Close
Reseplanering inför familjesemestern i Kroatien

Reseplanering inför familjesemestern i Kroatien

Det är mindre än två veckor kvar och vår reseplanering inför den stundande familjesemestern i Kroatien och dess grannländer börjar ta fart på allvar. Jag googlar, läser resebloggar och bläddrar i min reseguide, medan Tobias i sin tur korsförhör sina bosniska vänner.

Reseplanering inför en resa är, tro det eller ej, inte min starkaste sida. Jag vill ha ungefärliga hållpunkter, men att lägga upp ett minutiöst schema över hela resan riskerar istället att få min semester och upplevelsen att kännas stressig och kravfylld. Några hållpunkter i reseplaneringen ser dock alltid likadana ut.

reseplanering
Familjesemester i Gibraltar, 2015. Foto: Maria Olsson

Reseplanering

#1. Bestämma resmål:

Det här är förmodligen min absoluta favoritpunkt vad gäller reseplanering – att skriva upp en massa alternativa resmål, väga för- och nackdelar med varandra, och sedan slutligen bestämma sig för en vinnare. De senaste fem åren har vi rest tillsammans med en annan familj under sommarsemestern. (Eller ja, vi gick ut hårt och körde parresor de två första åren, men det sprack när både jag och den andra frun i familjen blev gravida – igen.) Redan för ett par år sedan spikade vi faktiskt Slovenien efter att min man Tobias i vanlig ordning körde en utslagstävling om kommande resmål. När det väl kom till kritan bestämde vi oss för att Istrien i Kroatien blir perfekt att utgå ifrån, för att istället ta oss till Slovenien som en dagsutflykt. Efter en gemensam vecka på plats åker den andra familjen hem, medan vår familj stannar kvar i ytterligare 9 dagar.

#2. Boka flygbiljetter:

Flygbiljetterna tur och retur Stockholm – Zagreb bokade vi i mitten av mars med Norwegian. Vi hittade billiga biljetter för ca 6000 kr totalt för hela familjen, och med hjälp av våra surt förvärvade cashpoints (både jag och Tobias har varsitt Norwegian kreditkort som vi använder dagligen) landade vår slutnota på ynka 1300 kr. Nästan gratis ju, halleluja!

kvinta

Vår villa i Istrien, det ser lovande ut! Foto: My Istria

#3. Välja boende:

Våra vänner fick tips från bekanta som brukar boka boende via My Istria och är nöjda med dem. Vi började googla runt och fastnade till slut för Villa Kvinta, ett hus som ligger ca 13 km från havet och 20 km från Pula som är den mest kända staden i Istrien. Prislappen landar på 1500 euro för en vecka, summan delar vi alltså på två familjer.

#4. Hyra bil:

Det här biten sköter Tobias med den äran. Vi bokar ofta hyrbil via jämförelsesajten HolidayAutos som har gratis avbokning fram till 24 timmar innan resan. Alla olika biluthyrare har tydligen olika regler för att köra över landsgränserna. Goldcar, som vi hyr av, verkar bra med en maxavgift på 686 HRK (ca 900 kr). Och nej, den här gången blir det dessvärre ingen Ford Mustang – utan en betydligt mer familjevänlig Ford Focus Estate.

bled

Drömstopp: sjön Bled i norra Slovenien. Foto: Bled in Your Pocket

#5. Utflykter på plats:

Under vår första gemensamma vecka tillsammans med den andra familjen kommer vi att varva poolhäng vid huset med utflykter till stränder och charmiga byar i närheten. Vi är överens om att två större dagsutflykter är rimligt och kommer förmodligen att satsa på Plivitce Nationalpark i Kroatien (kolla FreedomTravels bilder här, wow!) och en dagsuflykt till Slovenien. När våra vänner åker hem igen har vi inte längre något boende bokat och kalendern är tom. Jag och Tobias har lite delade åsikter om det upplägget. Även om jag inte vill detaljplanera kan det vara skönt att veta ramarna för resrutten och i vart fall ha sista natten bokad i Zagreb. Tobias? Han vill känna av läget: ” – Upptäcker vi att Slovenien är härligt kanske vi åker tillbaka dit, eller drar vi vidare mot Montenegro och kör tillbaka via Bosnien”. Ja, ni hör ju. Det sista ordet är inte sagt i den här semesterhistorien. Jag återkommer!


Jag har redan fått flera bra tips av er läsare på smultronställen i Kroatien, men tar gärna emot fler tankar om vilka eventuella grannländer vi ska satsa på, alternativt hålla oss undan ifrån. 

15 comments

 1. Låter underbart – verkligen allt. Huset och planerna för början låter underbart – men älskar slutet ändå. “vi får se hur det känns” – alltså, lyxen i att ha det så. Oändliga möjligheter!

  1. Oändliga! Vem vet, vi kanske hamnar i … Italien? Ungern? Spänningen är olidlig.

 2. Pratade med Maja igår och hon tipsade oxå om Bled så det verkar vara ett riktigt säkert kort!
  Toppenbra att du hinner komma hem innan jag drar så kan jag korsförhöra dig!

  1. Om hon tipsar om det känns det stabilt! Haha, ja, du får gå i våra fotspår… 🙂

 3. Vi ska också ta oss till Kroatien i sommar! Har fått tips om en by som heter Lovran som ligger i Istrien, den ska vara mysig att besöka! Vattenfallen i norra Kroatien är jag också sugen på. Ska bli spännande att läsa om er resa!

  1. Men vad kul Elin. Lovran ska jag genast skriva upp på önskelistan. Tack för tipset!

 4. Ångesten har börjat ramla in. Har inte ens boende bokat för de första eller sista nätterna för vår Balkan-tripp. Gaaah!

  1. För att citera den gode Timbuktu (som jag lyssnar på frenetiskt just nu): “Det löser sig… ” 🙂

 5. Visst är det svårt att planera ibland. Jag är inte heller så bra på det. Kanske därför jag gillar husbil … 😉 Ett besök i Plitvice kommer ni inte ångra! (Och tack för länken!) Zagreb är för övrigt en oväntat trevlig stad om ni skulle ha tid över. Kan å andra sidan förstå om det inte är städer som är ert fokus 😉 Oavsett önskar jag en superfin resa!!!

  1. Jag skulle gärna uppleva Zagreb lite närmare, men det får jag nog göra någon gång när min man inte är med… 🙂

   Tack – tror det blir en finfin resa, som jag har längtat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close