Close
Att göra i Montenegro (med fokus på Kotor)

Att göra i Montenegro (med fokus på Kotor)

Innehåller reklamlänkar.

Under vår resa genom Balkan är omgivningarna runt Kotor i Montenegro en av de platser som utmärker sig alldeles extra, både vad gäller vyer och stämning. Här kommer en efterfrågad miniguide med saker att göra i Montenegro.

Jag har sällan fått så många kommentarer på Instagram om ett specifikt resmål som över bilderna jag la ut från Kotor. Det finns med all säkerhet platser som både är vackrare och mer unika här i världen än Montenegro. Efter ett par veckor på roadtrip genom grannländerna kände jag dock instinktivt att Kotor var ett ställe jag inte alls var beredd att lämna efter en natt, vilket från början var ursprungsplanen. Utsikten från vårt boende vid Dobrota, bergen som omgav oss, utsiktsplatserna som vi bilade till och sällskapet i form av min lilla familj – här blev vi kvar i fem dagar istället för en. I dagens inlägg delar jag med mig av några tips på saker att göra (och inte göra) i Montenegro, med fokus på Kotor och dess omgivningar.

Att göra i Montenegro

#1. Strosa runt i Kotor, Gamla Stan

kotor gamla stan

kotor gamla stan

På UNESCO:s världsarvslista hittar man både de gamla delarna av Kotor och befästningarna runt dessa. Det är mäktigt att se den medeltida stadsbilden så pass välbevarad och det är en ren fröjd att gå runt i nätet av gränder som breder ut sig. Befästningarna består av ett helt system av olika militära byggnader som skulle skydda den medeltida staden, bland annat stadsmuren, stadsportar och vallgravar. Här hade jag och min man kunnat strosa runt innanför stadsmurarna en hel dag, med diverse mellanlandningar på restauranger, fik och uteserveringar.

Tips: Försök att undvika att gå inne i stan när du ser ett kryssningsfartyg ligga inne i bukten. Första kvällen vimlade det av ryska kryssningsturister när vi var inne i Kotor, vilket gjorde att vi ganska snabbt tog oss tillbaka till vårt boende vid Dobrota tre kilometer utanför staden. Kryssningsfartygen har satt Kotor på kartan, på gott och ont!

#2. Hajka upp till St John’s Castle, Kotor

Om du är ute efter vacker utsikt och dessutom känner dig pigg i benen rekommenderas en hajk upp till St John’s Castle (lokalt känd som Castle of San Giovanni).  Den här promenaden bjuder på exakt 1350 trappsteg under en 1200 meter stigning upp till ett fort med magnifik utsikt över Kotor. Orkar du inte hela vägen upp kan du stanna till vid Church of Our Lady of Health. Vid kyrkan bjuds det också på fina vyer, dock inte lika storslagna som de uppe vid fortet. Huvudingången, där du också köper inträdesbiljetten för 3 euro per vuxen, hittar du nära River Gate. Försök att tajma soluppgång eller solnedgång för bäst upplevelse, i annat fall tar värmen musten ur dig. Mer information hittar du här.

Passar hajken för barn? Våra barn på 6 och 8 år klarade hajken utan att klaga, men de var rejält trötta i slutet. Killen i biljettluckan tittade skeptiskt på Sebastian och Julia och sa att de flesta barn bara orkar upp till kyrkan för att sedan vända ner igen. Tji fick han! Det tog dem cirka en timme upp till toppen. Promenaden ner igen var däremot inte det minsta ansträngande.

#3. Bada i timmar

bada kotor

montenegro

montenegro

Omgiven av sådana här vyer är det inga problem att ligga och plaska i vattnet flera timmar. Vattentemperaturen är behaglig till och med för en badkruka för mig. Liksom på många andra platser på Balkan är det stenstrand som gäller.

Tips: Tänk på att många av de små stränderna är privata och det uppskattas inte om du tar dig friheter att lägga dig på en sådan (tro mig, vi provade). Vi såg till att boka in oss på ett boende med tillgång till en egen privat strand och stolar de första nätterna, känslan var trots det så långt ifrån charter man kan komma.

