Close
Resa till Teneriffa (och gå på Svenska Skolan Teneriffa)

Resa till Teneriffa (och gå på Svenska Skolan Teneriffa)

Vi är många svenska barnfamiljer som drömmer om att ta en paus från borttappade vantar, stelfrusna tår, inställda pendeltåg/bussar och en allmän uppgivenhet över vintermörkret.

Vår familj valde att ta en paus i form av en halvårslång thaimout, men visst finns det betydligt närmare alternativ än så för svenska familjer som vill testa en annan typ av liv under en begränsad period. Min före detta kollega Maria och hennes familj packade ihop väskorna och lämnade livet i Sverige för att resa till Teneriffa där de planerar att stanna under ett helt läsår. Maria och hennes man jobbar, medan barnen går på Svenska Skolan Teneriffa.

aktiva resor Teneriffa

Jag och Maria började på min tidigare arbetsplats samma vecka och insåg snabbt att vi har lika syn på mycket här i livet. Under våra lunchpromenader hann vi avhandla det mesta från himmel till jord, där ett återkommande tema var viljan och ambitionen att uppleva världen tillsammans med familjen. Vi konstaterade att möjligheterna för att komma ut på äventyr inte försvinner i samma sekund du blir förälder, utan att det snarare öppnar sig nya dörrar att öppna. När jag hörde att Maria och hennes gäng skulle flytta till Teneriffa blev jag väldigt nyfiken på upplägget. När sedan uppdateringarna på Facebook börja trilla in om en familj som efter skoltid simmade med havssköldpaddor och paddlade kajak bredvid vilda delfiner kunde jag inte hålla mig längre. Jag kontaktade Maria och bad henne berätta mer: – ”Hur kan jag eller någon annan gå tillväga för att flytta till/resa till Teneriffa och få uppleva ett lika skönt liv som ni verkar ha?”

Resa till Teneriffa: att flytta dit och gå ett läsår på Svenska Skolan Teneriffa

#1. Berätta om dig och din familj.

Hej! Vår familj består av mig, Maria, 45 år, min man Johan, 41 och våra två barn Teo 12 och Anton 10 år. Jag skulle säga att vi är en rätt vanlig, naturälskande och lite äventyrlig familj som, när vi inte är här på Teneriffa, bor på Färingsö utanför Stockholm. Jag är kommunikatör och Johan fysioterapeut.

flytta till Teneriffa
Redo för ett läsår på Teneriffa!

#2. Hur kommer det sig att ni valde att resa till Teneriffa för en längre utlandsvistelse? (Finns det förresten någon benämning på det ni gör, folk som åker till Thailand under en längre period gör ju en ”thaimout”.) 

Ha! Nja, ett motsvarande begrepp finns nog inte. Men många åker hit för att slippa stressen och kylan i Sverige. Att få dra ned på tempot och få mer tid till familjen. Det var ett av våra skäl också. Så ”livsnjutare” passar nog bra. Att det blev just Teneriffa var en slump. Vi har varit sugna på att åka iväg ett par år, och så fick vi nys om att ett behandlingscenter här nere ”Vintersol” sökte svenska fysioterapeuter. Min man sökte, och fick jobbet. Jag kunde delvis ta tjänstledigt, delvis jobba på distans och barnen fick plats på Svenska skolan Teneriffa. Vi lockades också av bilder vi sett från vandringar på ön med dramatisk natur och gillar sedan tidigare den spanska maten och kulturen.

resa till Teneriffa
Familjeutflykt på Teneriffa.

#3. Hur lång tid tog det från första tanken till att ni satte planen att resa till Teneriffa i verket?

