Close
Utlandsdrömmar blev verklighet, vad hände sedan?

Utlandsdrömmar blev verklighet, vad hände sedan?

Jag älskar sagor med lyckliga slut! Men levde de verkligen lyckliga i alla sina dagar, vad hände egentligen sedan? När vi flyttade till Koh Lanta första gången lärde vi känna familjen Terngård, som bevisade för mig och många andra att ett annat liv är möjligt. Här är fortsättningen på deras historia.

Familjen Terngårds utlandsdrömmar tog dem till Koh Lanta på Thailand – en ö som de numera kallar sitt hem. Ett av mina allra första inlägg här på Resfredag handlade just om familjen Terngård, bestående av Mia och Mattias samt barnen Elinore och Emil:

År 2006 gick de all in och köpte en bit obebyggd mark intill Long Beach. I dag, ett antal år senare, kan de blicka ut över sitt livsverk bestående av fantastiskt fina lägenheter och hus vid havet. Jag och min familj hyrde en av lägenheterna under ett drygt halvår, och tro mig, vi ville aldrig åka därifrån. Jag tänker ofta på dem, Mia och Mattias. De ger mig hopp i den mörka vintern, och påminner mig om och om igen. Drömmar är till för att uppfyllas. Vad drömmer du om?

Jag är inte den enda som har fascinerats av familjens utvandring från Sverige, även Alexandra Pascalidou har skrivit en krönika om Mia och Mattias. Jag tycker det är hög tid för en uppföljning och bestämde mig för att ställa några frågor till paret.

terngård
Så pjåkigt är inte Sverige ändå! Foto: Familjen Terngård.

Utlandsdrömmar blev byggprojekt på Koh Lanta

#1. Ni byggde upp Malee beach mellan 2006-2012 från scratch. Hur gick tankarna när ni bestämde er för att satsa på ert projekt på Koh Lanta, varför just där och varför just då?
malee sea view
Malee Sea view. Foto från hemsidan.

Vi kom till Koh Lanta 2004 för en Thaimout och förälskade oss i ön och livet här. Vi beslöt oss för att starta upp vårt nya liv och det var naturligt att det handlade om bygge i och med att Mattias har jobbat inom den branschen hela livet. Vi dammsög Koh Lanta och 2006 hittade vi en fin mark vid stranden. Vi hade det egentligen inte dåligt i Sverige, men kände en mycket stark drift att låta vår familj få vara med om detta äventyr på en paradisö på andra sidan jorden.

#2. Era barn växte i princip upp på Koh Lanta och gick i skolan där. Har de någonsin längtat tillbaka till Sverige?
familjen terngård
Familjen i poolen vid Sai Naam. Foto: Familjen Terngård.

Jag kommer ihåg att Elinore i 13-års åldern fick utbrott och sa att vi förstört hennes liv och tvingat henne att bo på den här lilla tråkiga ön. Nu känner hon att Lanta är hennes hem och älskar att komma hit och bara vara. Emil var mer nöjd och var glad så länge han hade sin dator. Den här julen var första gången sedan 2004 som han inte kom ner till Lanta utan var tvungen att stanna i Sverige för att jobba. Han tyckte att julen inte var ”riktig jul” även om han firade med sin morbror och hans stora familj. Jul på Lanta är ju det naturliga för dem. Det är underbart att se ungdomar som nu är generation 2 av ”lantaneser” och där det är ett måste att träffas varje vinter.

#3. Jag vet att er dotter Elinore reser runt hela världen, medan sonen Emil lever hemma i Sverige och jobbar på ett ”vanligt” jobb. Hur går deras tankar kring att själv bo utomlands för gott framöver? Är Koh Lanta ens ett boendealternativ för dem – varför/varför inte?
Världsmedborgare! Foto: Elinore Terngård

Vi brukar säga att Koh Lanta skapar världsmedborgare. Elinore pluggar en Bachelor Degree i Event Management i Sydney och ska göra en utbytestermin i San Francisco. Hon älskar livet i Australien och det känns som att hon har hittat rätt! Vart det bär sedan vet vi inte, men hon säger att Sverige känns lite för litet för hennes stora planer. Hon vill dock semestra på Koh Lanta. Hela världen ligger öppen! Emil tog studenten i våras och har jobbat både på Finlandsfärjan och på Rusta. Han trivs inte riktigt i Sverige, utan vi har tillsammans bestämt att han ska flytta hem till Koh Lanta där han faktiskt har levt större delen av sitt liv. ”Han är ett av Koh Lantas barfotabarn”. Först ska han plugga thailändska och sedan är planen att han ska jobba i vårt nya projekt Malee Highlands. Koh Lanta kommer alltid att vara en knytpunkt för våra barn, men världen är stor och det är mycket som de ska uppleva. Ingenting måste vara för evigt.

#4.Varför reser så många svenskar till Koh Lanta egentligen, vad är din tolkning?
skolan_thailand
Ännu en skoldag på Koh Lanta.

Skolorna är en stark bidragande faktor. Att ha möjlighet att lämna Sverige i några månader eller hela läsår och ändå låta sina barn få möjlighet till utbildning enligt svensk skolplan gör att gränserna minskas. Utan Lanta Sanuk School hade inte vi kunnat åka. Koh Lanta är dessutom en ö där man kan känna trygghet. Det finns många svenskar i omgivningen och det är lätt att få hjälp om olyckan skulle vara framme. Det finns en slags community här. Ja, detta såklart förutom fantastiska stränder, värmen och billig god mat.

