Close
Resfredag (på väg mot Frankrike!)

Resfredag (på väg mot Frankrike!)

Bloggen gör skäl för sitt namn när jag idag tar sikte mot Frankrike för en resa till Normandie. I övrigt innehåller veckosammanfattningen bland annat en uppmaning om att säkerhetskopiera viktigheter på din dator. Jag talar av egen erfarenhet… Trevlig helg!

RESFREDAG: 8 september 2017

#1. Att se sin dator drunkna av ett glas vatten

Veckans första punkt blir en livsviktig påminnelse till oss alla: se ALLTID till att backa upp värdefulla grejer på datorn. En dag är olyckan framme och då är det lätt att vara efterklok! I onsdags välte någon ett glas vatten över min Mac. Skärmen blev svart, kaputt, finito och för en kort stund mitt liv likaså. Datorn är nu inlämnad hos en tekniker på Sveavägen och jag håller tummar och tår för att de lyckas göra konstgjord andning så att den vaknar igen. Dagen innan det ofrivilliga badet hade jag som tur är fört över alla mina foton från de senaste resorna på en extern hårddisk (en behändig liten Toshiba som jag har fått i pressutskick, den rymmer 2 TB och jag älskar den!). Dessutom hade jag bara ett par timmar innan datorn slocknade ägnat mycket tid och energi på att klippa klart det senaste avsnittet av Att resa-podden och laddat upp på Google Drive. Jag är så glad över att vi har fått in rutin på att ladda över alla poddgrejer på Drive, jag och Lisa. Det finns ingen anledning att spara på skrivbordet ”så länge” som jag ofta gör, särskilt inte efter en sådan här incident. Jaja, sånt är livet. Tur i oturen att inget livsviktigt verkar ha gått förlorat.

resa mot frankrike
Som jag saknar den här vyn: en fungerande dator.

#2. Orkanen Irma

Mitt i datoreländet hinner jag tänka att datorstrulet bara är världsligt. Min vän i Florida håller just nu på att försegla hela sitt hem och evakueras norrut för att komma bort från orkanen Irma. Öarna Saint-Martin, Barbuda och Barbados är hårt drabbade, särskilt Saint-Martin där det uppges att hela 95 procent av ön är förstörd. Naturens krafter kan ingen göra något åt och det är märkligt att sitta tryggt på avstånd och följa utvecklingen på andra sidan Atlanten. Tänk så förskonade vi svenskar är från naturkatastrofer!

#3. Att resa till överskattade ställen i Att resa-podden

Den där avsnittet jag hann klippa klart innan datorn dog? Det handlar om att resa till överskattade ställen och släpps den här veckan, ni kan lyssna direkt i iTunes eller på Att resa-poddens hemsida. För att inte deppa ihop totalt över ett helt klagoavsnitt skrev jag för ett tag sedan ett inlägg om att faktiskt bli positivt överraskad av ett resmål. Det kan ni läsa om här.

#4. 7 tyska städer på 7 dagar

Tack vare en viss utbytesstudent från Berlin som kompletterade vår stora familj för över tjugo år sedan har jag kommit att få en förkärlek till Tyskland. Under sista året på universitetet var det jag som bytte Stockholm mot Berlin för att se vad staden hade att erbjuda… och som den erbjöd. I vintras uppfyllde jag och familjen en av mina personliga drömmar att gå på Nürnberger Christkindlesmarkt och det fick mig ännu mer sugen på att uppleva mer av Tyskland. Under veckan som gick har min resebloggskollega Sofia/Fantasiresor besökt 7 tyska städer på 7 dagar genom kampanjen Luther Country och jag har verkligen uppskattat hennes rapporteringar från tyska slott, sockersöta fasader och grönskande skogar. En dag ska jag följa hennes (och Luthers!) fotspår.

coburg
Sofias bild från Coburg i Tyskland.

#5. Resfredag mot Frankrike!

När det här inlägget släpps är jag på väg till Paris för att sedan åka vidare mot en liten by på den franska landsbygden. Fördelen med att åka så tätt inpå resan till Rom (översta bilden) är att jag knappt har hunnit packa upp resväskan, jag kunde bara byta ut några plagg så var jag redo att ge mig av igen. I vanlig ordning kan ni följa mig på Instagram för fler uppdateringar under helgen.


För dig som är nyfiken på fler veckosammanfattningar om att resa hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

7 comments

 1. Sån ångest över datorn ändå. Men så bra att du backat upp! Jag älskar molnet, och att ha access från alla olika devices är bara en positiv bieffekt.

  Normandie alltså, så drömmigt! Ha en ljuvlig resa!

  1. Ja, ångest är förnamnet. Har fortfarande inte hört något… Men Normandie blev en bra paus – ingen dator och ingen täckning. Perfekt getaway!

 2. Men gud vilken tur att du just hann säkerhetskopiera. När jag var i Göteborg i förra veckan förde jag över mina bilder till mammas dator, hon har liksom 1 terabyte som hon inte använder :))) Nu finns de där + på min externa hårddisk, känns tryggt. Hoppas din dator vaknar till liv igen.

  Och ha det så fint i Frankrike, jag tyckte det var himla mysigt att hänga bland det vackra språket och i fortfarande lite mer sommar.

  1. Smart att sprida sina risker över hela landet! 🙂
   Vi hade ingen sommar, men det var fint ändå – nu är jag ganska redo för höst tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close