Close
Resebudget Balkan (och reportage i Aftonbladet)

Resebudget Balkan (och reportage i Aftonbladet)

Intresset för att bila på Balkan verkar stort och för några veckor sedan hörde Aftonbladet av sig för att göra ett reportage om vår roadtrip med familjen i somras. En av frågorna i reportaget handlade om hur mycket resan kostade i slutändan.

Vår familj har alltid prioriterat att lägga pengar på resor framför andra nöjen och har också valt att bosätta oss en bra bit utanför Stockholm för att komma ner i boendekostnad. Vissa skulle aldrig i livet kunna tänka sig att lägga sådana här summor på en resa (av flera olika skäl), medan andra enkelt lägger samma summa för en veckas all-inclusive med familjen i Grekland. Vi var borta i totalt 18 dagar och i slutändan var resan värd varenda öre. Här är en uppställning, och några förklarande kommentarer, avseende vår resebudget Balkan.

Resebudget Balkan och reportage om vår roadtrip i Aftonbladet

resebudget balkan

Flygbiljetter

Vi bokade våra flygbiljetter i mitten av mars och åkte i mitten av juni – och bokade med andra ord biljetterna två månader innan avresa. Prislappen för hela familjens biljetter gick på ynka 6000 SEK, men eftersom vi flitigt hade samlat Norwegianpoäng (genom att använda deras betalkort) kom vi undan nästan gratis. Många bäckar små!

Läs mer: Ytterligare läsning om flygbiljetter och planering hittar ni under Reseplanering inför familjesemestern i Kroatien

Boende

Vi prioriterade ett fräscht boende med pool första veckan för att få en bra start på resan , detta boende bokade vi redan ett par månader innan avresa. Det kostar på att hyra hus, men eftersom vi reste med våra vänner kunde vi dela kostnaden på hälften (ca 7500 SEK per familj). Återstående dagar under vår roadtrip bokade vi boende under resans gång, antingen samma dag eller kvällen innan. Eftersom vi åkte före högsäsongen drog i gång på riktigt var det inget problem att hitta boende och vi undvek på detta sätt också högsäsongspriserna. Vi är inte kräsna med boende och trivs lika bra i ett pyttelitet rum med en dubbelsäng hos en kroatisk tant som på ett lyxhotell. Vi tittar mer på pris än rummens utseende. Vi bokade samtliga boenden (med undantag för huset i Istrien som vi hyrde via My Istria) via Booking.com och deras app på telefonen, vilket fungerade väldigt smidigt.

Läs mer: Ytterligare läsning och recensioner om våra respektive boenden hittar ni under Roadtrip Balkan: recension av våra boenden.

Hyrbil och bensin

Det är betydligt billigare att hyra bil på Balkan än det är i Sverige, de billigaste bilmodellerna kostar ca 200 kr per dag med fria mil. Med tanke på den rutten vi gjorde är jag dock glad att vi valde en dyrare bil med stark motor, den behövdes för att ta sig uppför de serpentinvägarna vi valde att fokusera på i Montenegro.

Läs mer: Ytterligare läsning och tips hittar ni under Att hyra bil på Balkan: Tips och saker att tänka på och Bila med barn: tips för att underlätta en roadtrip.

Mat och nöjen

Jag kan direkt säga att vi inte prioriterade att lägga pengar på mat, vilket kanske märks på den totalsumma vi lade ner på mat och nöjen under resan. Första veckan storhandlade vi maten på Lidl och komplementshandlade i den lokala matbutiken. Nästan alla måltider lagades och åts i huset, vilket gjorde att vi kom ner rejält i matkostnad. Återstående resa blev det mycket snabbmat och picknickmat från Lidl. Vi la inte heller några jättesummor på nöjen, utöver badlandet och nationalparkerna. På Balkan kan du njuta av storslagna naturvyer, härligt badvatten och medeltida små charmiga byar utan att betala en enda krona – vilket är några av alla anledningar att faktiskt åka dit.

bila balkan barnfamilj

Läs hela reportaget i Aftonbladet här: Annika och Tobias bilade med barnen på Balkan.

Mer inspiration från vår roadtrip:

Alla blogginlägg från vår roadtrip, utöver Resebudget Balkan, hittar ni under kategorin Roadtrip Balkan. Ni kan också lyssna på vårt podcast-avsnitt med samma tema: Att resa till Balkan.


Skärmdumpar från dagens artikel i Aftonbladet. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av mer inspiration och restips framöver.

5 comments

  1. Vad roligt med ert reportage 🙂 så fint och prisvärt!!! Ja vi har nog lagt stora summor på lyxiga charter resor men detta låter ju verkligen som en rolig resa!!!! Kram

    1. Tack Lina. Ja, väldigt rolig resa – vi var supernöjda allihop.

  2. Tack för jättetrevlig läsning! Kul att Aftonbladet gjorde ett reportage och fint för många resesugna barnfamiljer att få tips . ja, även för oss utan barn. vI reste ju mycket under 80 och 9+-talet när våra döttrara var små och de har båda tagit med sig intresset vidare och även till sina barn. Härligt! Och att resa är ju ett sätt att leva.

    1. Tack själv Ditte! Ja, att resa är verkligen ett sätt att leva. Kul att följa din Kinaresa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close