Close
Dejtkväll i Rovinj, Istriens svar på Venedig

Dejtkväll i Rovinj, Istriens svar på Venedig

Det finns helt klart ett par guldkorn i Istrien som glänser mer än andra, Rovinj är en av dem. Jag och min man lämnar barnen hos våra vänner och får ett par timmar på tu man hand i staden samtidigt som solen går ner – en bättre dejtkuliss är svår att hitta!

Efter att ha gjort sin research (vad vore livet utan Google!?) föreslog min man Tobias att vi skulle ta bilen till Rovinj. Tack vare hjälp av vårt eminenta resesällskap kunde barnen vara kvar i huset medan vi gjorde en utflykt på tu man hand. 
Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

annika

Rovinj

Varför ska man besöka Rovinj?

Att valet föll på just Rovinj berodde på att Tobias hade läst någonstans att Rovinj är den absolut vackraste staden i hela Istrien. Senare fick jag också rekommendationer att åka dit via både Facebook och Instagram – och visst har Rovinj det där lilla extra som gör att staden särskiljer sig från andra stopp under vår resa. Främst är det första intrycket av staden som fastnar -en vy som liknar ett litet Venedig i miniatyr med husfasader som stupar rätt ner i vattnet. Likheterna är förmodligen ingen slump med tanke på att Istrien tidigare har tillhört just Venedig.

I övrigt bjuder staden på den ena utsikten vackrare än den andra. Smala gränder, små konstateljéer, ännu en ståtlig kyrka, hav så långt ögat kan nå, och… turister. För nej, vi är definitivt inte ensamma om att besöka Rovinj. Trots att vi är här i slutet av juni (med andra ord innan den värsta högsäsongen har dragit igång) vimlar det av utländska besökare, inklusive extremt högljudda flicksnärtor från Sverige. Kan man se bortom turisterna är staden ljuvlig, jag njuter i fulla drag av att gå omkring och insupa semesterkänslan tillsammans med min man. Rovinj är ett charmigt resmål och definitivt en potentiell smekmånadsdestination! För egen del riskerar jag dock att paja romantiken, när Tobias hjälper mig att spela in en film till Facebook-sidan utbrister han: – ”Den här kvinnan släpper min hand var tionde meter för att ta kort…” Det får mig till slut att släppa kameran för att istället koncentrera mig på min gelato. Priset på 8 Kuna (ca 10 SEK) för en kula högkvalitativ italiensk glass är det inget fel på, det finns många anledningar att älska Rovinj!

Tre snabba tips om Rovinj

#1. Parkering och ta sig hit:

Rovinj ligger vid Istriens västkust, på en halvö som går ut i Adriatiska havet. Vägarna hit är fina och det tar oss mindre än en timme att åka hit från vårt boende i Barban. Det finns flera parkeringar vid infarten till staden, det finns parkeringsvakter som lotsar bilarna till lediga platser. Vi hamnar bakom en restaurang ett stenkast från centrum och betalar ynka 10 Kuna (13 SEK) för ett par timmar. Parkeringsavgifterna över hela Istrien är generellt extremt låga, i vart fall för oss som jämför med Stockholms rövarpriser.

#2. Att äta:

Eftersom vi bara har ett par timmar på plats prioriterar vi att gå runt i staden och avsluta besöket med en gelato nere vid vattnet framför ett restaurangbesök. För besökare som vill ha en finare matupplevelse fick jag själv rekommendation att äta middag på Michelinrestaurangen Monte, som lär vara riktigt bra.

#3. Att göra:

Jag och Tobias trivs utmärkt med att lägga vår tid på att strosa omkring i staden, bästa utsikten hittar vi uppe vid kyrkan, på sidan som vätter mot skärgården. Jag gick också tips om att ta en promenad i parken lite söder om Rovinj – något jag får satsa på nästa besök!


Har ni varit i Rovinj och har fler tips på saker att se, göra och äta? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan. Fler inlägg från vår resa till Kroatien hittar du här

8 comments

 1. Fan Annika, jag blir så himla ressugen av dessa bilder och härliga uppdateringar…. Jag som ska hålla mig på plats här i Norden i sommar 😉 Vet i alla fall var jag kommer kunna hämta inspiration om den här delen av Europa ska upptäckas!

  Haha, fnissade lite åt detta ”högljudda flicksnärtor från Sverige”…

  1. Haha, förlåt Jennifer! 🙂

 2. Galet fint!

  Hehe, kämpa Tobias – livet som bloggmake kan vara tufft ibland 😉

  1. Tufft, men värt. Eller hur!

 3. Lägger till det här på min lista över platser att åka till …. Eftersom jag just kom hem från Venedig och älskade det så skulle jag förmodligen gilla Rovinj också. 🙂

  1. Ja, det tror jag verkligen! Fast jag har iofs inte varit i Venedig själv, men kan tänka mig på ett ungefär hur det är …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close