Tanken på att resa iväg har som sagt funnits med oss ett tag, så vi har spanat efter möjligheter. Men när chansen dök upp gick det väldigt fort. Allt skulle ske på samma gång. Vi hade bara ett par veckor på oss att få allt att klaffa – jobb, skolplatser och tjänstledighet. När det väl var klart behövde vi hitta någon som ville hyra huset, ta hand om hönsen och vakta katten. Det tog väldigt mycket längre tid än jag trott att rensa ut och magasinera våra möbler och saker! Mitt i den varmaste sommaren dessutom. Allt började i april och vi reste i augusti. 

resa till Teneriffa

#4. Hur länge stannar ni och hur länge skulle du rekommendera andra att stanna?

Vi har siktet inställt på ett läsår, det vill säga fram till sommaren 2019. Det känns som att det passar oss bra. Men vissa kommer hit ner ett par månader på vintern, andra stannar kanske en termin. Men de flesta som kommer hit, vill vara kvar längre. Vi har valt att låta barnens skolgång leda vårt val. Det känns också skönt att inte behöva stressa, utan veta att vi har gott om tid att upptäcka ön och livet här.

#5. Berätta om svenska skolan på Teneriffa (för- och nackdelar?) 

Skolan är fantastisk! Det märks att lärarna njuter av att vara här och anstränger sig verkligen för att göra skolan rolig och spännande för barnen. De bjuder på sig själva! Klasserna är små, max 15 elever per grupp och trots små resurser finns allt som ska finnas: slöjdsal, bibliotek, hemkunskap, musik och så vidare. Och så har de träning på stranden två gånger i veckan. Det är så lyxigt att man får nypa sig i armen. Jag kan faktiskt inte komma på några nackdelar… man kan följa Svenska skolan Teneriffa på deras blogg: http://bloggen.teneriffaskolan.se/

svenska skolan Teneriffa
Skolgång på Teneriffa (inte riktigt de skolvyerna vi svenskar är vana vid.)

#6. Hur skiljer sig ert liv på Teneriffa jämfört med livet i Sverige? 

Oj, på väldigt många sätt. Här har vi så mycket mer tid. Tid att tänka och tid att umgås. Framför allt slipper vi pendlingen till jobb och skola, och har inte heller så många planerade aktiviteter som hemma. Där finns en konstig stress att man är ”dålig” om barnen inte har 78 aktiviteter och man själv inte tränar, utvecklar sig och umgås (gärna samtidigt som man tapetserar om sovrummet!) Den finns inte alls här. Den stressen är bara borta och det är otroligt skönt att få uppleva.

Här bor vi i lägenhet i en pytteliten stad och kan gå överallt på max 30 minuter. Det ger ro. Jag kan både hämta och lämna barnen på skolan (även om de tycker att de är för stora för det, tycker jag att det är mysigt). Jag hinner träna och njuta av det här, utan stress att vara sen till något annat. Vi njuter också av ljuset, värmen och havet. Det är skönt att slippa höstmörkret, regnet och kylan. 

tips om Teneriffa
After work.

Vi handlar och äter mest hemma, men visst går vi också ut mer här. Det är väldigt lockande med alla restauranger och uteställen, och överallt är barn välkomna – vilken tid som helst. När vi är lediga är vi mycket på stranden. Vi har bodyboards och leker i vågorna och då behövs inte så mycket mer sysselsättning. Vi möter gärna upp med barnens kompisar och hänger med deras föräldrar. Men så finns det också vandringsgrupper, kör, rollspel-gäng och andra aktiviteter så man blir inte uttråkad.

#7. Vad säger barnen om ert ”nya” liv? 

Det är lite olika. Teo fullkomligt älskar det och kör en övertalningskampanj för att vi ska stanna kvar ytterligare ett år! Han vill inte hem. Anton däremot trivs bra, men han saknar sina bästa vänner hemma, katten och huset. Men de har det väldigt bra. Njuter av att gå i shorts och t-shirt varje dag. Och nu har de fastnat för surfing, så vi hänger en del på stränderna med vågor. Jag skulle säga att det är lätt för dem att vara här. De går i svensk skola, har svenska kompisar på en liten, liten ö mitt ute i Atlanten. 

att gå i svenska skolan Teneriffa

#8. Vad har varit bäst respektive sämst hittills med er resa till Teneriffa? 

