Jag har fått flera frågor om hur vi bodde under vår roadtrip genom Balkan. Vi spenderade 17 nätter på totalt åtta olika boenden, varav 12 av dem i Kroatien och fem i Montenegro.
Första veckan under vår roadtrip genom Balkan tog vi det säkra före det osäkra och bokade ett hus på Istriens landsbygd redan i mars månad. Dagarna som följde därefter var öppna för äventyr, vilket gjorde att vi bokade boende längs vägen. Ett par veckor innan vi åkte skrev jag ett blogginlägg om vår planering:
När våra vänner åker hem igen har vi inte längre något boende bokat och kalendern är tom. Jag och Tobias har lite delade åsikter om det upplägget. Även om jag inte vill detaljplanera kan det vara skönt att veta ramarna för resrutten och i vart fall ha sista natten bokad i Zagreb. Tobias? Han vill känna av läget: ” – Upptäcker vi att Slovenien är härligt kanske vi åker tillbaka dit, eller drar vi vidare mot Montenegro och kör tillbaka via Bosnien”. Ja, ni hör ju. Det sista ordet är inte sagt i den här semesterhistorien. Jag återkommer!
Och ja, nu ligger resan bakom oss – och det är dags att summera vårt upplägg. Kontentan är att jag hyllar min mans förslag om att ta dagen som den kommer. Det fungerade utmärkt att boka boende kvällen innan, eller samma dag, som incheckning – länge leve spontaniteten! Här kommer en recension från samtliga boenden under vår roadtrip genom Balkan:
#Dag 1-7: Villas Adagio (Istrien)
Förra gången vi reste utomlands med våra vänner hyrde vi en etagelägenhet i Marbella, den här gången satsade vi på ett stort hus i Istrien. Vi var två familjer bestående av fyra vuxna och 6 barn i åldrarna 12-2 år, vilket gjorde att vi gärna ville ha bra med ytor att kunna röra oss på. Vårt resesällskap hade fått tips om bokningsförmedlingen My Istria från en kollega och vi gick på deras rekommendation. Det visade sig vara ett lyckat drag!
Läge:
Villas Adagio är ett komplex med totalt nio fristående villor som ligger mitt ute på Istriens landsbygd, närmaste strand heter Uvala Blad och ligger 12 km bort. Husen ligger inom max en timmes köravstånd från de närliggande semesterorterna Rovinj, Pula och Rabac. Området är med andra ord väldigt lugnt och passade vårt upplägg perfekt = att varva häng hemma i huset med större och mindre utflykter till närliggande orter.
Standard och faciliteter:
Huset vi hyrde heter Villa Kvinta och är ett tvåplanshus som bara har hyrts ut en säsong tidigare, vilket gör att allt fortfarande kändes i toppskick. På uppfarten finns plats för två bilar. På nedre plan finns ett vardagsrum, kök och en del med sovrum + tillhörande toalett. På övervåningen finns tre sovrum (med dubbelsäng i varje rum) och två toaletter. Det finns också en separat ingång till en liten avdelning med bastu och tvättmaskin. Huset har en stor uteterass med utemöbler + grill i anslutning till poolområdet. Poolen är superfräsch (dessvärre inte uppvärmd, men med 35 graders värme i luften är det snarare en fördel). Hela tomten är inhägnad, vilket var väldigt skönt för oss barnfamiljer.
Pris:
Vi betalade 15.256 kr för en vecka, kostnaden delade vi på två familjer. Priserna varierar beroende på säsong, veckan efter vi åkte steg priset med ytterligare ett par tusenlappar.
Övrigt:
Den närmaste lokala matbutiken ligger ca 2,5 km bort, i den lilla byn Draguzeti. Är man ute efter restaurangmat får man åka 5 km till samhället Barban. Mer information och bilder på huset hittar ni på den här länken.
#Dag 7-8: Leka Apartments (Korenica)
Dagen innan vi checkar ut från huset letar vi upp ett boende på Booking.com i närheten av Plitvice Nationalpark som är ett av våra få “måsten” under resan. Eftersom vi kikar på de allra billigaste alternativen får vi en rejäl degradering i standard jämfört med det lyxhus vi har spenderat vår första vecka, men barnens reaktion låter inte vänta på sig. “Åh vad mysigt, de har till och med ett eget bord för barn”. (Att hobbitbordet är det enda matbordet i rummet låter jag vara osagt.)
Läge:
Huset, som inhyser flera uthyrningslägenheter, ligger längs en ganska trafikerad väg ungefär 10 minuters bilfärd från Plitvice Nationalpark.
Standard och faciliteter:
Det här boendet är enklast tänkbara, tänk dig ett rum i sommarhuset på landet med avlagda sängkläder, tunnslitna handdukar och ett pyttelitet kylskåp – men rent och prydligt i sin enkelhet. Det finns eget badrum med dusch.