#4. Bila upp till Kotors Observation Platform

montenegro

kotor observation platform

kotor observation platform

Den cirka en timmes långa körningen upp mot Kotor Observation Platform på Mount Lovcen rekommenderas verkligen, vyerna här är något av det vackraste jag har sett. Bilresan upp är dock inget för den räddhågade, mitt hjärta slog dubbelvolter både en och två gånger. Det ska såklart tilläggas att det aldrig var någon egentlig fara att köra upp, vägarna är fina och längs hela ytterkanten finns rejäla stenblock som gör det omöjligt att åka över kanten. 25 tvära serpentinsvängar senare nådde vi toppen, med en panoramautsikt värd lön för mödan! 

Tips: Den här utsikten gör sig förmodligen bäst i solnedgång (rätta mig om jag har fel). Tänk på att köra extra försiktigt när mörkret lägger sig.

#5. Båttur i Kotorbukten

båt från Perast

tankar om att åka hem

båt kotor

För er som gillar att åka båt rekommenderas en tur ut i Kotorbukten. Vi utgick från hamnen i den lilla staden Perast. Vår båttur, som varade en dryg timme, avslutades med att vi blev avsläppta på Our Lady of the Rocks. Därifrån gick det sedan regelbundet båtar tillbaka till fastlandet, en kort tur på bara några minuter.

Tips: Vi valde att åka med en båt som hade glasbotten för att barnen skulle kunna se lite fiskar på vägen, men vi hittade varken Nemo eller någon av hans vänner. Vi hade lika gärna hade kunnat ta en vanlig båt och istället köpt glass för mellanskillnaden.

#6. Åk till Perast

att göra i montenegro

att göra i perast

perast att göra

Perast är Kotors söta lillasyster och ligger också med i UNESCO:s upptagningsområde. Turister får parkera utanför staden och sedan gå in till stadskärnan nere vid vattnet eftersom staden knappt har plats över för sina egna bilar. Den här staden är som gjord för promenader längs vattnet! Nere vid hamnen går båtarna över till öarna (se nedan).

Läs mer: Ett besök i Perast och Our Lady of the Rocks

#7. Besök Our Lady of the Rocks

perast

perast

perast

Our Lady of the Rocks är en minimal liten ö som ligger ute i bukten alldeles i närheten av Perast. Glöm inte att ta med kameran, den här ön och dess sockersöta kyrka är fotovänlig från varje hörn!

Läs mer: Ett besök i Perast och Our Lady of the Rocks

#7. Njut av vyerna

att göra i kotor

montenegro

kotor

Vyerna, utsikten och omgivningarna – det här är anledningarna att vi förlängde vår vistelse i Montenegro från ursprungsplanen en natt till totalt fem nätter på plats.

#8. Satsa på boende vid Dobrota

boende kotor

montenegro

Kvällen innan vi körde in i Montenegro tvekade jag länge om huruvida jag skulle boka ett boende i centrala Kotor, eller om jag skulle ta boendet med den privata stranden i Dobrota (ca 3 km från Kotor). Efter att ha rådgjort med min man valde jag det senare och det kan ha varit mitt bästa beslut under hela resan. Ett par nätter senare byter vi boende eftersom det redan är bokat. Vi kan dock inte förmå oss att lämna Dobrota, utan bokar ett boende några hundra meter bort.

Tips: Vi bokar båda våra boenden i Montenegro via booking.com, första nätterna på Apartments Ivanovic och därefter Bocche di Cattaro Apartments. Vår värd har inte ens hört talas om sajten hotels.com, och menar att i stort sett samtliga hans kollegor ansluter sig till Booking för att få sina boenden uthyrda.

#9. Vattenland i Budva

budva

budva aqua park

aquapark budva

aqua park budva

Den här rubriken slänger jag in som en bonus till alla barnfamiljer. För alltså, hur mycket jag än själv njuter av storslagna vyer och medeltida stadskärnor finns det få saker som smäller högre än vattenland om mina egna barn får välja. (Jag brukar slippa undan genom att skylla på att jag måste vara hemma med minstingen Nelly, men nu är hon så pass stor att hon också vill följa med.) Hela vår familj åkte till Aqua Park Budva, som ligger på en höjd med storslagen utsikt över staden Budva. Vattenparken är inte särskilt stor, men heller inte liten. De fläskar dock på med priserna, vi betalade ca 800 SEK för familjen och kunde då stanna från öppning till stängning (det finns även en billigare biljett om man bara vill stanna en begränsad tid.) Dagen på vattenlandet är den bästa på hela resan enligt våra barn. Där skiljer vi oss åt, barnen och jag.

