Close
Fjällbacka: att stanna för bad, räkmacka och Kungsklyftan

Fjällbacka: att stanna för bad, räkmacka och Kungsklyftan

Jag, och många med mig, får tacka Camilla Läckberg för en första introduktion till Fjällbacka. När vi kör in i i det berömda skärgårdssamhället i Bohuslän möts vi av ett gäng japaner och jag gissar att det är deckardrottningens förtjänst som har gjort att de har hittat hit.

Trots att det är mitt första besök i Fjällbacka känns det nästan som att jag redan har varit här. Läckbergs böcker utspelar sig i på platsen där hon själv är uppvuxen och jag tycker att hon gör ett strålande jobb med att beskriva stämningen och känslan i fiskesamhället. Under den här tiden på året vimlar det av turister, såklart, liksom i de flesta bohuslänska kustorter under sommartid. Vi har lämnat Strömstad bakom oss och kör in mot Fjällbacka som ett sista stopp under vår roadtrip i Bohuslän. Jag är på jakt efter en räksmörgås och Camilla Läckberg-vibbar, medan Tobias vill upp på Vetteberget. Barnen är i sin tur inställda på (ännu) ett bad och krabbfiske – vi har med andra ord flera timmar att fylla här i Fjällbacka.

Fjällbacka: att stanna för svalkande bad, räksmörgås och Kungsklyftan

fjällbacka Bohuslän
Beundransvärd utsikt från Vetteberget, som också har gett Fjällbacka dess namn.

Samhället Fjällbacka

fjällbacka Bohuslän

fjällbacka Bohuslän

fjällbacka Bohuslän

Fjällbacka tillhör Tanums kommun och de bofasta invånarna når inte ens upp till 1000 stycken (870 under 2017 för att vara exakt). Några karaktäristiska fjälltoppar finns här inte att hitta vilket namnet lätt ger sken av, däremot ligger det 74 meter höga Vetteberget mitt i Fjällbacka vilket har gett orten sitt namn genom betydelsen fjäll = högt/brant berg. Föga förvånande har fisket haft en stor betydelse för det lilla samhället genom tiderna.

Badplatsen Badholmen

fjällbacka Bohuslän

badplats fjällbacka

fjällbacka

Fjällbacka har en riktigt fin kommunal badplats som du når via Södra Hamngatan. Badplatsen Badholmen är inte direkt stor, men här finns allt som behövs i form av hopptorn, badbrygga, vindskydd/plank, klippor och en del sand. Vi stannar här en bra stund och barnen hade kunnat stanna ännu längre om de hade fått. På Badholmen finns också ett vandrarhem, kiosk/café och tydligen också en bastu som är öppen under sommartid. Från Badholmen får vi för övrigt även en riktigt fin utsikt över resten av Fjällbacka med Vetteberget och allt.

Räckmacka på Krabbes Krog

fjällbacka Bohuslän

fjällbacka Bohuslän

Jag ska inte påstå att vi gjorde någon enorm matresearch inför vårt besök. Vår första plan var att äta på cafét vid badplatsen, men eftersom det var stängt fortsatte vi till första bästa ställe som hade räkmacka på menyn = Krabbes Krog på Södra Hamngatan 4. För 149 kronor fick jag precis det jag var ute efter, en riktigt fräsch räksmörgås på ljust bröd. Vi betalade i runda slängar 500 kronor för två räkmackor, en pizza och en dricka. Servering finns både på nedre och övre plan – mest barnvänligt är det på ovanvåningen där vi som bonus fick en schyst vy utanför fönstret.

Kungsklyftan och Vetteberget

fjällbacka Bohuslän

Den här sommaren verkar ha gått i Ronja Rövardotters fotspår för vår familj. Det började med ett besök vid Ristafallet i Jämtland där några av filmscenerna spelades in, fortsatte på Astrid Lindgrens Värld med världens finaste teaterföreställning och avslutades i självaste Kungsklyftan – eller Vargklämman som den heter i Ronjas värld.

fjällbacka Bohuslän

Kungsklyftan skär genom Vetteberget och är rejält mäktig, hit når vi via ett fåtal stentrappor, dock branta, från Ingrid Bergmans torg – som ligger strax intill Krabbes Krog. Om ni tycker er känna igen namnet Kungsklyftan kanske det beror på Camilla Läckbergs deckare ”Predikanten”, där boken börjar med att en liten pojke hittar en död kvinna just här. (Jag undvek att berätta just den detaljen för mina barn när vi gick här.)

fjällbacka Bohuslän

Från Kungsklyftan är det definitivt värt att ta ytterligare 135 (eller var det 136?) trappsteg upp mot toppen av Vetteberget. Jag skulle rekommendera att ta med picknick och gå hit lagom till solnedgången.

fjällbacka Bohuslän

Så ja, Fjällbacka var absolut värt sitt besök. Barnen fick sitt bad, Tobias fick sin utsikt och jag, jag fick min räkmacka!

Tips när du besöker Fjällbacka:

fjällbacka Bohuslän

  • För leksugna mindre barn finns det en lekpark i centrum precis vid Ingrid Bergman-torget (där trapporna fortsätter upp till Kungsklyftan).
  • Bli inte uppgiven om du inte hittar parkering när du kör in i Fjällbacka centrum. Längre in mot badplatsen finns flera parkeringar där du kan stå gratis ett par timmar.
  • Mer Fjällbackainspiration hittar du på resebloggen Dryden.se: Kungsklyftan och Rövardotterns vrål.

Vill du ha mer inspiration och tips om den här delen av Sverige hittar du dem under kategorin Bohuslän

5 comments

  1. Vi körde bara förbi Fjällbacka idag. Fanns ingen bra plats för vår husbil att parkera med. Men vi landade i Hunnebostrand istället och här finns det också räkmackor, glass och bad 🙂 Västkusten har många pärlor!

    1. Åh, hade haft sådan ångest att parkera med husbil – har det nästan redan med vanlig bil! Hunnebostrand låter som ett utmärkt alternativ, fint där också. Visst finns det massor av pärlor, Bohuslän är som ett enda långt pärlhalsband. <3

  2. Fjällbacka är ju västkustidyllen! Har fått möjligheten att åka liten fiskebåt ut till Ingrid Bergmans sommarställe också, en kobbe en bit ut i skärgården. Ja, plus älskar doften av hav och saltstänket i ansiktet när vågorna slår in. Svensk sommar när den är som allra allra bäst. 🙂

  3. Perfekt, åker förbi där nästa vecka, måste svänga in för att bestiga berget och ta ett dopp sen efter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close