Pris:
Vi betalar 290 kr för en natt för hela familjen, billigare än så kommer man inte undan. Wifi ingår i priset och fungerar förvånansvärt bra!
Övrigt:
Paret som verkar äga huset pratar varken engelska eller tyska, men vi kan ändå kommunicera med hjälp av teckenspråk. Det finns flera restauranger i närheten, men standarden på den (vägkrogs)maten vi äter är väl sisådär.
#Dag 8-9: Apartment Vrba (Supetar, Brac)
Det här boendet, på ön Brac, bokar vi kvällen innan vi ska checka in. För en gångs skull överträffar verkligheten bilderna på bokningssajten, vårt boende visar sig vara ett nyrenoverat penthouse med slående vacker utsikt ut mot havet.
Läge:
Huset ligger bara ett par minuter från färjelägret i Bracs huvudort Supetar och ligger tre minuters promenad från stranden.
Standard och faciliteter:
Det här är en superfin lägenhet med ett kombinerat sovrum och ett fullt utrustat kök plus ett sovrum med dubbelsäng. Det finns också ett stort badrum med tvättmaskin. Allra bäst är ändå terassen, med sin utsikt över Adriatiska havet.
Pris:
Kostnaden för det här boendet ligger på drygt 1000 kronor per natt för en familj. Husets ägare har ingen möjlighet att ta emot kreditkort, det är cash som gäller.
Övrigt:
Det finns en stor Lidl bara ett par minuters bilväg bort. Det tar ungefär 40 minuter att åka över till den kända stranden Zlatni Rat, som ligger på andra sidan ön.
#Dag 9-10: Apartment Andelka (Omis, Dalmatien)
Min man Tobias är fast besluten att ta en paus från stenstränderna och istället hitta sandstränder i Kroatien. Efter lite googling hittar vi dem i Omis, där vi stannar en natt.
Läge:
Apartment Andelka ligger i botten av ett bostadshus precis i utkanten av centrum, med bara några minuters gångavstånd till stranden och stadskärnan.
Standard och faciliteter:
Det här en liten murrig källarlägenhet med två rum – inte superfräsch. Ett rum är kombinerat kök/ vardagsrum och det andra rummet är ett vanligt sovrum. Det finns toalett med dusch och tvättmaskin. Här finns också en helt okej uteplats mot en innergård.
Pris:
Priset för den här lägenheten ligger på 770 kronor – vilket jag tycker är för mycket i relation till vad man får i gengäld. Wifi ingår i priset.
Övrigt:
Observera att både första och tredje bilden ovan är tagna på Omis stad, och visar alltså inte huset vi bodde i.
#Dag 10-11: B&B Country House (Cavcat, Dubrovnik)
Läge:
När vi ska vidare mot Dubrovnik inser vi snabbt att priserna inne i stan är lite väl mastiga. Vi bokar istället boende i det mindre samhället Cavcat, några kilometer bort från Dubrovnik.
Standard och faciliteter:
Jag har förväntat mig ett typiskt Bed and Breakfast med tveksam standard. När vi checkar in är ägarna i full gång att rusta upp hela stället, vi får sova i två helt nyrenoverade sovrum (det känns som att färgen knappt har hunnit torka på väggarna) i anslutning till varandra med tillhörande toaletter.
Pris:
Vi betalar drygt 600 kronor för en natt. Wifi ingår, men kunde ha haft en starkare signal för att jag ska vara helt nöjd. Frukost kan köpas på plats för 5 euro per person.
Övrigt:
Det här stället drivs av en ung kille och hans pappa, när vi bokade boendet fastnade jag för recensionerna som berättade hur trevliga de var. Och visst stämde beskrivningen, både pappan och sonen hjälpte till att bära väskor, erbjöd oss gratis kaffe och var allmänt supertrevliga.
#Dag 11-14: Apartments Ivanovic (Kotor, Montenegro)
Innan vi lämnar Kroatien bokar vi vårt boende i Montenegro på vinst och förlust. Jag fastnar dels för priset, dels för att det finns en privat strand som tillhör boendet. Det visar sig att ägaren Goran, som är riktigt trevlig, bor i lägenheten bredvid våran. Efter att ha bott här en natt tigger vi Goran om att få stanna ytterligare några dagar. Vi lyckas knipa två nätter till, sedan är lägenheten dessvärre upptagen.
Läge:
Apartments Ivanovic ligger 3 km från Kotors stadskärna på gatan Dobrota – en fantastiskt vacker (och lång!) gata med stenstränder och restauranger på ena sidan och gamla stenbyggnader på den andra.
Standard och faciliteter:
Till lägenheten tillhör en ljuvlig terass med vinrankor på uteplatsen och utsikt över havet. Lägenheten i sig är okej, men inte så mycket mer än så. Lägenheten består av två rum, ett vardagsrum med bäddsoffa och ett separat sovrum. I den lilla korridoren in till badrummet finns ett pentry och kylskåp. En stor fördel är utsikten och den privata stenstranden som ligger på andra sidan vägen. På stranden finns solstolar och en liten rutschkana som passar utmärkt till vår tvååring.