#5. På vilket sätt har Koh Lanta förändrat sig sedan ni flyttade dit vs nu? Är det till det bättre eller till det sämre? Vad är bättre vs sämre nu?

guide om koh lanta

Jag är glad att vi har betongbelagda vägar nu och inte lervägar som det var när vi kom. Det finns större utbud av matvaror och så har vi en bro nu, så resan mellan Krabi och Koh Lanta har kortats ned avsevärt. Med den andra bron, som enligt informationen vi har ska vara klar 2024, kommer det att gå ännu snabbare. Det är kanske inte bara positivt med en bro till men vi känner att det är mer positivt än negativt. Alla områden utvecklas i världen och det känns som att det är Koh Lantas tur nu. Vill man ha det genuina Thailand som Koh Lanta var för 20 år sedan ska man nog hitta en annan ö att åka till. Jag ser fram emot att vi kanske får en bio och en fin mataffär. Alla gör det inte, men jag gör det i alla fall!

#6. Ni la hela er själ på att bygga upp Malee beach och tog sedan några sabbatsår, bland annat för att resa runt i världen. Vilka platser ute i världen gillade ni mest?
Venice Beach. Foto: Familjen Terngård.
Venice Beach. Foto: Familjen Terngård.

Vi älskar London och alla deras musikaler, Las Vegas med sin crazy atmosfär och Los Angeles-känslan på Venice Beach. Vi gillar också Sydney och Manly Beach där Elinores skola ligger och uppskattar månaden vi tillbringade där. Nya Zeelands vackra landskap och vyer. Vår 20-åriga bröllopsresa till Söderhavet var magisk och att klappa stingrockor kommer jag alltid att minnas. Men hur spännande allt ändå har varit att resa kommer vi alltid fram till hur mycket billigare och på många sätt bättre det är att leva i Thailand. Bangkok slår faktiskt de flesta storstäderna även om det är bullrigt och smutsigt. Bion är otroligt billig i Thailand.

#7. Nu är ni igång med ytterligare ett byggprojekt, Malee Highlands. Vad driver er egentligen? Är processen lättare den här gången –  vilka motgångar vs framgångar har ni mött under det här byggprojektet?
Tilltänkt restaurang på Malee Highlands.
Tilltänkt restaurang på Malee Highlands. Foto från hemsidan.

Det hade varit enkelt att bara slå sig till ro och njuta av vårt första projekt. Efter alla våra resor fick vi dock inspiration igen och vi skapar nu vårt signaturprojekt där alla våra erfarenheter från konstruktion, förvaltning och uthyrning vävs in. Att bygga upp Malee Highlands till Lantas område nummer ett för alla som kommer att bo där är vår drivkraft. Nu när vi ändå skulle bygga igen så finns det liksom inte att bygga för andraplatsen, då hade det kunnat kvitta. Vår erfarenhet gör såklart att det är mycket enklare denna gång, med det sagt betyder ju inte det att det är enkelt. Svårigheten är att få byggare att orka med våra löpande kontroller och hårda krav, så en del lämnar för att bygga på andra ställen. (Men då blir det i och för sig bara dom bra kvar till slut.) Vi bygger ju också med mycket nytänkande och nya material så det blir en inkörningsperiod för våra arbetare.

#8. Till sist, vilka är era smultronställen på Koh Lanta?
utlandsdrömmar
Kulturfestival i Lanta Old Town.

Old Town: Old Town ligger längre ner på östkusten av ön och har en otroligt mysig atmosfär. Den lilla staden erbjuder shopping, mat, underbar utsikt samt fin gammaldags arkitektur med byggnader som är kvar sedan innan Saladan ens fanns. Till skillnad från Saladan erbjuder Old Town endast en gata med shopping vilket skapar en lugnare känsla och erbjuder ett annat sortiment än Saladan. Ett urval av restauranger finns att välja på vid vattnet men också ett fåtal vid gågatan med väldigt god thaimat och där billigare priser erbjuds. Vår favorit är Mango House där det serveras hemmagjorda burgare. Varje söndag eftermiddag har de live-DJ som underhållning.

Diamond Cliff: Diamond Cliff är ett av våra favoritställen att se solnedgången på! Att komma dit på eftermiddagen är guld för då kan man spendera någon timme på deras privata strand och sedan äta middag med en god fruktshake till solnedgången. Strawberry shake eller Mixed fruit shake är barnens favorit. Både thaimat och europeisk mat erbjuds samt dagens fisk som de fiskat själva. Vill man ha bord där på kvällen under högsäsong kan det vara bra att boka bord!

Where Else: Where Else, systerrestaurang till Somewhere Else, ligger på Klong Khong Beach och är en väldigt mysig restaurang med thailändsk inredning som bambuhyddor, båtar och kokosnötter. Läget mitt på stranden gör restaurangen till ett bra ställe för både lunch och middag. Hela familjens favorit är deras indiska maträtt ”Mega Salad Melt Naan” som serveras aningen vegetarisk eller med tonfisk alt kyckling. Vill man ha thailändsk mat rekommenderas deras Pad Thai. Att åka hit är ett måste när man är på Lanta eftersom det är fantastiskt för hela familjen.


Jag tröttnar aldrig på att höra spännande historier om utlandsdrömmar. Familjen Terngård har varit, och är fortfarande, stora inspiratörer för mig! Tack Mia och Mattias för att ni ville dela med er av era tankar, ni kan följa familjens fortsatta byggprojekt på Malee Highlands här.

2 comments

  1. Wow vilket spännande liv! Modigt.

    1. Ja, så kul att höra olika livsberättelser – och extra kul för mig att följa upp just den här familjen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close