Close
Hur mycket kostar en Thaimout?

Hur mycket kostar en Thaimout?

Jag får många frågor om hur mycket det kostar att åka iväg på en thaimout. Mitt svar blir (som den jurist jag faktiskt är) att ”det beror på”. Hur länge planerar ni att vara borta, vilken standard vill ni ha på boendet, är skolgång aktuell och så vidare. Kort sagt – det beror på vilka förutsättningar din familj har och på vilka prioriteringar ni vill göra. Jag har nedan i runda slängar försökt sammanställa vår budget för tre månaders thaimout på Koh Lanta.

Till att börja med kan jag konstatera att det är allt annat än gratis att ge sig iväg på en thaimout. Men sätter man ett mål och jobbar hårt för att komma dit så kan de flesta drömmar gå i uppfyllelse. Siffrorna nedan är beräknade för två vuxna och tre barn i åldrarna 7, 5 och 1 år. (Observera att uträkningen är övergripande och beräknad för just vår familj utifrån rådande omständigheter. Jag har t.ex. valt att inte ta med kostnader för vaccin eftersom alla utom Nelly var vaccinerade sedan tidigare.)

flygplats_bangkok

Flygbiljetter & transfer (ca 25.500 kr)

Flygbiljetterna Stockholm – Bangkok ToR bokade vi med Norwegian för drygt 20.000 kr. Från Bangkok till Krabi och vice versa flyger vi med Air Asia, kostnad ca 4.000 kr. Därutöver tillkommer transfer till och från Krabi, ca 1.500 kr.

nationalsang

Lilla Svenska Skolan (13.500 kr)

Vår son går i skolan under nio veckor och tariffen för en skolvecka under den period vi är här ligger på ca 1500 kr per vecka, skollunch ingår. Här kan du läsa mer om en dag på Lilla Svenska Skolan.

foto_visum

Visum, Multiple Entry (10.000 + 1.000 kr)

Man kan komma betydligt billigare undan än vi gjorde om man ansöker om single entry, alltså en inresa, direkt via den thailändska ambassaden i Stockholm eller det thailändska konsulatet i Göteborg. Går man via förmedlingen Alla Visum får man betala 800 kr för en ansökan om Single Entry. Vi tog hjälp av Alla Visum och ansökte om multiple entry för att av olika anledningar kunna åka in och ut från landet som vi ville. Förutom ansökningskostnaden för visumet tillkommer en kostnad om 1.000 kr för extension för mig och min man på Immigration office i Krabi. (Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller för visum till Thailand.)

moped

Reseförsäkring (5.500 kr)

För enkelhetens skull valde vi att utöka reseskyddet i vår hemförsäkring med 45 dagar utöver de 45 dagar som redan ingick i vår befintliga hemförsäkring som vi har tecknat via Vardia.

slowdown

Boende (ca 15.000 – 20.000 kr/månad)

Boendet på Slow Down är vår klart största utgiftspost, men vi har även prioriterat att bo på en välordnad svenskägd resort som ligger precis vid stranden och nära skolan, har fin pool och bra faciliteter. Veckopriset varierar kraftigt beroende på vilken säsong man är här (i Thailand delar man upp året i peak-, hög-, mellan- och lågsäsong). Slow Down erbjuder också långtidsrabatt på 20 procent om man stannar längre än fem veckor. Det är självklart också olika priser på olika typer av boenden, priserna hittar ni på Slow Downs hemsida. Utöver själva hyran tillkommer kostnader för el, vatten och serviceavgift.

