Close
Longstay i Thailand: inspiration inför thaimout

Longstay i Thailand: inspiration inför thaimout

2011 sålde jag och min man vårt hus i Stockholms förort och drog iväg ett halvår på longstay till Thailand med våra barn som då var ett och tre år gamla. Vi åkte egentligen på vinst och förlust, inspirerade av min mans bror med fru som talade sig varma om ön Koh Lanta i södra Thailand. Min man hade aldrig varit i Thailand, och jag hade i ärlighetens namn ingen vidare positiv upplevelse av landet efter två veckor i Hua Hin. Men åkte gjorde vi, och uppenbarligen trivdes hela familjen så bra att vi i början av 2019 åkte på longstay för tredje gången gillt.

klong kong
relax bay beach
expedition myhre familj

Longstay i Thailand: inspiration inför thaimout

Min historia har ni kunnat följa här i bloggen, men hur tänker andra svenskar som befinner sig längre perioder på ön? Jag har pratat med tre olika familjer som också har fastnat för longstay-konceptet, och hur det kom sig att de valde just Koh Lanta. Även min man gör ett inspel med sina tankar om longstay i Thailand.

#1. Monika och Pigge

pigge werkelin och Monika Möller
Pigge Werkelin och Monika Möller Werkelin.

Pigge och Monika tog ett beslut att under en femårsperiod spendera tre månader varje år på Koh Lanta: ”Om man har bestämt sig får livet bygga på det man har bestämt. Barnen mår bra av att veta vad som gäller. Alla som vi jobbar med vet att vi kommer att åka.”

Att Gotlands-profilerna skulle landa på Koh Lanta var ingen självklarhet. Pigge besökte ön för första gången för 20 år sedan. Resesällskapet skulle stanna en vecka, men redan efter fyra dagar ville Pigge åka därifrån och aldrig mer åka dit: ”Det var skitigt, stimmigt och jag blev osams med någon – ingenting rimmade.”

Pigge började åka till Thailand redan när han var 17 år, och har varit där varje år utom tre under de senaste 40 åren. När han och Monika träffades och fick barn brukade de spendera sex veckor varje vinter i Phuket (Kata Beach). När barnen skulle börja skolan blev det ohållbart att stanna i Phuket, tre timmar i bil varje dag till skolan kändes inte som ett alternativ. Pigges bror hade haft barn i svenska skolan på Koh Lanta, och de bestämde sig för att testa livet på ön – där de numera äger ett hus på resorten Slow Down.

Första dagen, den 11 januari, gick jag barfota i stranden med ett barn till förskolan och ett barn som skulle börja skolan. Jag tänkte – ”Det är så här livet ska vara. Galet häftigt!”  

– Pigge Werkelin
slow down by night
Slow Down, Koh Lanta.

Familjen fastnade för Bullerby-livet och beachvolleybollen på Slow Down. Den typen av nischat livsstilsområde, med fokus på ett aktivt och socialt liv med mycket gemenskap och mycket bollsport, passade dem: ”Här kan folk fastna i diskussioner i en timme, utan att ha bråttom därifrån. Sådant händer inte hemma i Sverige på samma sätt, där alla verkar styrda av sina kalendrar och inte riktigt har tid. På Koh Lanta umgås man i öppna rum, dessutom finns inga statusprylar, inga uniformer. Om någon kommer klädd i Lacoste eller andra märkeskläder tar alla för givet att prylarna är köpta på andra sidan gatan.”

Vi slösar med tid här, den största lyxen man kan ha.

Pigge och Monika lyfter flera fördelar med att visats på ön, bland annat att de känner sig säkra här. De har varit helt orädda att släppa barnen, som tidigt drog till stranden och gick på restaurang där de själva beställde mat på svensk-engelska, vilket skapade självkänsla. Paret menar att det känns lite som ett sommarställe i Sverige under sommaren, precis som där har barnen sina återkommande vänner på Koh Lanta. Det är same-same, fast i ett annat land! Finns det inga nackdelar då? Jodå, som så många andra nämner Pigge och Monika trafiken på ön.

