Close
Lilla Kvarnholmen: en ovanligt fin lekpark i Stockholm

Lilla Kvarnholmen: en ovanligt fin lekpark i Stockholm

Vår familj har fått en ny favoritlekpark i Stockholm! Parken heter Lilla Kvarnholmen och ligger (inte helt otippat) på Kvarnholmen i Nacka kommun.

I söndags var jag ansvarig för veckans familjeaktivitet (alla fem familjemedlemmar är ansvariga för varsin söndag, vi kör på rullande schema). Efter tips från min kusin hade jag siktat in mig på den relativt nyöppnade parken Lilla Kvarnholmen. Ryggsäcken packades full med fika, årets första sommardag var ett faktum och efter lite om och men hittade vi till slut rätt med hjälp av GPS:en.

Kvarnholmen ligger mitt emot Djurgården och var du än vänder dig finns det vatten! Kvarnholmen har tidigare bestått av en ”historisk industrimiljö” som det så fint heter, men just nu byggs det för fullt och det nya bostadsområdet ser med all rätta ut att bli superattraktivt. Nackdelen just nu är att hela holmen fortfarande känns som en enda stor byggplats, vilket gör det lite småmeckigt att köra runt på ön. Vi parkerade bilen vid lådhusen nästan längst bort vid Tre Kronors Väg och gick sedan mot lekparken. Och vilken park sedan!

Lilla Kvarnholmen

Lilla Kvarholmen

Parken är skapad av den skicklige konstnären Tor Svae som har skapat flera mästerverk till barnen i Stockholm, bland annat Junibacken på Djurgården, Mulle Meckparken i Järvastaden och ”båtvarvet” Anders Franzéns lekpark i Hammarby Sjöstad (som Towe har skrivit om här). Parken är skapad som ett Kvarnholmen i miniatyr – som det såg ut den tiden kvarnarna fortfarande malde mjöl på ön. Så vad finns här då att göra? Nellys favorit var Konsumbutiken där hon kunde…

Lilla Kvarnholmen Lekparker i stockholm

… sälja matvaror så att det stod härliga till, och dessutom dra i reglagen på den gamla kassaapparaten.

Lilla Kvarnholmen Lekpark i Stockholm

Till vänster i bild syns en minivariant av Kvarnholmens gamla kvarn Tre Kronor, som bland annat rymmer ett kalejdoskop och…

Lilla Kvarholmen lekpark i stockholm

…  en rutschkana där barnen spenderande hur mycket tid som helst. Ser ni den krämfärgade röret på bilden?

Lilla Kvarnholmen

Så här ser det ut från insidan!

Lilla Kvarnholmen

Den spolformade byggnaden i mitten är sillmagasinet/kyrkan och till höger i bild ligger båten Tre Kronor.

Lilla Kvarnholmen

Här finns också ett bostadshus med minibord, stolar, kastruller och skålar. Parken ger verkligen barnen en helt egen värld anpassad efter deras storlek.

Lilla Kvarnholmen

Lekmöjligheter utan ände, här i sillmagasinet/kyrkan.

Lilla Kvanrholmen Lekparker i Stockholm

Ännu en kvarn!

Lilla Kvarnholmen

Parken ligger placerad med bästa möjliga vy över Svindersviken…

Lilla Kvarholmen

.. och överallt finns spännande detaljer, här kalejdoskopet som finns inne i ”Qvarnen”.

Lilla Kvarnholmen

I anslutning till parken finns en amfiteater som gör sig utmärkt för ett fikastopp. Här finns också en boulebana.

Lilla Kvarnholmen

Det finns också en yta för ”klassiska” lekparksinventarier som en slänggunga, en liten studsmatta och stubbar i olika höjder. Samma yta rymmer en stor bulle och en kavel som plockar upp kedjan från kvarn – mjöl – bak på Kvarnholmen. Jag antar att parkens skapare högst medvetet har valt att hålla nere antal gungor och klassiska parkprylar, men det hade inte skadat med en liten bebisgunga (med bygel) också.

Lilla Kvarnholmen

I övrigt har jag inte mycket att klaga på, här finns till och med en ”broöppning” som barnen själva kan styra med hjälp av spakar.

Lilla Kvarnholmen

Dagens tips blir alltså en lekpark av högsta klass, jag vågar nästan lova att varken du som läser eller eventuella barn i sällskapet kommer att bli besvikna. Se gärna till att komma hit lite senare på eftermiddagen under helgerna. När vi kom vid 15-snåret var det många familjer på plats, men de droppade av en efter en i takt med att det närmade sig middagstid.

Lilla Kvarnholmen Lekparker i Stockholm

Glöm inte att plocka med er eventuellt skräp och se till att ställa tillbaka lekparkens inventarier på rätt plats i respektive byggnad när barnen har lekt klart! För att lyckas bibehålla en sådan här pärla i fint skick krävs det att alla besökare hjälps åt. Mer information om parken och dess uppbyggnad hittar ni här.

Läs mer: Här hittar ni fler tips på saker att göra gratis i Stockholm med barn.


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver!

8 comments

 1. SÅ bra tips, jag som bor med en 10-min cykeltur därifrån har helt missat detta. Blir ett besök SNART! Älskar de andra lekparkerna han skapat!

  1. Ja, alltså ofta blir man ju så hemmablind när det ligger ”för” nära. Enklare att åka till.. Guadaloupe!? 😉

 2. vilken park! ett stenkast från där jag bor. synd man inte var barn, hade ju varit kul att hänga där!!

  1. Ja, men så himla fin. Visste inte att du bodde där i trakterna, så oerhört fina omgivningar! Vi bodde i Järla Sjö tidigare, älskade varje sekund.

 3. Hur är det med toalett/fik/mat i närheten?

  1. Mikaela Svanborg says:

   Läser på https://vastrasicklao.se/kvarnholmen att det finns Delselius bageri och gelateria SNÖ i närheten som man kan fika på.

   1. Det var länge sedan vi var där nu, kul att saker och ting händer i området. Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close