Det allra bästa är att vi är här! Att vi kom iväg och får uppleva ett nytt kapitel i livet. Sedan är det friheten från stress. Den är värd hur mycket som helst. Havet, solen, värmen hamnar också helt klart på pluskontot, liksom alla trevliga svenska familjer vi träffar här nere genom skolan. Sämst är att vi skulle vilja att våra familjer och vänner var här med oss. Även om vi pratar på skype/messenger osv är det inte samma sak som att ses. 

#9. Hur mycket kostar det egentligen att genomföra ett sådant här projekt? (Underförstått, är det inte bara rika familjer som kan göra såna här grejer?) 

Man behöver inte alls vara rik för att göra så här. Vissa familjer har visserligen sålt sin bostad i Sverige innan de kom hit, men de flesta hyr ut och få på så vis in till hyra här. Vi har ju två inkomster: Johans lokala (dvs låga) lön, min lön och mitt studiebidrag. Det är ju toppen om någon i familjen kan jobba på distans. Man kan även få jobb lokalt, men de lönerna är väldigt mycket lägre än de svenska. 

Hyrorna på lägenheter är, tycker jag, ganska dyra. Mellan 1000-1400 Euro för en trea/fyra. Det är turismen som drar upp priserna och man behöver vara ute i tid för att få tag i en lägenhet under högsäsongen (vintern). Sedan kostar Svenska skolan Teneriffa en hel del. Där kan man höra med sin kommun om man kan få med sig skolpengen, och så kan man söka statsbidrag till en del av avgiften. Det har vi gjort och fått. 

snorkla på Teneriffa
Sällskap på snorkelturen efter skolan.

Man behöver också tänka över sina försäkringar, som tenderar att bli rätt dyra. Och så tillkommer resor i landet och eventuellt hem till Sverige under perioden. Vi har valt att inte ha bil, utan åker lokalbuss, eller hyr bil om vi vill upp och vandra i bergen. Mat kostar ungefär lika mycket som hemma i affären, men genom skolan kan vi beställa stora grönsakslådor från en lokal gård, som både är riktigt fräscha och billiga. Barnens klädkonton har också krymt! Här går vi i shorts, tröja och sandaler året om. Jag skulle nog säga att vi lever billigare här och får ut mer ”njutning” för pengarna än hemma, trots att vi har mindre pengar att röra oss med. 

#10. Hur ser era drömmar ut framåt, vill ni göra något liknande och satsar ni i så fall på att resa till Teneriffa igen?

Vi drömmer hela tiden och vill absolut iväg igen. Livet är för kort för att stanna på samma ställe! När Johan och jag träffades (för 18 år sedan) lovade vi varandra att livet skulle bestå av många kapitel. Jag tror också att det är utvecklande för barnen att uppleva olika miljöer och kulturer och det vill jag gärna ge dem. Nästa gång vill vi till Asien, Karibien eller Afrika.

resa till Teneriffa

#11. Och till sist, finns det något särskilt du hade velat veta inför er resa till Teneriffa som du vill skicka med till familjer som funderar på att göra något liknande?

Kolla upp Facebook-grupper som finns dit du vill flytta. Där kan du ställa en massa frågor och få svar. Och ansök i god till Svenska skolan Teneriffa, eller någon annan skola om du har barn. Vi var nära att inte få plats och då skulle vi stått på någon station i Stockholm just nu och väntat på ett tåg som inte kom, istället för här, på balkongen med havsutsikt, i 24 graders värme mitt i november. Och ta med massor av saltlaktris.., det går inte alls att få tag i här!


Ett stort tack till Maria för att du ville dela med dig av dina erfarenheter av att flytta till och resa till Teneriffa! Samtliga foton är tagna av Maria. Mer inspiration på ämnet att flytta utomlands med familjen hittar ni här: Utlandsdrömmar blev verklighet, vad hände sedan?

1 comment

  1. Vackra bilder! Takk for tips 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close