Observera att man kan komma ner betydligt i pris än vi gjorde om man väljer thailändsk boendestandard, våra vänner betalar t.ex. runt 5.000 kr/månad för en lägenhet nära centrum.

koh_haa

Löpande utgifter (ca 22.000 kr/månad)

Vi har en månatlig budget på ca 22.000 kronor att leva på, alltså i runda slängar mellan 700-750 kronor per dag. Då räknar vi med allt, till exempel inkluderas nedanstående kostnader:

Mat: Vi äter alla frukostar hemma. Frukosten består nästan dagligen av yoghurt och rostade mackor, inhandlat på 7eleven. En middag ute kostar alltifrån 100-250 kr per måltid för hela familjen, inklusive dricka. Därutöver tillkommer otaliga smoothies, drickor, glass och frukt.

Blöjor, solkräm, mm: Ungefär samma priser som hemma i Sverige.

Utflykter: För att ta några exempel: snorkelutflykt för två vuxna och ett barn: 1.250 kr, familjeutflykt till Krabi: 1.125 för en heldag med privatchaufför.

Mopedhyra: ca 750 kr/månad, bensin tillkommer.

Barnvakt: ca 75 kr/tim (vi tar hjälp av en svensk tjej som jobbar för JoJo Lanta Rental).

Aktiviteter (yoga, tennis, bootcamp på stranden, lektioner i volleyboll): ca 50-100 kr/tillfälle.

Massage: 75 kr för en timme.


Så sammanfattningsvis – hur mycket kostar en thaimout?

Total kostnad för tre månaders thaimout på Koh Lanta för vår familj ligger med andra ord på ungefär 165.000-180.000 kr, vilket är väldigt, väldigt mycket pengar. Jag har från flera olika håll hört att kostnader för mat, boende och svensk skola är betydligt billigare i den thailändska orten Huay Yang – så ett tips för andra som funderar på thaimout är att kika runt och jämföra olika alternativ. (Svensk skola finns på Koh Lanta, Huay Yang och i Hua Hin.)

Å andra sidan finns det familjer som lägger 90.000 kr på en all inclusive-resa till Mexico under två veckor. Mot den bakgrunden får vi ”mycket resa för pengarna” här på Koh Lanta. Oavsett vilket leder totalsumman oundvikligen till nästa fråga:

Men HUR har ni råd!?

Till att börja med kan jag konstatera att det inte är särskilt billigt att leva i Sverige heller. En förutsättning för att åka iväg är i vårt fall att hålla nere våra kostnader hemma i Sverige. Vi hyr ut vårt radhus under hela perioden och slipper på så sätt kostnader för dubbla hyror. Jag har snålat rejält på föräldradagarna tidigare och kan därför ta ut full föräldrapeng under hela vår vistelse. Min man har eget företag och kan jobba härifrån, vilket innebär att vi även har hans lön att leva på. Dessutom har vi sparat och gnetat ända sedan vår förra thaimout för fyra år sedan för att kunna uppfylla vår dröm om att bo i Thailand ännu en gång.

Läs mer: Planera longstay i Thailand – checklista och tips för thaimout

Om vi planerar att göra det här igen? Alltså, en fjärde föräldraledighet känns inte aktuellt, haha! Vi får helt enkelt se hur det ska gå till, men vi drömmer absolut om att återupprepa den här succén på ett eller annat sätt tredje gången gillt. Edit: Det blev en tredje gången gillt, utan en fjärde föräldraledighet på köpet – denna kan ni följa under taggen Thaimout2019.

24 comments

  1. Tänk att skolan ändå är så pass dyr? Man glömmer lätt bort den lilla detaljen som heter att vi har det väldigt förspänt i Sverigen är 1500:- är den totala kostnaden jag betalar för båda barnens omsorg varje månad på heltid.

    Ni verkar haft det fantastiskt – jag önskar vi också skaffat oss möjlighet, men en tredje föräldraledighet känns inte aktuellt och ja, dagarna räcker inte riktigt till på samma sätt längre.

    1. Ja, skolan kostar en slant här, men jag har som sagt hört att det är billigare i t.ex. Huay Yang. Det finns även återkommanderabatt, flerbarnsrabatt och kampanjer i form av ”Gå 2 perioder betala för 1” under lågsäsong. Som sagt, är man flexibel kan man komma billigare undan än så.

