Close
Tjejweekend: tips för den ultimata upplevelsen

Tjejweekend: tips för den ultimata upplevelsen

Varför älskar jag att resa iväg på tjejweekend och vilka typer av resor och resmål lämpar sig bäst för en sådan typ av resa?

I det här inlägget funderar jag vidare kring begreppet tjejweekend och ger också mina bästa tips och rekommendationer för en ultimat resa med tjejkompisarna.

tjejweekend
Tjejweekend/bloggresa till Warszawa med Sofia, Towe och Katarina (som har tagit fotot), 2016.

Systerskapet

Vad är det som gör sådana här typer av resor, tjejweekend(s), extra speciella för mig? Idag pratas det mycket om ”systerskapet” och jag antar att det är grunden till varför jag känner som jag känner. Jag tycker om att resa med män också (i synnerhet min egen!), missförstå mig rätt. Men alltså, hur de än försöker upplever jag att de inte till fullo kan förstå vilka utmaningar, tankar och känslor som rör sig i mitt huvud. Hur det är att leva som kvinna, mina tankar om rollen som mamma, fru och väninna, hur jag upplever att kvinnor i vissa sammanhang inte tas på samma allvar som männen. De här diskussionerna tar jag ofta och gärna via telefon, chattgrupper och långa fikor, men samtidigt lurar alltid vardagen bakom hörnet. På en resa, må det vara i Sverige eller utomlands, kan jag och de jag reser med koppla av och bort allt som har med vardagsbestyr att göra. Det handlar istället om att bara vara, utan några krav mer än att ta igen förlorad tid med varandra. Äta gott, promenera, fika ännu mer och kanske fylla på kulturdosen.

tjejresa med systrar
Hanö med ett gäng glada syrror, 2011.

Min ultimata tjejweekend

I samband med att jag skrev en artikel om tjejweekends (vilket gav inspiration till det här inlägget) fick jag en fråga om vilka typer av resor som passar bäst till ”tjejresor”. Det är egentligen en ganska märklig fråga – jag tänker att de flesta typer av resor passar till de flesta typer av människor, beroende på vad de aktuella resenärerna har för intressen. Men om jag utgår från mig själv finns det absolut några typer av tjejresor som har satt sig i minnet djupare än andra. Här är några exempel:

#1. Aktiva och upplevelsebaserade resor

Innan småbarnsåren gjorde sig gällande brukade jag och mina tjejkusiner se till att träffas med jämna mellanrum. En av de mer lyckade sammankomsterna var en ridhelg utanför Uppsala. Det regnade och de flesta av oss hade noll koll på hästar, men faktum är att det blev en fullträff på alla plan. Det gör jag gärna om! En liknande upplevelse hade jag och min syster när vi några år senare gjorde en ridutflykt på isländska hästar utanför Reykjavik.

Läs mer: Reseguide Island: Med fokus på Reykjavik och omnejd

#2. Spaweekend i Sverige

Jag och mina systrar har gjort en grej av att prova oss igenom Sveriges spaanläggningar. Varma källor, god mat, långa promenader och allmänt välbefinnande är en kombination som öppnar för många djupa samtal och mycket skratt.

Läs mer: Spaweekend på Nynäs Havsbad

glimminge
Ännu en syster (ja, vi är fem!) på vår weekend till Österlen, 2016.

#3. Svenska pärlor

Varje sommar brukar vi systrar ta med mamma på en utflykt inom Sveriges gränser. Här är agendan vacker natur, lugna promenader och ständiga funderingar på när nästa måltid ska intas. Några lyckade utflykter har gått till Österlen, Kristianopel och Hanö (i Blekinges skärgård). Hela Sverige är ett enda stort smörgåsbord att ta för sig av, från norr till söder!

Läs mer: Tips på tjejweekend i Sverige: Resfredags Svenska Pärlor

#4. Storstadsweekend

Att åka iväg till en stad är en ständigt återkommande favorit. Jag har varit iväg på många lyckade storstadsweekends, både med systrar och tjejkompisar. Några av de mer minnesvärda resorna har gått till Amsterdam, Miami och Budapest med min kusin, till Istanbul, Reykjavik och Singapore med min syster och jobbresor i sällskap av fantastiska tjejkollegor till Warszawa, Bryssel och Ljubljana.

Tjejweekend i Europa
Tjejweekend i Europa. Foto: Katarina Wohlfart

Vill du läsa mer om mina tankar och tips om en tjejweekend kan du göra det i min artikel för Travelmarket, Tjejresor: varför och vart ska du resa med tjejkompisarna?


Vad säger ni om en tjejweekend, hiss eller diss? Har ni några tips på aktiviteter och resmål som lämpar sig extra bra för tjejresor får ni gärna dela med er.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close