Tillhör du skaran som drömmer om att flytta utomlands med barnen under en begränsad period? Låta dem prova på ett annat liv, i ett annat land, men samtidigt låta dem gå i en skola som följer svensk läroplan? Vår familj valde att uppfylla våra utlandsdrömmar i Thailand, medan våra goda vänner istället flyttade till London. Ursprungsplanen var att stanna ett par år, men det dröjde hela fem år innan familjen kände sig klara med sitt liv i Storbritanniens huvudstad och valde att återvända till Sverige.
Jag kontaktade familjen Olsson och bad dem svara på några frågor. Hur var det egentligen att flytta utomlands med barnen? Och hur var deras upplevelse av Svenska skolan i London? Förhoppningsvis kan svaren ge både inspiration och konkret fakta till er som går i tankar på en framtida utlandsflytt!
Att flytta till London (och gå i Svenska skolan i London)
#1. Berätta om er familj
Vi är en familj på fem personer som nyligen flyttade tillbaka till Stockholm efter fem år i London. Vi flyttade till London under 2018 och kom tillbaka till Sverige i augusti 2023.
Vår familj består av Örjan och Maria (47 år) och våra tre barn Elsa (20 år), Noa (18 år) och Maximus (10 år). När vi flyttade till London under 2018 var Elsa 14 år, Noa 12 år och Maximus 4 år, vilket innebar att alla befann sig i lite olika stadier i livet.
Under tiden i London arbetade Örjan heltid, medan jag (Maria) arbetade deltid på Svenska skolan i London. Resten av tiden var jag hemma med barnen, vilket var en trygghet för dem i samband med flytten. Det var mycket att sätta sig in i, och med allt nytt som kommer med att byta land var det upplägget bra för vår familj.
#2. Hur kommer det sig att ni valde att resa till London för en längre utlandsvistelse?
Vi ville pröva på att bo utomlands med familjen och började titta på några olika alternativ. Vi hade först tankar på att försöka bo i USA, men sedan kom en möjlighet via Örjans företag att arbeta i London vilket då kändes helt rätt. Jag har även en bror som bor i Londonområdet med sin familj, så det var fint att redan ha en anknytning och familj på plats.
#3. Hur lång tid tog det från första tanken till att ni satte planen att flytta till London i verket?
Vi började prata om att flytta utomlands ett till två år innan vi faktiskt gjorde det. Det var mest att vänja sig vid tanken mer än att vi gjorde förberedelser inför en flytt. När chansen väl kom tvekade vi inte utan tog chansen ganska mycket på stående fot. Vi hade egentligen inte gjort någon riktig research när vi tackade ja till att flytta och börja jobba där, men vi visste att vi ville pröva på att flytta utomlands.
#4. Hur länge stannade ni? Hur länge skulle du/ni rekommendera andra att stanna?
Vi stannade i fem år. Vi såg flera som kom dit via jobb och stannade ett år och de konstaterade alla att det var för kort tid för att komma in i det. Både jag och Örjan skulle nog säga att man behöver minst två år för att “landa” och komma in i en vardag samt skapa ett umgänge.
#5. Berätta om svenska skolan på London (för- och nackdelar?)
Svenska skolan i London ligger i Barnes. Det är ett väldigt trevligt område och har blivit en samlingsplats för svenskar i London. Skolan är relativt liten, det är ca 140 barn på skolan genom årskurs 1-9. De har koll på varje elev och dess behov. Klasserna är små och har även ämnen tillsammans med andra årskurser. Det är en fin känsla av “byskola” där alla elever känner varandra. En av våra söner sammanfattade känslan bra: “det är svårt att vara busig för de har sådan koll på dig”.
Lärarna är engagerade och väldigt duktiga. Det är en tight community, men eftersom alla är vana vid att elever kommer och går är de öppna för att ta emot nya elever. De som kommer nya får snabbt en plats i gruppen. Jag, som också jobbade på skolan, fick god insyn och kan verkligen rekommendera andra familjer att söka sig dit.
Läs mer om Svenska skolan i London på hemsidan.
#6. Hur skilde sig barnens skolgång i London jämfört med livet i Sverige?
Framförallt är det storleken på klasserna som gör en stor skillnad. Efter vi flyttade tillbaka till Sverige har våra barn reagerat på just att klasserna är så mycket större vilket innebär att lärarna inte hinner med dig på samma sätt. Lärarna söker sig till Svenska skolan i London för att de vill vara där. Eftersom det är många lärare som söker de annonserade tjänsterna är personerna som faktiskt får jobben både engagerade och väldigt duktiga.
#7. Vilken ålder på barnen tror du/ni är optimal för en utlandsflytt när de också ska byta skola?
Jag skulle nog säga att låg- och mellanstadiet är den bästa tiden att flytta med barnen. När vi flyttade hade vi tre barn i spridda åldrar: en som skulle börja skolan, en som gick i mellanstadiet och en som gick på högstadiet (och som senare fick uppleva att ta studenten i London). På så sätt fick vi erfarenhet av “alla” nivåer.