      Vi är verkligen otroligt nöjda med även den här vistelsen, jag är så tacksam att vi har möjlighet att göra det här! Känner igen den där ångesten över alla föräldradagar som sakta men säkert sinar, men som sagt, OJ vad bra vi har det i Sverige!

  2. Jädra fin redogörelse och jag tror att det är viktigt att poängtera hur en tänker, för att slippa skitsnack högt och lågt. Det märkte jag när vi drog iväg på kryssning för två år sedan. När folk frågade vad den veckan gick på så lät jag dem gissa. Det var allt från 10k/person upp till 30, bara för båten. Sanningen var 5,5k/person. Visst, flyg och annat tillkom men det var ändå långt under vad folk spekulerade i. Varför de sedan spekulerade i vad vår resa kostade, det överlåter jag till dem att berätta. 😉

    1. Haha, tur att vi alla har fri vilja att välja själva vad våra pengar ska gå till. För det är just det som är det fina i kråksången! 🙂

      Tack för fina ord.

  3. Eller ja. Viktigt och viktigt. Det jag menar är att det inte alls är viktigt egentligen. Folk ska väl skita i vad saker och ting kostar och hur en prioriterar saker och ting så klart. Jag tänker mer att folk lätt får förutfattade meningar. Därför är det bra med en sån här redogörelse men självklart också, och kanske allra viktigast, för de som själva planerar en Thaimout.

    Sorry för flummigheten där. 🙂

    1. Ingen fara, jag tyckte att du uttryckte dig tydligt. Förutfattade meningar finns det som vi redan har konstaterat gott om. Känns bra att kunna redogöra för ungefär hur mycket saker och ting egentligen kostar, så slipper man som sagt spekulationer.

  4. Jättebra och intressant med en så tydlig presentation Annika. Det här är JÄTTEVIKTIG info för de som går i de här tankarna. Man måste liksom ha klart för sig, mer ”än ett hum” vad det innebär. Jag tycker att ni har investerat jätteklokt. Även om vi inte själva har gjort liknande, så har vi kunnat göra en massa andra resor ist. under föräldraledigheter. Välkomna hem till vår i Sverige. Jag hade tyckt det vore så kul att hänga med dig på kryssning i juni, men jag har i af 4 andra sköna tjejer (och en man 😉 med mig.

    1. Tack Rosita, jag har försökt att göra en sammanställning som översiktligt svara på de frågorna jag själv hade innan vi åkte iväg på en thaimout. Tanken är precis som du skriver att man ska få ett litet hum om ungefär hur det funkar och kostar här nere, men vår budget är självklart inget facit för andra. Det går att komma mycket billigare undan, men det finns också de som bränner betydligt mer!

      Ja, kryssningen hade varit så grymt rolig. Nästa gång!? Kram

      1. Dilemmat (ang Cruise) – vi har ingen lansering nästa år. Kanske ges chans ändå, men såklart mindre chans tyvärr. Hoppas!

  5. Det är alltid intressant att höra vad saker kostar. Jag fick väldigt många läsare på ett inlägg om levnadskostnader i Portugal, och en hel del reaktioner. Tydligen väcker det känslor också. Jag blev ganska påhoppad av en person i en facebookgrupp, som tyckte att mina siffror (noggrann redogörelse för varenda matkasse och räkning) inte talade sanning. Det var minsann mycket billigare än så att leva i Portugal! (inte för att hon räknat efter men…)
    Apropå det så blev jag lite förvånad över att det inte är billigare i Thailand men det var ju också typ 20 år sedan jag var där och bodde i en hydda.

    1. Visst väcker det känslor Åsa, allt som handlar om pengar verkar ha den effekten… 🙂

      Det går som sagt att komma betydligt billigare undan än ovan, det här är inte facit för alla, utan de kostnader som vi har haft för vår familj. Vi har t.ex. inte lagat någon mat hemma, utan ätit i princip allt ute.

