Close
Sandstrand i Kroatien? Åk till Omis!

Sandstrand i Kroatien? Åk till Omis!

Efter en vecka med Kroatiens stenstränder under fötterna börjar min man att googla på ”sandstrand i Kroatien”. Abstinensen efter vita paradisstränder á la våra månader i Thailand börjar tydligen att ge sig tillkänna.

Att leta efter en sandstrand i Kroatien känns ungefär som att leta efter en nål i en höstack. Vattnet må vara kristallklart med en färg som skiftar i ungefär alla nyanser av blått som kan tänkas finnas – men vi börjar bli nyfikna på om finns några sandstränder i det här landet. Efter att ha skannat av internet föreslår Tobias ett stopp i Omis, en ort med anor ett par tusen år tillbaka, som ligger ca 2,5 mil från den betydligt mer välkända staden Split.

sandstrand i kroatien

Sandstranden Velika Plaza i centrala Omis

När vi har checkat in i vår lägenhet lastar vi barnvagnen full av badkläder och fika för att promenera ner mot centrum, där vi äntligen hittar vad vi är ute efter. Velika Plaza är en 700 meter lång sandstrand i centrala Omis. Här råder full aktivitet bland både turister och lokalbefolkning när vi kommer hit framåt kvällen – folk spelar fotboll, beachvolleyboll och strandtennis så att det står härliga till. Och kvaliteten på stranden då? Den går inte på långa vägar att jämföra sig med Thailands timglaslena sandstränder, men den fyller sin funktion och det känns skönt att för omväxlings skull kunna gå barfota på stranden och känna lite sand mellan tårna.

sandstrand kroatien

Tobias och barnen badar, själv håller jag mig vid strandkanten och lever upp till mitt rykte som badkruka. Den här gången har jag dock en vettig ursäkt! Eftersom floden Cetina och dess färskvatten mynnar ut i havet här i Omis, är vattentemperaturen något kallare än vad vi har blivit bortskämda med.

sandstrand kroatien

Efter bad och lite fotboll med barnen parkerar vi oss i strandbaren – och plötsligt känns det som att jag befinner mig på världens lyxsemester.

omis

Loungemusik, fladdrande vita tygstycken, vasstak och exotiska träd på stranden…

sandstrand kroatien

… allt i sällskap av det här gänget. Kulglassen kostar en bråkdel av vad vi betalar i Sverige.

sandstrand kroatien

Hela Omis är omgiven av berg och inramningen är onekligen häftig.

omis

Tydligen är bergsklättring en populär aktivitet här i krokarna.

omis

Med ett gäng trötta barn i släptåg hinner vi dessvärre inte utforska de gamla delarna av Omis som lär vara riktigt fina. Efter att ha fått vår beskärda del av sandstrand i Kroatien promenerar vi istället hem genom staden tillbaka till vår lägenhet, men vi hinner i alla fall fånga en vacker solnedgång!

Tre snabba tips om Omis

#1. Stränder:

Förutom stranden Velika Plaza som vi hänger på finns här även strand som heter Camp Galen, en lång sandstrand som ligger framför campingplatsen Galen. Vi kör förbi den här campingen på väg mot Omis, och tror absolut att den kan vara värd att spana in närmare. Enligt den här bloggen finns det också en saltvattenpool på campingen.

#2. Att göra:

Förutom att hänga på en inte alltför vanlig sandstrand i Kroatien och ägna sig åt bergsklättring är också Omis känt för aktiviteter som möjliggörs av floden Certina. Aningen kan man göra lugna båtturer på floden, eller betydligt mer äventyrliga turer i form av forsränning samt utforska grottor. Vi får också rekommendation att ta stentrapporna upp till det över 800 år gamla fortet Mirabela, dit man kommer via stentrapporna bredvid St Michaelkyrkan. De som vill ha en större utmaning, och därmed bättre utsikt, bör istället satsa på en hajk upp till fortet Fortica som utlovar en fantastisk utsikt över Dalmatien-regionen.

#3. Omis pirater:

Invånarna i Omis verkar rejält stolta över sitt arv som en tvättäkta piratstad, jag låter informationen från Visit Omis hemsida stå för historiebeskrivningen:

Throughout the entire 12th and 13th centuries the pirates of Omiš ruled the seas from Omiš to Dubrovnik, and all ships  sailing by this small town at the Cetina mouth were  forced to pay tribute for free passage or risked enaging in a battle against the ruthless pirates of Omiš in which only few came out the winners.  Lead by the famous dukes of the Kačić family, the pirates of Omiš thus ruled a large part of the Adriatic for almost two centuries, attacking large merchant ships of rich cities such as Split, Kotor, Dubrovnik and Venice, and even papal galleons sailing across the Adriatic on their way to the far Palestine.


Vill ni ha fler tips om Omis kan jag rekommendera läsning hos Visit Omis, Desires och FreedomTravel. Fler inlägg från vår familjresa till Kroatien och dess grannländer hittar du under taggen Roadtrip Balkan.

13 comments

 1. Kan tänka mig att det är en riktigt vanlig googling – man bör nog vara inställd på stenstränder på förhand om man siktar mot Kroatien. Men ändå – vattnet! Och att slippa alla sand! Det är bra, tycker jag. Men Omis verkar vara ett fint alternativ som omväxling.

  1. Ja, det finns absolut fördelar med stenstrand (som att slippa en hel bil fylld av sand efter en dag med barnen ute på vift). Och vattnet i Kroatien, helt klart fantastiskt på alla sätt.

 2. Hade nästan strukit sandstränder från Balkan-schemat. Hoppet finns, vi ska ju ändå nästan förbi Omis så det kanske får bli ett stopp där?

  1. Hoppet finns Daniel!

 3. Slavica Muhsinovic says:

  Du beskriver Omis jättebra och grundlig, missar inte någonting, jättebra Annika! Kram

  1. Men tack snälla Slavica, vad glad jag blir att höra det!

 4. Stenstränder hade jag inte räknat med, hur kan jag ha missat det? Får se om jag hittar nån annan sandstrand under min resa men det känns föga väntat.

  1. Haha, du som brukar göra din research så grundligt!??

 5. Sandstränder är ju inte det Kroatien är bäst på direkt. Jag saknar det inte heller, men kanske skillnad när man reser med barn. Sandstranden i Omis är ju helt ok, men framför allt så är det ju en väldigt vacker stad, som är så himla dramatisk med bergen och floden! Vi tog också en båttur upp på den där floden 🙂

  1. Nej, Kroatien är känt för mycket vackert – men inte just sandstränder. 🙂 Och håller med, Omis är vackert (med eller utan strand!).

 6. Åh, ännu ett bra tips ? Vi åker med husbil, så campingen utanför låter som ett bra alternativ. Just nu är vi i Mlini som ligge söder om Dubrovnik. Vi åkte genom Kroatien på en MC-resa 2008 men jag minns knappt vart vi stannade då… Förutom Dubrovnik då såklart, den staden glömmer man inte så lätt ?

  1. Vad kul att du hittar lite tips! Hoppas att du/ni inte blir besvikna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close