Close
Bucketlist för resor i Blekinge

Bucketlist för resor i Blekinge

Blekinge är inget stort län, det är tvärtom Sveriges näst minsta. Med tanke på att jag är född och uppvuxen i denna havsnära pärla har jag hunnit se och göra en hel del, men långt ifrån allt jag vill. En av många listor nedklottrade i min mobil handlar om saker jag vill se och göra i länet framöver. Så här ser min personliga bucketlist ut för resor i Blekinge. Mycket skärgård, några specifika öar, ett par boenden och en restaurang. Inspireras om du vill, eller skriv för all del en egen önskelista!

Läs mer: Semester i Blekinge – guide med tips för en lyckad resa

Bucketlist för resor i Blekinge – 8 önskemål att besöka

#1. Bo på Lotstornet Aspö

aspöfärjan

Jag har bott på ett par olika lotstorn i både Bohusläns och Stockholms skärgård, men har däremot inte fått till en övernattning i ”vårt” eget lotstorn på Aspö i Karlskrona skärgård. Det får jag helt enkelt se till att ändra på. Boendet är anslutet till STF (Svenska Turistföreningen) och heter kort och gott Lotstornet Aspö.

Ta dig hit: Till Aspö åker du med den karaktäristiskt gula bilfärjan som avgår från Handelshamnen i Karlskrona.

#2. Vandra hela Blekingeleden

Vandra Roslagsleden

Jag har knatat många steg på Blekingeleden under årens lopp, men aldrig hela leden på en och samma gång. 29 mil i ett svep lär förvisso ta en litet tag, men någon gång kanske jag både har tiden och orken?

Läs mer om Blekingeleden.

#3. Bo i Eriksbergs nya hotellrum

Eriksberg Blekinge

Jag har sneglat på Eriksbergs boendealternativ flera gånger, både de dyrare varianterna och de enklare stugorna utan el och vatten. Senast jag besökte Eriksberg (då på safari med familjen) var bygget av en ny hotelldel i full gång med ytterligare 23 rum, några av dem med glasgolv. Där bor jag gärna framöver!

Läs mer: Eriksberg Hotell och Safaripark – fint utflyktsmål i Blekinge

#4. En vistelse på Ytterön

saltö sand karlskrona

I höstas var jag nära att åka ner till Blekinge för en yogahelg på Ytterön. Jag är så nyfiken på den här ön i Karlskrona skärgård, eller kanske snarare konceptet som sakta men säkert har formats av Karlskronas eventbolag Paraply. Tänk ett boutiquehotell med vackra skärgårdsmiljöer som passar allt från yogaretreats till egensydda konferenser. Klart att jag måste dit och bilda min egen uppfattning om stället och känslan.

Läs mer om Ytterön.

#5. Paddla med övernattning i Karlskrona skärgård

sturkö

Jag har gjort några halvhjärtade försök att paddla kajak under ljumma sommarkvällar på Sturkö, men aldrig med tillhörande övernattning. Den här sommaren hoppas jag komma ut till en av många närliggande öar, allra helst i kombinationen med övernattning under bar himmel? Jo. Så får det bli.

Tips! Lämpliga kartor och turförslag finns bland annat på hemsidan ARK56 (länkade kustländer i ett UNESCO biosfärområde).

#6. Åka till Tärnö

Jag håller på att beta av den ena ön efter den andra i Blekinge, men Tärnö i Karlshamns skärgård har liksom gått under min radar. Jag blir lite lockad av det här fiskepaket på Tärnö, men vill också ta en närmare titt på öns två fyrar.

#7. Utklippan

väderöarna bohuslän

Bild från bohuslänska klippor.

Utklippan är Sveriges sydöstligaste ögrupp och är verkligen en kändis i Blekinges ö-värld, inte minst på grund av sälkolonierna som håller till här ute. Många i min bekantskapskrets har sovit över på öns vandrarhem (som dessvärre håller stängt tills vidare på grund av bristande vattenförsörjning).

Läs mer om Utklippan hos Visit Karlskrona.

#8. Middag på Hiet Kök & Bar i Ronneby

Den som väntar på något gott väntar tydligen alltid för länge. Sista punkten på listan har jag velat göra sedan restaurangen i fråga slog upp dörrarna. Jag pratar förstås om Hiet Kök & Bar, Ronnebys hetaste restaurangsnackis just nu. Stället ifråga drivs av min kusins man och jag har bara hört en massa lovord. Hit tänker jag gå i sommar och kan tipsa er att göra detsamma!


Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. Här på bloggen finns specifika svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor. Omslagsbild: Sturkö, Karlskrona. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close