På frågan hur andra ska tänka för att göra ett liknande äventyr menar de att många skulle klara en sådan satsning, men att det ofta krävs att de ställer om sina liv och har fokus, och att att de vågar göra livsval. Går chefen inte med på att du reser? Byt jobb, kanske kan du söka dig till ett jobb som du kan ta med? Hyr ut ditt boende i Sverige, köp färre mobiler och dyra vinterkläder, och inse att du förmodligen får välja bort andra semestrar under en period. Kolla också upp om du kan åka under lågsäsong, då det är betydligt billigare att vistas på Koh Lanta.

Om du inte tar ut kursen dit du vill, kommer du inte åt det hållet.

När jag frågar om drömmar och resplaner framöver menar paret att de tar ett nytt beslut om tre år. De har satt som mål att bli 200 år tillsammans och pratar om att åka motorcykel jorden runt: ”Vi har en stor nyfikenhet, den delar vi.”

När jag till sist frågar Pigge och Monika om de vill nämna något särskilt de hade velat veta inför sin första långvistelse på Koh Lanta kommer svaret snabbt och spontant: ”Någon borde ha talat om det här tidigare!”

#2. Caroline och Johan

Caroline engvall
Caroline Engvall med två av familjens tre barn.

Författaren och journalisten Caroline Engvall bor halvårsvis på Koh Lanta tillsammans med sin man Johan och deras tre barn. Så här beskriver Caroline sina tankar om familjens longstay i Thailand.

Kärt barn har många namn – och Koh Lanta är sannerligen en kär ö. Namnet sägs betyda allt detta och tusentals svenskar har förälskat sig i den tre mil långa, strandkantade ön i Andamanhavet. Här lever thailändare, både buddister och muslimer, och sjözigenare, sida vid sida med en stor samling blågula som tagit ön till sina hjärtan och återvänder år efter år, så också vi.

Jag och min familj bor på Koh Lanta halvårsvis. Vi kom att förälska oss i ön, speciellt dykningen, för sjutton år sedan – och för fjorton år sedan bestämde vi oss för att bygga ett eget hus som bas för liv och arbete. Eftersom vi är egna företagare – Johan som fotograf och it-konsult och Caroline som författare och journalist – kan vi flytta med oss jobbet från Sverige och byta livstempo för sex månader. Det är välbehövligt och nödvändigt, och gör också att vi kan arbeta hårt och fokuserat under Sverigehalvåret för att sedan varva ner och ta vara på andra värden i livet under vintern. Vi har tre barn i åldrarna tio, sju och fyra år, som alla går på Svenska skolan Sanuk. Det finns två svenska skolor på Koh Lanta och jag kan varmt rekommendera båda för den som funderar på att vara här en längre tid med sina barn. Våra barn är också totalt beach volleyboll-frälsta och vi tillbringar mycket tid på Slow down, som har ett härligt helhetstänk för idrott och barn.

Koh Lanta har gått från att vara en ö där man tar det lugnt och semestrar – till att bli en riktig träningsö. Här finns massor av möjligheter för den som vill röra på sig – såväl gruppträning (Amelia Junholt och Lanta workout) som personlig träning (Energy-Linda), tennis, yoga (Oasis yoga), thaiboxning (Lanta muay thai academy), cross fit (Fit on Lanta) och beachvolleyboll (Slow Down).

Dessutom kryllar det av fantastiska restauranger på Koh Lanta. Maten från södra Thailand, där Koh Lanta ligger, domineras av fisk- och skaldjur tack vare närheten till havet. Maten är också ofta starkare än i övriga delar av landet. Massaman (mild currygryta med kokosmjölk, sötpotatis/potatis, lök och jordnötter) är områdets signaturrätt. Alla restauranger gör olika varianter – men grytan är så god att du kan prova dig runt efter din egen favorit. På Klong Khong driver paret Pin och O Koh Lantas bästa thairestaurang (enligt oss). Favoriten är röd curry med anka (gaeng phet ped), kyckling med cashewnötter, vårrullarna – ja, egentligen allt. På Yang garden restaurant får du den bästa smak- och matupplevelsen på ön i mysig lugn trädgårdsmiljö. Svenska kockar som trollar med bra råvaror, thailändska kryddor och närodlat i så stor utsträckning som det går. 