Tips: Det är förbjudet att ha med fika in till vattenparken, vakterna kollar igenom väskorna och plockar ut allt ätbart. Det finns dock mat och dricka att köpa inne på anläggningen till överkomliga priser.

#10. Skippa med fördel Budva (!)

Efter en heldag på Aqua Park Budva kör vi ner mot stranden i Budva där vi har tänkt att få en härlig kväll tillsammans med familjen. Charterstämningen på plats imponerar dock inte alls och vi åker ganska snabbt härifrån. Platsleksaker, krims-krams, en apa i kedja, snabbmat till överpris och fullspäckade solstolsstränder. Nej, jag tycker att Montenegro har så mycket mer att erbjuda än så!

(Fast… jag älskar att ha fel, särskilt när det blir rätt! Har ni andra upplevelser av Budva får ni gärna dela med er, vi kanske missade en massa fina platser!?)


Fler inlägg från vår familjeresa runt Kroatien, Slovenien, Bosnien och Hercegovina och Montenegro hittar du under kategorin Roadtrip Balkan

19 comments

 1. Perfekt med dina tips eftersom vi åker vidare mot Kotor om några dagar (är i Kroatien just nu). Vill ju verkligen upp till observatoriet, men vete katten om jag vågar. Det är ju visserligen inte jag som kör, men jag kan tydligen vara rätt jobbig på passagerarsätet när jag är rädd 🙂 Är det värt det? Körde ni direkt från Mostar till Kotor (vilket vi tänkt göra, fast vi tvekar fortfarande vilken väg som är bäst)?

 2. Vad kul att ni ska dit! Vi åkte från Mostar till Dubrovnik och sov en natt där. För oss tog det lång tid (2 h) genom gränskontrollen mellan Kroatien och Montenegro, så ett tips är att passera gränsen tidigt eller sent.
  Och JA, utsikten är värd besväret…( jag är också en jobbig medpassagerare, haha!)

 3. Annars tycker jag att Durmitor NP är en höjdare också i Montenegro!

 4. Jättebra guide och så vackra foton!

  Vi åkte på en heldagsutflykt till Montenegro 2014 från Kroatien och gillade också Kotor. Men Budva tyckte vi var hemskt!

  Just nu är vi i Mlini (Kroatien) och i morgon flyttar vi till grannbyn Plat. 🙂

  1. Men åh, tack Anna! Spännande att höra era liknande upplevelser av Budva…

   Vilken härlig semester ni verkar ha i Kroatien!

 5. Kristina Murray says:

  Vackra bilder.

  1. Åh, tack! Det är ännu vackrare i verkligheten! ??

 6. Ah, nu fattade jag var bilden med den gigantiska utsikten är tagen. Bra om jag läser inläggen… Vi hade ju tyvärr ingen bil just i Kotor, annars hade jag nog letat upp vägen. Ser ju riktigt magnifikt ut! 🙂

  1. Magnifikt indeed! Såg att du ändå fick din beskärda del av utsikter på fortet.

 7. Mikael &Anja says:

  Hej, mycket intressant läsning! Du har verkligen beskrivit allt med ärlighet!
  Vi funderar på att boka in oss i Dobrota nästa vecka, men blir lite tveksamma när vi ser att det ligger 3,4 km från Kotor. Då undrar vi varför ni uppskattade Dobrota så mycket mer än att bo i Kotors centralare delar.

  1. Tack så mycket! Vi hade nog lika gärna kunnat bo i centrala Kotor, men där är högre tempo och fler turister. Eftersom vi hade tre barn med oss var det skönt att vara lite avskilda – vilket man blir i Dobrota. Vill ni ut och känna pulsen på kvällarna, och ha nära till restauranger etc, är nog Kotors centralare delar ett bra alt. Ha en fin resa!!

 8. Tack för ett grymt inlägg och grymt fina bilder! Vi måste verkligen besöka Montenegro nu! 🙂

  1. Tack – vad glad jag blir över de orden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close