  6. Siffror med kommentarer och personliga resonemang. Allt en kan önska sig av en budget!

    1. Haha, tack! Jag är inte så haj på att sätta budgetar överlag, i vart fall inte i jobbsammanhang, men där är ju du en stjärna!

  7. Så himla intressant Annika 🙂 Jag tycker de slantar ni investerat i era Thaimaouter känns väl investerade 🙂 Inte helt omöjligt att vi gör något liknande någon gång i livet, vi får se.
    Hur andra funderar på ens privatekonomi är också intressant. Många ser nästan chockade ut när de hör att vi lägger undan 1000€ i månaden trots att jag inte jobbat här nere hittills. När vi pratar mer detaljer och de får klart för sig att vi varken röker, snusar, går på krogen, har några tidningsprenumerationer och har klädgarderober som motsvarar varsitt normalstort städskåp, kör med matlådor, äter mycket vegomat och önskar oss saker som tandborstar, sängläder och presentkort på simhallen i julklapp förstår de bättre att det inte rinner iväg så mycket pengar på ”onödigheter” i vår familj. Sen har vi ju vårt friluftsliv som hobby och det kostar inte så mycket mer än lite stadigare skor utöver vad vi skulle behövt köpa ändå.

    1. Bra skrivet.Det är inte många som tänker hur mycket man sparar då man inte röker,snusar,dricker,inga krogbesök m.m …vi har kunnat unna oss massor med fina resor då vi vi klarar oss utan allt detta 🙂

      1. Verkligen bra skrivet! Varken jag eller min man dricker alkohol eller röker, där sparar vi nog in en hel del.

    2. Mycket handlar som du skriver om prioriteringar och hobbys. Vissa lägger massor av pengar på sina husdjur, andra festar på krogen, medan en del handlar lyxkläder… Vad häftigt att ni kan lägga undan så mycket pengar, bra jobbat. Tack för din kommentar!

  8. Älskar att läsa bloggar om resor och då folk vågar göra något annorlunda.Vi reser jätte mycket både med och utan barn…men som sagt den första frågan vi oftast får är…”hur har ni råd att resa så mycket”. Man måste prioritera…vi lever snålt i vardagen men unnar oss jätte härliga resor sen då vi åker…kryssningar i Karibien,flera gånger i året till Usa..nu drömmer jag om Japan via Shanghai …det står på önskelistan 😉

    1. Åh, Japan via Shanghai, vilken drömresa! Hoppas att drömmen går i lås!

  9. Vi har gjort två ”lyxsemestrar” (Thailand och Hawaii) och flyttst fram och tillbaka till USA 2,5 gånger, bott lite dyrare än vi hade behövt (av olika anledningar), försökt starta upp företag, haft mig hemma med barn i många år, bara en heltidsanställning allt som oftast osv, osv… När vi satte oss och djupdykte i vår budget efter snart 22 år som gifta funderade vi på vad som funkat, om vi skulle ha gjort andra val, vad som inte funkat, vad dom blev fullträffar, vad som lönat sig osv. Vi bestämde att allt som fört oss samman som familj varit värt det. Inte är vi rika på sparkontot idag, men familjen är starkare än någonsin trots de utmaningar vi gått igenom. Gemensamma familjeinvesteringar är superviktiga och jac tycker ni har prioriterat helt rätt! Genomarbetat inlägg, förresten. Bra!

    1. Så viktigt att stanna upp i bland och faktiskt reflektera över de valen man har gjort i livet! Lika viktigt det är att planera framåt, är det väl att djupdyka över de valen man har gjort för att se om man kan/vill göra något annorlunda framöver.

      Tack för kommentaren!

  10. Riktigt bra inlägg! 🙂

    1. Tack Maria, kul att höra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close