Close
Zlatni Rat: Är Kroatiens mest omtalade strand överskattad?

Zlatni Rat: Är Kroatiens mest omtalade strand överskattad?

Om du googlar ”Kroatien” kommer det att dyka upp otaliga bilder på drömstranden Zlatni Rat tagna uppifrån luften. Bilderna visar en bedårande vacker strandtunga som omges av turkosblått vatten på båda sidor. Sådana bilder fungerar utmärkt som lockbete för mig som förstagångsbesökare i Kroatien – jag måste få se den här stranden med egna ögon! Men lever verkligen Zlatni Rat upp till förväntningarna?
brac
Ljuvliga vyer på väg mot Zlatni Rat från Supetar.

Efter några timmar inne i Split tar vi en bilfärja ut till den välkända ön Brac, en tur som tar ungefär 45 minuter. Vår utflykt till Brac är inte gratis, vi betalar motsvarande 650 SEK för en tur och retur-biljett för bilen, och kommer då till öns huvudort Supetar (jag har för övrigt svårt att ta det namnet på allvar, det låter som en ”Superstar” som liksom tappat greppet någonstans på vägen…). Vi checkar in på boendet och kör sedan äntligen mot den omtalade stranden Zlatni Rat som ligger belägen vid orten Bol på andra sidan ön. Vägarna slingrar sig vackert och efter dryga 40 minuter når vi stranden. Mina förväntningar på stranden är skyhöga mot bakgrund av de här träffarna på förstasidan när jag googlar ”Kroatien”:

zlatni rat

Ni ser ju själva, en paradisstrand utan dess like! Så här ser verkligheten ut från min kamera:

zlatni rat

Och visst är det härligt att se havet på båda sidorna av strandremsan, men i ärlighetens namn finns det många stränder här i Kroatien som kan matcha Zlatni Rat som schyst badstrand. Strandvyn med den berömda ”guldtungan” gör sig förmodligen häftigast från luften – precis som den palmformade ön Palm Jumeirah i Dubai.

zlatni rat guldtungan

Efter att ha sett foton på stranden på internet fick jag för mig att Zlatni Rat är en vit sandstrand, trots att de allra flesta stränderna i Kroatien är stenstränder. Det visar sig dock att färgen man ser på fotona kommer från de lena vita stenarna som stranden består av. Stenarna är det för all del inget fel på, de är små, lena och väldigt roliga att leka med!

zlatni rat guldtungan

Enligt vår strategi undviker vi strandhäng under de absolut varmaste timmarna och kommer därför till Zlatni Rat vid sjusnåret på kvällen.

zlatni rat kroatien

Ett hett tips om du ska till Kroatien är att investera i ett par badskor, de finns att köpa i nästan varenda strandbutik i hela landet och kostar max en hundralapp.

zlatni rat guldtungan

Barnen är på strålande humör…

guldtungan

… lufttemperaturen är perfekt, vattnet är tillräckligt varmt till och med för mig att bada i och eftersom de allra flesta strandgästerna har åkt hem behöver vi knappast trängas på stranden. Dessutom kommer vi tillräckligt sent för att slippa betala parkeringsavgiften som kostar ca 100 SEK för en heldag.

zlatni rat guldtungan

Vi stannar ett par timmar och ser solen gå ner…

zlatni rat croatia

…bakom bergen. Nelly är som en fisk i vattnet med hennes Cherekringar på armarna, de fick jobba hårt när vi var i Thailand för ett år sedan men fungerar fortfarande utmärkt.

zlatni rat guldtungan

”Golden Horn”, ”Zlatni Rat” och ”Guldtungan” – kärt barn har många namn.

zlatni rat kroatien

Sammanfattningsvis är min personliga åsikt att Kroatiens mest omtalade strand är riktigt fin (det som jag gillar mest är bergsmassiven som syns i horisonten) och förvisso riktigt cool sedd uppifrån luften – men att själva stranden i sig inte utmärker sig överdrivet mycket från andra stenstränder vi har upplevt under resan. Om ni ska hit, undvik högsäsong då stranden lär vara fullproppad och försök att pricka in ett besök på kvällen för att inte missa solnedgången.

Vi avslutar kvällen med en ryggbild á la Thailand, och kan konstatera att kombinationen hav, varma vindar, badkläder och solnedgångar är en höjdare var än i världen man kan befinner sig, oavsett om stranden består av vita stenar, ligger i Kroatien och heter Zlatni Rat – eller består av ljuvligt vit sand, ligger i Thailand och heter Long Beach.


Har du varit på Zlatni Rat? Vad tyckte du, överskattat eller fantastiskt? Fler inlägg från den här resan hittar du under Roadtrip Balkan.

13 comments

 1. Jag blir nästan lite nostalgisk när jag ser bilderna. Vi bodde vid den stranden i en månad under okt/nov 2015. Badade och solade där varje dag, men egentligen längst inne i viken där det finns en naturiststrand (där vi var ensamma, det där med att slippa bikiniränderna ;)). Vyn över stranden gör sug kanske bäst på lite håll, men det jag uppskattade här var det otroligt klara vattnet!

  1. Just det, vi la märke till den skylten om naturiststrand. Häftigt att ni stannade där en hel månad – vilken lyx! Slow travel är helt klart skönt – att verkligen landa på en plats ger en helt annat känsla än att bara stanna några timmar som vi gjorde.

   Vattnet var verkligen fint!

 2. Haha, precis det inlägg jag ville läsa. Har suktat efter den där stranden några år nu men tänkt att det ju bara visas flygbilder överallt.

  1. Ja, flygbilderna lockar onekligen – det var ju också av den anledningen vi åkte dit. Men som sagt, stranden är värd att besöka – fast då ska man nog se till att undvika högsäsong…

 3. Men ändå – ge mig en stenstrand!

  1. Haha, ja, det gäller att se livet från den ljusa sidan… 😉

 4. Det mest intressanta som Zlatni Rat är berömd för är att själva stranden byter form varje dag. Det beror på vädret, vågor ( månen) och det syns från luften! Annars där nere på marken….

  1. Men vad spännande Slavica, det visste jag faktiskt inte. Tack snälla!

 5. Slavica Muhsinovic says:

  Det mest intressanta som Zlatni Rat är berömd för är att själva stranden byter form varje dag. Det beror på vädret, vågor ( månen) och det syns från luften! Annars där nere på marken….

 6. Vi älskar också våra cherekringar! Om jag inte minns fel är de gröna upp till 18 månader? Kanske kan vara värt att kolla upp för er som reser så mycket. Vi har de röda (som ju är mindre) till vårt äldsta barn och vår yngsta som är lite yngre än Nelly hade de gröna förra året. Nu när hon blev äldre testade vi istället skruttenringen och den är vi också nöjd med.

  1. Tack för din kommentar Linnea! Vi har faktiskt de röda med oss också och varvar med dem. Ska testa Skruttenringen till Nelly, har den hemma. Kul att höra att du är nöjd med dem också, det bådar gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close