Close
Stationen Uppsala: restaurangtips i Uppsala

Stationen Uppsala: restaurangtips i Uppsala

Under mina turer genom Sverige för att skriva inlägg till Svenska Pärlor finns det alltid några platser, må det vara restauranger, hotell, aktiviteter eller sevärdheter, som jag tycker förtjänar ett helt eget tipsinlägg här på bloggen.

När jag besökte Östersund ville jag skriva mer om Jamtli, under besöket i Umeå var det Stora Hotellet Umeå som stack ut och under mitt besök i Uppsala förra helgen var det bland annat premiären av Det Sjunde Inseglet, besöket i domkyrkan och lunchen på Stationen Uppsala som gjorde särskilt intryck. Är du ute efter specifika restaurangtips i Uppsala tycker jag med andra ord att du bör överväga ett stopp på Stationen Uppsala. Här är några av anledningarna.

restaurangtips i uppsala

restaurangtips i uppsala

Stationen Uppsala: restaurangtips i Uppsala

Läget och lokalen:

Stationen i Uppsala

Restaurangen Stationen Uppsala ligger inhyst i Uppsalas gamla gula stationsbyggnad – det imponerande bygget fungerade tidigare som Uppsala centralstation. Det går knappast att hitta en mer central plats i Uppsala än just den här. Besökare som idag kommer med tåget till Uppsala möts av en modern stationsbyggnad som i princip ligger granne med Stationen.

Arkitekten och hjärnan bakom den imponerande byggnaden (jag kommer spontant att tänka på ett pepparkaksslott vi byggde när jag var liten!) hette Adolf Wilhelm Edelsvärd och designade flera hundra av de stationshus som byggdes i Sverige under 1800-talet. Inspirationen hämtade Edelsvärd från resor ut i Europa – just Uppsalas byggnad är ritad i en stil som kallas för holländsk renaissance. Stationsbyggnaden invigdes 1866 av själva kung Karl XV och redan dagen efter invigningen gick de första tågresorna mellan Uppsala och Stockholm.

Inredningen, känslan och detaljerna:

att göra i Uppsala

att göra i Uppsala

restaurangtips i uppsala

restaurangtips i uppsala

Stationens inredning har inspirerats av arkitektens resor till Europas storstäder. Som resebloggare är det givetvis svårt att inte falla pladask för restaurangens inredning, vars tema flirtar med både Paris, London och Rom. Paris – Brasserie ligger längst in i lokalen och är Stationens klassiska restaurangdel. Här ligger fokus på Paris och dess brasserier/ölbryggerier och maten beställs från en à la carte-meny som erbjuder tidlösa klassiker. För egen del tycker jag också att de röda sammetsfåtöljerna, mönstertapeterna och pärlbeprydda lampskärmarna ger lite vibbar av Orientexpressen. I London – Bar erbjuds bland annat lunch och en uppskattad afternoon tea som serveras varje helg 12-16. Här är stämningen avslappnad, tänk er en prestigelös engelsk pub. Roma – Café är ganska enkel servering som sväljer många gäster. Här kan du käka både frukost, lunch och fika.

Stationen Uppsala vill med hjälp av de europeiska storstädernas dragkraft bevara känslan av spela en central roll i Uppsala som mötesplats:

/…/ Stationen – ett brasserie med en smak av Paris, en bar med Londons puls och ett café med en doft av Rom. Tre europeiska klassiker med mat och dryck man älskar och som aldrig går ur tiden. Vår ambition är att fortsätta spela en central roll i staden och vara en mötesplats för oss Uppsalabor, för våra vänner och besökare. /…/

Om de lyckas? Jo, med tanke på att lokalen under vår tidiga lördagslunch snabbt fylls på av både studenter, barnfamiljer och äldre damer tills det knappt finns en enda ledig stol kvar i lokalen får väl ambitionen sägas vara uppfylld med råge.

Maten på Stationen Uppsala (À la carte på Brasseriet):

att göra i Uppsala

restaurangtips i uppsala

restaurangtips Uppsala

De snygga detaljerna i inredningen går även igen vid serveringen av maten på brasseriet. Den rejäla inbundna menyn har restaurangens logga ingraverad i guldfärg och guldloggan syns också på porslinet. Det är snyggt och bidrar till en genomgående känsla som gör att jag gärna lyfter Stationen som restaurangtips i Uppsala. Inför min resa hit väljer jag mellan att testa à la carte-utbudet eller afternoon tea, och bestämmer mig efter mycket möda och stort besvär att spara afternoon tea-upplevelsen till nästa Uppsalabesök. Jag och mitt resesällskap går istället loss på menyn och beställer på kyparens rekommendation in pepparbiffen, som består av cognacflambäerad oxfilétornedos med pepparsås, légymes de luxe och pommes frites. Trots att jag inte är en köttentusiast i vanliga fall är jag riktigt nöjd, köttet kommer verkligen till sin rätt tillsammans med såsen, den rostade broccolin och himmelska pommes frites. Vi tar också in ett köttfritt alternativ i form av confiterad portabello. Till denna serveras vegansk ost, tomatsky, pistage, friterade kikärtor, tomatsallad och pommes frites. Varken jag och min kompis hade nog förväntat oss underverk av portabellorätten, men tji fick vi! Det här blev min kompis favorit, medan jag lägger rätterna på delad förstaplats just eftersom jag fick äta en halv portion av varje maträtt. (Det upplägget blev en perfekt kompromiss för mig som sällan kan välja mellan kötträtter eller köttfria alternativ.)

Finns det inget som var mindre bra med restaurangbesöket då? Vi är förvisso här en lördag när lokalen snabbt fylls på med folk. Vi är dock några av de första lunchgästerna på plats och trots detta tar det ganska lång tid att få in maten. Kanske hade vi bara otur den här gången, men hade vi inte haft en lucka i vårt annars späckade helgschema hade vi fått svårt att hinna till nästa anhalt. Maten var dock värd att vänta på, speciellt den här gången när jag hade fullt upp att beundra och fota loss inredningen under tiden.

Läs mer: Aktuella menyer och övrig information hittar du på Stationen Uppsalas hemsida. (Adress: Olof Palmes plats 6)


Resan till Uppsala gjordes i samarbete med Destination Uppsala – här kan du läsa fler tips om att göra i Uppsala.

5 comments

  1. Oj vilken vacker pärla du tycks ha hittat =)

    1. Ja, men den här restaurangen kan jag verkligen rekommendera!

  2. Kul att du testade stationen,. Den är riktigt bra, har varit där både för middag, afternoon tea och en drink. Ofta fullt och lite väntetider, men i trevligt sällskap och med god mat att vänta på så är inte det något problem!

    1. Förstår att du är nöjd, så himla fint ställe! Dit går jag definitivt igen, är jättesugen på deras Afternoon Tea.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close