Koh Lanta är en ö som är lätt att förälska sig i. Lugnet för den som vill, kryddat med aktiviteter om en så önskar. För oss, som att komma hem.

– Caroline Engvall

#3. Ramona och Tobias

huuva
Ramona och Tobias Huuva.

Familjen Huuva består av Tobias 40 år och Ramona 40 år, Alvin 13 år och Eskil 9 år. Ramona kommer från Tornedalen och Tobias från Bjärehalvön, men är numera bosatta i Göteborg.

Våren 2012 var Ramonas pappa och hans familj på Koh Lanta i några månader. I samma veva var Ramona och Tobias på charterresa i Phuket under ett par veckor och åkte över till Koh Lanta för att hälsa på. De fick se skolan och upplägget – och ön i jämförelse med Phuket:

Vi var bara på Lanta i 3 dagar, men redan där och då bestämde vi oss för att detta är vi, det här vill vi göra.

Samma höst kontaktade paret skolan och frågade om skolplats. De googlade och hittade Slow Down, och tyckte det var smidigt att resorten hängde ihop med skolan. De ville inte bo ”thai style”, utan ville ha det bekvämt. På Slow Down fanns lägenheter och de fick intrycket att där fanns en gemenskap.

Parets första longstay gjordes 2014, det vill säga 1,5 år från det att de hade fattat beslutet att åka. De stannade då under sju veckor, kom tillbaka 2016 och stannade tio veckor och återvände 2019 för ytterligare sex veckor på ön. Vistelsen i Thailand har de kombinerat med besök i andra grannländer. Under andra thaimouten åkte de till Singapore, Malaysia och Indonesien i två veckor under jul och nyår. Den här omgången åkte de runt i tre veckor i Kambodja innan de landade på Koh Lanta. Ramona har jobbat in arbetstid och är tjänstledig, medan Tobias är föräldraledig.

Ramona och Tobias menar att rekommenderad tid på ön beror på hur gamla barnen är, vilken säsong man är här och det sociala sammanhanget. Ju yngre barn, desto längre tid. Nu när deras äldsta son Alvin går på högstadiet har det varit något tuffare att stanna en längre period för honom. Barnen har överlag tyckt jättebra om skolan, det har berott på kompiskretsar från gång till gång. Familjen är nöjda med upplägget, särskilt med idrottsinriktningen där Alvin har gått på beachvolleyboll och Eskil på fotboll. Båda barnen var lite skeptiska innan, men väldigt positiva efteråt.

lilla_svenska_skolan
Lilla Svenska Skolan, Koh Lanta.

Fördelarna på Koh Lanta är enligt Tobias och Ramona många. Du har tid till andra saker. Allt är enkelt, det finns inga måsten såsom att städa och tvätta och du slipper alla vinterkläder under vintersäsongen. Thailändarna är trevliga och alla du träffar på är öppna. Det är enkelt att skaffa umgänge på ön! I Sverige är folk förvisso öppna under sommarhalvåret, men inte under vintertid – då tittar svenskarna knappt fram från sina boenden.

Koh Lanta är lugnt, där är inte samma hets som andra ställen i Thailand. Det är också möjligt att göra utflykter när du vill, oavsett om det är en picknick eller ett resturangbesök på ön. Det behövs inte planeras så mycket, det är bara att hyra en moppe och ge dig iväg. Du kan också göra utflykter till närliggande öar, exempelvis Koh Mook där Emerald Cave är ett måste (åk tidigt på morgonen innan alla turister kommer dit!). Andra bra tips är att snorkla vid Koh Ha, bada vid Klong Nin och njuta av utsikt och mat vid Diamond Cliff.