Pris:
Apartments Ivanovic är helt klart vårt mest prisvärda boende under hela resan. Vi betalar 770 SEK för tre nätter och hade gärna stannat längre om det inte redan hade varit bokat. Wifi ingår i priset, och har den starkare signalen av alla våra boenden (en stor fördel om ni frågar en resebloggare!)
Övrigt:
Det finns en liten mataffär ungefär 300 meter från lägenheten.
#Dag 14-17: Bocche di Cattaro Apartments (Kotor, Montenegro)
Läge:
Efter tre nätter på Apartments Ivanovic är vi fast övertygade om att vi vill stanna i Montenegro – helst på “vår” gata Dobrota. Vi använder därför Trivagos app för att hitta liknande boendealternativ på samma gata. Vi fastnar för Bocche di Cattaro Apartments som ligger några hundra meter längre ner på gatan, dock med ingång från den stora gatan in mot Kotor som löper parallellt med Dobrota.
Standard och faciliteter:
Den här lägenheten håller hotellklass och är väl så nära hotell vi kommer under resan. Det finns ett separat sovrum och ett kombinerat vardagsrum/kök med bäddsoffa. Till skillnad från Apartments Ivanovic finns det dessvärre inte tillgång till en privat strand, däremot kan gästerna gå till en allmän strandremsa som ligger på gångavstånd från lägenheten. Höjdpunkten är den stora, ljuvliga terassen som vätter mot havet och med utsikt över en gammal kyrka. Vi fullkomligt älskar vyn från vår terass och klockringningen från kyrkan är en extra bonus:
Pris:
Vi betalar 1140 kronor för två nätter, det vill säga 570 kronor per natt. Lätt värda pengar! Wifi ingår i priset, men dessvärre är internet riktigt segt.
Övrigt:
Som gäster på erbjuds vi tio procents rabatt på restaurangen som ligger på nedre plan. Vi lagar all vår mat hemma, så jag kan dessvärre inte uttala mig om kvalitén på maten. Det finns en fräsch och stor matbutik bara 20-30 meter från lägenheten.
#Dag 17-18: Zura (Skradin)
Vi tvekar ett tag om vi ska ta resans sista natt i Zagreb, eftersom flyget hem går därifrån, men klämmer istället in en natt i Skradin för att hinna uppleva Krka Nationalpark innan vi avslutar vår roadtrip och återvänder till Sverige. Vi hittar ett boende mitt inne i Skradin – som är okej, men inget mer än det.
Läge:
Läget är det absolut inget fel på, Zura ligger på en tvärgata till stadens huvudgata.
Standard + faciliteter:
Den här “studiolägenheten” består av ett litet kök med pentry och ett sovrum där det kan bäddas upp till fyra sovplatser (minstingen Nelly sover i min och Tobias säng). Det finns också ett separat badrum med dusch som är helt okej.
Pris:
Vi betalar 530 kronor för en natt. Wifi ingår i priset, men är dessvärre riktigt skruttigt.
Övrigt:
Eftersom Zura ligger inne i en liten gränd får man parkera bilen på en stor betalparkering längre bort mot stranden. Parkering ingår dock i priset, men kräver att ägarinnan följer med bort och visar upp ett kort för parkeringsvakterna.
Vilken hotellsajt använde vi oss av?
Vi brukar i vanliga fall använda oss av Hotels.com, men de hade knappt något utbud alls att välja mellan. Nere på Balkan är det istället Booking.com som gäller, vår vän Goran (ägare av Apartments Ivanovic) hade faktiskt inte ens hört talas om Hotels.com och menade att i princip alla hans kollegor ansluter sig till Booking.com. (Jag och Tobias går alltid in på hotellsajterna via Tobias företag sponsorhuset.se, vilket innebär att vi betalar exakt samma pris med skillnaden att en viss procentsats går till den idrottsförening vi har valt att stödja.) Vi använde oss också av Trivagos app för att nyttja deras sökfunktioner som smidigt visar var boendena finns utplacerade via en kartfunktion.
Vi hittade alltid boenden och behövde aldrig riskera att stå utan tak över våra huvuden. Observera dock att vi åkte 17 juni – 4 juli, det vill säga precis innan högsäsongen drar igång på allvar. Vi märkte att flera ställen höjde sina priser i månadsskiftet juni/juli. Högsäsongen är som mest intensiv under juli och augusti månad.
Har du fler tips på boenden får du gärna kommentera så att fler kan ta del av dem! Är du intresserad av att läsa mer om vår resa? Här hittar du samtliga inlägg under taggen Roadtrip Balkan.
10 comments
Matigt inlägg! Inser oxå att hotels.com ligger dåligt till i området. Ert första boende står högt på min och Sofias lista, inte minst för wifit. 🙂
Kul, hälsa Goran från oss i så fall… 🙂