#8. Hur skilde sig ert liv i London jämfört med livet i Sverige?
Vi började att göra mer saker som en familj. I Sverige hade alla sina aktiviteter och sociala kretsar, men när vi flyttade någonstans där vi “började om från början” fick vi upptäcka mer saker tillsammans. Vi fick gå igenom små saker som att hitta vilken mjölk vi alla gillade bäst, vilket bröd vi skulle köpa och så vidare. Allt sådant var självklart i Sverige! Att få upptäcka små saker i vardagen ihop gjorde att vi växte samman på ett sätt vi inte skulle ha gjort hemma.
Vi spenderade helt enkelt mer tid tillsammans och det var även ett av våra mål när vi flyttade dit. Med tanke på att många svenskar gillar att komma till London fick vi mycket besök från vänner och familj. Vi hade därför mer gäster som bodde hos oss än vad vi brukar ha hemma i Sverige. Vi tyckte det var väldigt kul att så många ville komma och hälsa på oss – på ett sätt blev det mer socialt även med “gamla” vänner som kom och hälsade på.
#9. Hur anpassade sig barnen till ert ”nya” liv?
Eftersom de gick i Svenska skolan i London var det en enklare anpassning än om de börjat i en engelsk skola. En viktig del av anpassningen för både oss vuxna och barnen är att vi är engagerade i en kyrka. Genom att besöka den lokala församlingen i England fick vi en naturlig plats och lärde känna många lokala människor – vilket gjorde att vi alla snabbt fick vänner både i skolan och utanför.
#10. Vad var bäst respektive sämst med er flytt till London?
Det bästa är att vi har lärt oss att vi klarar mer än vad vi tror, att vi vågar göra saker som först ser svåra ut och som kan vara obekväma. Vi känner att vi har vuxit individuellt och som familj – men vi har också vuxit ihop. Att spendera så mycket tid tillsammans har varit ovärderligt! Det är även något som andra som flyttar utomlands också pratar mycket om, att man får mer tid för varandra. Barnen har fått lära sig en annan kultur. Att bo i London – som har så mycket folk från hela världen – har gjort att barnens värld har öppnats på ett sätt vi inte hade kunnat ge dem här hemma i Sverige. De känner sig mer som “världsmedborgare” idag än tidigare.
Det vi hade gjort annorlunda är nog att göra mer förberedelser vad gäller boende, vi förstod nog inte hur svårt (och dyrt) det är. Vi var också där genom Covid och det var nog det svåraste – men det var ju heller inget vi kunde kontrollera.
En av de bästa sakerna med att bo i London är att vi har upptäckt så mycket av England, att vi gjort många utflykter för att se mer av landet. Vi älskar allt med den engelska landsbygden!
#11. Hur mycket kostar det i stora drag att genomföra ett sådant här projekt?
Flytten för över fem år sedan kostade nästan hälften av vad det kostar att flytta idag. Om man vill flytta över sitt boende med möbler får man räkna med att det kostar ca 80.000-100.000 SEK. Svenska skolan i London kostar ca 150.000 SEK för ett skolår per elev. Första året fick vi ta med skolpeng från vår kommun och enbart betala mellanskillnaden, men efter ett år fick vi betala allt själva. Hyra och transport är det som är dyrt, speciellt i London. Vi rekommenderar därför att titta över de delarna extra noga om man planerar att flytta över.
#12. Finns det något särskilt du/ni hade velat veta inför er resa till London som du vill skicka med till familjer som funderar på att göra något liknande?
Vi var ganska belästa, men det fanns väl saker som att man skulle haft mer koll på som att skaffa National incuranse number (typ personnummer), skriva in sig på GP (husläkare), vad man behöver för att öppna bankkonto och andra praktiska saker. Någon typ av checklista hade varit bra! Vi tog det som det kom och dök upp, men en checklista kunde ha besparat oss lite missförstånd.
#13. Och till sist, hur ser era drömmar ut framåt? Vill ni göra något liknande och satsar ni i så fall på att flytta till London igen?
Vi har inte skrivit av att flytta tillbaka till London. För tillfället bor faktiskt Örjan kvar i London och veckopendlar mellan Stockholm och London.
Vi är också intresserade att flytta till ett varmare klimat och göra samma sak där under några år. Att bo i London var en fantastisk erfarenhet för oss, så visst är vi sugna på något liknande igen när tiden är rätt. Vi skulle absolut rekommendera alla att pröva på att bo utomlands om du har möjlighet – London är fantastiskt kul att bo i!
Vill du läsa om fler familjer som flyttat utomlands och har barnen på svenska skolor? Läs mer här:
- Resa till Teneriffa (och gå på Svenska Skolan Teneriffa)
- Utlandsdrömmar blev verklighet, vad hände sedan? (Om att flytta till Thailand)
- Lilla Svenska Skolan på Koh Lanta: en vanlig skoldag
Varmt tack till familjen Olsson för att ni ville dela tankar och tips om att flytta till London! Samtliga foton är tagna av Maria under deras vistelse i England.
1 comment
Vad spännande och roligt att få läsa om er upplevelse! Tack.