Nackdelar då? Jo, de finns också. Thailändarnas bristande säkerhetsmedvetande är en aspekt, en annan att det blir allt mer trafik på Koh Lanta. I takt med att tiden går kommer också mer folk på ön, vilket kan riskera att det pittoreska och mysiga så småningom försvinner.

Så – hur ser då familjen Huuvas planer ut framöver, blir det några fler thaimouter? Nja, det verkar faktiskt inte så. Barnen är äldre och familjen börjar bli lite mätta efter tre omgångar på ön. ”Det finns en stor värld att upptäcka, det här har passat perfekt när barnen var lite yngre med skola och liknande. Framöver satsar vi nog på tre-fyra veckor långa resor. Nästa resa går förmodligen till Sydafrika, men vi är också sugna på Syd- och Centralamerika.”

Att resa till Koh Lanta – Tobias Myhre

Thailandsresor
Sri Lanta, Koh Lanta.

Nyligen sammanfattade min man Tobias sin upplevelse av vår senaste thaimout på sin Facebook-sida. Hans tankar får avsluta detta inspirationsinlägg om longstay på Koh Lanta:

#1. Skolan

Barnen har gått i en fantastisk svensk skola. Hela skolområdet andas glädje och gemenskap. Klasserna är små och lärarna är helt suveräna. Varje måndag och fredag är det samling i den stora utomhussalan där föräldrarna är med. Idrott på stranden och lärorika utflykter står ofta på schemat. Både föräldrar och barn absolut älskar skolan här!

#2. Landet

Thailand är otroligt vackert och folket så vänligt. Trots att de inte har så mycket är de alltid villiga att dela med sig, vilket vi personligen fick erfara vid en mindre olycka. Det finns en del i landet som kanske inte är perfekt, men trots det så känner jag en stor respekt för landet och dess kultur. Som gäst kändes det väldigt bra att få stå och sjunga deras nationalsång när flaggan hissades och halades i skolan på måndagar och fredagar tillsammans med alla barn och lärare. 

#3. Vardagen

Efter skolan såg vi knappt våra äldre barn. De kom hem med skolbussen, slängde av sig skolväskan och sprang ut för att leka med kompisarna på området. Vi lärde oss snabbt att det inte var någon idé att ge dem tider för att äta middag. När de blev hungriga gick de själva och beställde mat på resortens restaurang tillsammans med kompisar och den familj de råkade vara med just då. 

#4. Hälsa och idrott

De allra flesta på resorten ägnade mycket tid åt idrott och hälsa. På morgonen var det alltid olika typer av workoutpass på stranden. Annika var ofta ute och sprang och jag höll mest till på beachvolleybollplanerna där turneringarna var min höjdpunkt. Jag fick uppleva både förluster och turneringssegrar i tuffa A-turneringar, mix-turneringar och barn-turneringar. När jag åkte hem vägde jag nästan 10 kg mindre än när jag kom dit.

#5. Vänner

Jag tror inte det finns en bättre plats på jorden. Slow Downs resort är en magnet för svenskar med en härlig livssyn. De som är här prioriterar att få vara med sin familj och njuta av livet tillsammans med dem de älskar. Somliga tar tjänstledigt istället för att tjäna pengar hemma. Många har gjort stora uppoffringar för att kunna vara här under några månader. 
Några är egna företagare som jobbar härifrån och andra har bett om sämre betalda tjänster som går att utföra via en dator på distans. Några är föräldralediga och andra har sålt sin bostadsrätt för att få loss pengar. Men gemensamt för dem alla är att de går i shorts och t-shirts och prioriterar livsglädje. Folk som är här är trevliga och avslappnade. De har tid för varandra och starka vänskapsband knyts. 

Läs mer:


Här kan ni läsa fler inlägg om Koh Lanta och här specifikt om vår Thaimout 2019. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av mer reseinspiration framöver.

3 comments

  1. Vilket härligt och inspirerande inlägg!

    1. Tack Jessica, jag blev så glad att gänget ovan ville ställa upp med sina tankar om longstay och Koh Lanta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close