Close
Hej februari!

Hej februari!

Det är fredagen den tredje februari och vi har nyss skickat iväg tre barn till skolan. Ett av dem skulle direkt till poolen nedanför oss för simlektion tillsammans med klasskompisarna. Tobias har jobbgrejer att fixa nästan hela dagen och jag passar på att sätta mig vid datorn en stund. Här kommer fredagsfemman med lite smått och gott från veckan. Trevlig helg!

Hej februari!

#1. Januari börjar året, februari kommer näst…

sportlovet 2018
Februari i Nynäshamn.

Jag vet inte hur många gånger jag har tragglat ”Januari börjar året” på piano. Texten är enkel att komma ihåg, den är både lättsam och trallvänlig. Vid närmare eftertanke är sången ganska sorglig där i början:

Januari börjar året
februari kommer näst.
Mars, april har knopp i håret
maj och juni blommar mest.
Juli, augusti och september
härlig sommar är det då,
men oktober och november
och december är så grå.

Det nämns ingenting om egenskaper eller attribut för januari och februari. Inga knoppar i håret, inga blommor, ingen härlig sommar – och inte ens något om grå dagar. Januari och februari bara ÄR. De ska liksom genomlidas, dag för dag. Först januari, februari näst. Det är ungefär exakt så jag känner för januari och februari hemma i Sverige. Först i mars börjar jag, liksom den här sången, att knoppa. Kanske hade livet sett helt annorlunda ut om jag varit uppvuxen i norra Sverige, med vinterkrisp och skidbackar? Så blev det inte. Idag vaknade jag däremot i Thailand och inser allt tydligare att det där livet som deltidsboende pensionär i värmen kanske inte är så dumt ändå.

#2. Att resa-podden om att resa trendigt 2023 (och Lisa i Thailand!)

Jag och Lisa började 2023 med att podda, för första gången på cirka eviga evigheter. Under våra glansdagar släppte vi trendspaningar med jämna mellanrum, och nu var det faktiskt dags igen. Pandemi, krig och allmänt knepigt läge i världen har gjort att både resebeteende och bokningsmönster ser annorlunda ut jämfört med tidigare, varför och hur pratar vi mer om i podden.

att resa-podden

I avsnittet pratar vi också en del om semesterplaner i sann ”passa på”-anda. En av resorna Lisa nämner är just Thailand, där hon befinner sig i skrivande stund tillsammans med sin dotter och en kompisfamilj. Följ deras dagar i Khao Lak på Lisas blogg Let’s go Explore. (Nej, vi kommer inte hinna ses – trots att vi är nära varandra är det ändå lite för långt bort för att få ihop det rent praktiskt.)

#3. Styrketräningen och (o)viljan

Det är obeskrivligt skönt för kroppen att vara igång med styrketräningen igen. Meeen huvudet säger tyvärr fortfarande att jag gör det för att jag måste, inte för att jag vill. Det händer obönhörligen något med fysiken runt fyrtioårs-strecket. Jag upplever att min kropp har varit ganska förlåtande tidigare, men att den numera ställer betydligt högre krav på mig. Jag kan liksom inte fuska längre!

slow down koh lanta

Jag vill att min kropp ska hålla i många år, och har en önskan om att spatsera fram i livet både stark och frisk. Inser att styrketräningen är en av prylarna som krävs i min verktygslåda för välmående. Ett av mina motton i livet har varit ”Jag harvar på!” – så även här. Utsikten från gymmet kan jag dock inte klaga på. Gode min tid så lyxig den är!

#4. Inne- och utelistan

En kompis pratade om att de har infört en ”inne- och utelista” på jobbet. Kul idé, jag tänker att vi ska börja med något liknande i podden framöver! Om jag skulle slänga ihop en snabb och högst personlig lista här och nu består innelistan av träningspepp, färsk frukt och sociala sammanhang. På utelistan? Krig, NATO-mupperi, sjukdomsbesked och lågkonjuktur.

#5. Första året på länge utan skidor

En kompis till mig är mitt uppe i förberedelserna för att under 2023 genomföra en En Svensk Klassiker. Först ut är Vasaloppet (en baggis för henne eftersom hon redan har kört Vasan flera gånger). Jag fick frågan om jag ville haka på idrottsutmaningen, men så mycket 40-årskris hade jag tydligen inte i mig.

Det här året blir däremot mitt första utan skidor på ganska många år. Kan tycka det känns lite, lite vemodigt – vilket är lustigt med tanke på att jag fortfarande inte identifierar mig som ”skidåkare”. Jag gissar att ni under 2024 åter igen kommer att få se mig både i spåren och i backen. Förra året vid den här tiden hängde jag med Tobias på en skiddejt till Branäs (utan barn!), det är ett format jag gärna gör igen. Faktum är att vi blev tillsammans under en skidresa, så det kändes nästan lite högtidligt att ett bröllop och tre barn senare dra iväg till skidbackarna alldeles själva.

Så, nog med återblickar. Nu väntar snart helg och därmed en obligatorisk sväng in till Saladan för fredagsmys och storhandling med familjen. Det blir kul!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsbild: Klong Dao, Koh Lanta.

2 comments

  1. Eh, här är det värsta tänkbara februariväder, men jag är glad ändå! Tack för att vi får dela era vackra och härliga bilder. Jag känner mig lite avundsfrisk, men inte mer än jag mäktar med det. Och körhelgen ger sol i sinnet!

    1. Avundsfrisk är en ganska hälsosam åkomma. Ha en fin körhelg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close