Close
Waldemarsudde och andra Stockholmsljuvligheter

Waldemarsudde och andra Stockholmsljuvligheter

Fredagens veckosvep blir en enda hyllning till ett somrigt Stockholm. Efter ett dygn i huvudstaden är jag fulltankad med både mat och ny(gamla) rekommendationer.

Efter att ha jobbat inne i Stockholm igår mötte jag upp en kompis med en storslagen plan om att gå till Thielska galleriet. När vi kom dit hade de stängt för en specialvisning (utan att skriva något på hemsidan, så dåligt!) och vi fick molokna börja promenera från Blockhusudden tillbaka mot centrum. Djurgården är ett promenadparadis, så det var i och för sig svårt att deppa ihop över att vår plan inte gick i lås. Efter ett tag landade vi istället på Waldemarsudde och sedan fortsatte kvällen med diverse roligheter. Här är några favoriter som är värda att hyllas från mitt senaste dygn i huvudstaden.

RESFREDAG om Waldemarsudde och andra Stockholmsljuvligheter

#1. Smaka på Stockholm

kungsträdgården smaka på Stockholm

kungsträdgården smaka på Stockholm

Jag och min kompis möttes upp vid Kungsträdgården för att gå en sväng inne på den återkommande matfestivalen Smaka på Stockholm (pågår mellan 5-10 juni). Jag gillar verkligen konceptet, tänk om det alltid fanns så här mycket god mat att välja på så liten yta! Jag fastnade, som så ofta, på asiatiskt tema och köpte en vietnamesisk rätt (svingod men dyr, 70 kr för två mumsbitar) och en koreansk kycklingwrap (snällare pris på 45 kr). Maten ledde in mig och min kompis på en diskussion om vilket land min familj ska kombinera med Thailand i vinter. Hon pratar väldigt gott om både Vietnam och Laos vilket fick mina tankar att spinna loss. Ska vi göra det enkelt för oss och gå på ett grannland? Åh, bästa dilemmat just nu.

#2. Prins Eugens Waldemarsudde

waldermarsudde prins eugen

waldermarsudde

Efter vårt missöde med Thielska galleriet hamnade vi istället på Prins Eugens Waldemarsudde, som tydligen utsågs till Årets museum 2017. Jag har gått förbi det här stället många gånger utan att besöka det, men nu blev det äntligen av. Byggnaden, vilken alltså var Prins Eugens privata palats och så småningom även galleri, är ritat av arkitekten Ferdinand Boberg som har ritat både NK i Stockholm och Bjertorp slott utanför Skara. Prins Eugens Waldemarsudde fungerar numera som ett museum, men inte ett traditionellt sådant. Galleriet finns kvar (just nu visas bland annat verk av Sigrid Hjertén, vars historia gjorde mig alldeles sorgsen!) men det som gjorde mest intryck på mig var slottsdelen och alla dess blommor. Läget, trädgården och utsikten från palatset bidrar till wow-känslan. Det här stället kan jag verkligen rekommendera om du har något som helst intresse för konst, historia, blommor och/eller arkitektur. Inträdet kostar 150 kronor, vilket i och för sig är lite i överkant för ett museum kan jag tycka.

#3. Djurgården
djurgården waldemarsudde
Waldemarsuddes oljekvarn, kvarnen byggdes 1784 och användes för att framställa linolja.

Vet ni, jag tröttnar aldrig någonsin på Djurgården. Här finns alltid nya platser att upptäcka och reflektera över. När vi gick förbi Thielska galleriet fick vi se det nya minnesmonumentet över tsumanin i Thailand. Verket är skapat av den danska konstnären Lea Porshager och är ”format som en spiral som vrider sig själv genom vallar uppstigande ur marken”. Platsen var avspärrad när vi kom, så vi fick bara se vallarna utifrån.

Det foto som får representera Djurgården i det här inlägget är istället väderkvarnen på Waldemarsudde ovan. Den här kvarnen har, av förståeliga skäl, varit motiv får många av Prins Eugens tavlor genom tiderna. Personligen får jag associationer till ”min” kvarn ute på Sturkö, för mig kommer alla kvarnar i hela världen alltid att vara förknippade med barndomsminnena från sommarön.

#4. Kungliga Biblioteket

kungliga biblioteket

Innan roligheterna började igår satt jag och jobbade på Kungliga Biblioteket. Jag har svårt med disciplinen på hemmakontoret just nu och jobbar så mycket bättre när jag byter miljö. Just Kungliga Biblioteket osar flitighet och anrik historia, och för egen del förknippar jag det med miljontals (nåväl…) timmars tentaplugg under juridikstudierna. Igår kunde jag för första gången sedan jag tog examen känna en längtan tillbaka till studierna. Efter vad som ibland känns som evighetslånga småbarnsår börjar jag längta efter att grotta ner mig i böcker, texter och kluriga frågeställningar. Vi får väl se hur det blir med den saken.

#5. Frukost på Åsö Konditori och Bageri

söder åsö cafe

Efter några timmar på Djurgården tog vi oss vidare till söder där jag sov inatt. Imorse steg jag och min kompis upp i ottan för en alternativ hotellfrukost på hennes stammishak Åsö Konditori och Bageri. Letar du efter ett genuint ställe i Stockholm med riktigt god frukost till humana priser (108 kronor för frukostpaketet ovan) är det hit du ska gå.

Om några timmar ska jag återvända till småstadslivet i Nynäshamn med planen att gå en runda i skogen. Min Far skulle ha fyllt år idag och det är i skogen jag känner mig närmast honom. Hoppas att ni får en fantastisk helg, själva kör vi sista rycket innan sommarlov nästa vecka. Konstigt och samtidigt alldeles, alldeles underbart!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

1 comment

  1. Vilka fina tips! Man ska verkligen passa på att njuta av Stockholm i det här härliga sommarvädret! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close