center (Borås)
Har du något som helst intresse för mode ska du åka till Borås, punkt slut. Ska du bara välja en plats är Textile Fashion Centre ett bra tips, hela byggnadens inre andas mode och visionen är att bli Europas ledande forskningscenter för mode och textil. (Som naturbubblare på bokstaven “T” får ni också Tyresta Nationalpark, som ligger på överkomligt avstånd från Stockholms innerstad.)
Läs mer: Att göra i Borås och Sjuhäradsbygden
U: Uppsala domkyrka
Nordens största kyrka är lika hög som den är bred. Om byggnader kunde tala skulle Uppsala domkyrka bjuda på den ena mer spännande berättelsen än den andra. För att få ett litet smakprov av historierna rekommenderas en guidad visning. När du är färdig med ditt besök kan du gå tvärsöver gatan till Gustavianum, Uppsala universitets eget museum.
Läs mer: Att göra i Uppsala: Sverigeweekend i en anrik studentstad
V: Vitlycke och hällristningarna i Tanum
Är du ute efter historiska sevärdheter i Sverige är hällristningsplatserna i Vitlyckeområdet en självklarhet. Här finns inte mindre än 600 stycken att beundra (en av dem är för övrigt avbildad på baksidan av våra svenska femtiolappar). Missa heller inte Vitlycke museum och Bronsåldersgården som ligger precis i anslutning till hällristningsplatserna.
Läs mer: Att resa med barn i Bohuslän: tio besöksvärda stopp
W: Warnhems kloster (Skara)
Vill du känna historiens vingslag eka är Warnhems kloster ett osedvanligt fint utflyktsmål. Här finns Klosterkyrkan som fungerar som gravplats för den kungliga Erikska ätten, men också klosterruiner och inte minst den relativt nyöppnade Kata Gård där du kan se ruiner efter en av de första kyrkorna i Västergötland. En annan W-sevärdhet är Waldermarsudde på Djurgården, Stockholm.
Läs mer: Att göra i Skara med omnejd
X:
Nej, här går jag faktiskt bet. Finns det några sevärdheter i Sverige som kan tänkas börja på bokstaven x?
Y: Ystad
Ystad må vara en liten stad, men den medeltida känslan innanför de tre stadsportarna Västerport, Norreport och Österport är är värd att uppleva. Här hittar du bland annat “Apotekarhuset” från 1400-talet – ett av de äldsta husen i Skandinavien som fortfarande är bebott.
Z: Zorngården och Zornmuseet (Mora)
Få svenska konstnärer har väl lyckats fånga den klassiska bilden av Sverige så bra som Anders Zorn – målningen Midsommardans är en av mina personliga favoriter. På Zorngården i Mora bodde och verkade Zorn och hans fru Emma, i anslutning till gården finns nu också Zornmuseet dit jag hoppas ta mig inom kort!
Å: Åre med omnejd
Förknippar du Åre med skidbackar och inte så mycket mer än det? Då kan du tänka om. Det här svenska resmålet och dess omgivningar gör sig fint året runt och bjuder på den ena sevärdheten efter den andra. Mäktiga vattenfall, fina vandringsleder och vackra vidder var du än vänder dig.
Läs mer: Här har jag samlat mina tips om Åre med omnejd.
Ä: Älvdalen
Jag har mycket kvar att upptäcka av Dalarna, inte minst området Älvdalen som ligger i norra Dalarna. Här ryms det vidsträckta fjäll och inbjudande natur – några av “naturkändisarna” är Idre, Grövelsjön, Fulufjällets nationalpark och Njupeskär (som ju är Sveriges högsta vattenfall).
Ö: Öland
Precis som Gotland ovan är Öland en helt egen liten värld – här kan du räkna med att få se fler väderkvarnar än vad du kan räkna till. En annan orsak till att Öland utmärker sig från övriga Sverige är Stora Alvaret, det unika landskap bestående av trädlös hedmark som täcker en dryg fjärdedel av Ölands yta. Landskapet är så pass ovanligt att det är upptaget på UNESCOS världsarvlista, tillsammans med södra Ölands odlingslandskap.
Läs mer: Tips om Öland: en heldag på södra delen av ön
Vill du ha mer Sverigeinspiration och fler tips på sevärdheter i Sverige? Spana in min inläggsserie Resfredags Svenska Pärlor och gilla gärna Resfredag på Facebook och Instagram.
4 comments
Jag har faktiskt lite svårt att frammana nån större entusiasm för att resa i Sverige. Visst är ställen som Kalmar Slott och Ale Stenar helt ok utflyktsmål om man är i närheten men när jag drömmer om resor så är det resmål där både naturen, kulturen och maten är väldigt annorlunda än allt jag är van vid hemma. För mig är det det som är hela grejen med att resa, att få uppleva det.
Sen spelar klimatet en stor roll för mig, det är ju svinkallt i Sverige större delen av året. Kan jag få spendera någon eller några extra veckor om året i varmare klimat så mår jag så mycket bättre.
Sist men inte minst så är det väldigt dyrt att resa i Sverige. I år hade vi tänkt att åka till Stockholm ett par dagar på jullovet. Vi räknade ut att tåg, budgethotell, mat och inträden skulle gå på minst 22000 kr för fyra dagar. Det är inte rimligt. Istället blev det fem dagar till Berlin för mindre än halva den summan, med flyg eftersom tåget var för dyrt.
MEN pga klimathotet så måste vi minska på flygresorna. Så ska lusläsa din lista och se om vi kan hitta några guldkorn på närmare håll. Vi har aldrig varit i Bohuslän, det ser ju jättefint ut i skärgården. Har inte heller varit norr om Umeå så norra Sverige hade varit kul att uppleva någon gång.
Tack för din kommentar Linda. Du har många bra poänger – hoppas verkligen att du hittar något ni gillar! Norra Sverige vill jag gärna se mer av också – finns ju SÅ mycket att se.
Örebro platsar också på som sista bokstav tycker jag! 😉
Men eller hur! Får ta mig dit och se… 🙂